- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Програма реабілітації демобілізованих учасників АТО

Уже з 18 березня в Україні очікується перша хвиля демобілізації. Згідно з попередніми даними обласного військового комісаріату демобілізації підлягають 1344 полтавських військовослужбовці. Директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко розповіла журналістам про те, як втілюватиметься у життя програма реабілітації демобілізованих учасників АТО. Враховуючи те, що наразі в області 253 поранених, 79 полтавців загинули під час бойових дій, дуже важливо охопити належним супроводженням, соціальним захистом та реабілітацією і демобілізованих та їхні сім’ї, родини загиблих бійців.
Як зазначила Людмила Корнієнко, 93 військовослужбовці Полтавщини отримали статус учасника бойових дій. 11 військовослужбовців стали інвалідами війни. Вони взяті на облік, включені до реєстру пільговиків, їм будуть надані всі соціальні гарантії. 50 родинам встановлено статус сім’ї загиблого.
Ще у минулому році сесія обласної ради виділила з бюджету 3 мільйони гривень на матеріальну допомогу родинам загиблих і поранених військовослужбовців.
Соціальне супроводження буде встановлюватися над усіма сім’ями військовослужбовців. Для цього за особистим дорученням голови облдержадміністрації Валерія Головка у лютому цього року були створені робочі групи. Аналогів програми реабілітації демобілізованих та їхніх родин, перший етап якої починає втілюватися на Полтавщині, в Україні поки що немає.
Інформацію про демобілізованих надаватимуть військкомати. У триденний термін родину відвідають вдома працівники центрів соціальних служб і складуть соціальний паспорт кожної родини демобілізованого військовослужбовця. У цей документ будуть занесені конкретні питання, які треба буде вирішувати разом із родиною. Це перш за все – працевлаштування з можливою перекваліфікацією (орієнтовно цього потребуватиме відсотків 80 демобілізованих), відповідні роз’яснення тим демобілізованим, кому ще не встановлено статус учасника бойових дій, внесення до реєстру пільговиків і забезпечення надання усіх державних соціальних гарантій. Одночасно з цією роботою розпочнеться оздоровлення військовослужбовців та членів сімей (дружини, неповнолітні діти). Для цього з обласного бюджету спрямовується 2 мільйони 850 тисяч гривень для придбання санаторно-курортних путівок. Зазначалося, що демобілізація триватиме у березні, квітні й травні, а оздоровлення розпочнеться у квітні. У паспорт буде внесено склад сім’ї, побажання щодо оздоровлення. За рекомендаціями закладів охорони здоров’я, згідно із заявами демобілізованих та членів їхніх сімей, центр соціальних служб закуповуватиме путівки, які безкоштовно будуть видаватися кожному члену сім’ї. За окремим планом передбачається надання психологічної підтримки і навіть культурної програми під час оздоровлення.
Відповідаючи на запитання журналістів, Людмила Корнієнко повідомила, що сім’ям загиблих з обласного бюджету виплачується по 25 тисяч гривень, а фінуправлінням Міністерства оборони із Держбюджету – по 609 тисяч гривень (такі суми вже виплачені 29 родинам полтавців, загиблих у зоні АТО).

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]