- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Крок до музичних зірок

Викладач по класу баяна Полтавської малої академії мистецтв Валерій Омелянович Крятенко має 53 роки педагогічного стажу. Чимало його учнів отримали путівку в музичне мистецтво, близько тридцяти вихованців стали переможцями та призерами обласних, всеукраїнських, міжнародних конкурсів. Валерій Омелянович удостоєний диплома за педагогічну майстерність на Х Міжнародному фестивалі-конкурсі дитячого та юнацького виконавського мистецтва “Акорди Хортиці” у 2010 році… І це неповний перелік надбань 76-річного баяніста.
Випускник Харківського державного інституту культури Валерій Крятенко не полишає педагогічної діяльності донині. З особливим теплом згадує вихованців – призерів різноманітних конкурсів Олексія Німчина, Василя Гончаренка, Олексія Ісаєнка, Єгора Фоміна, Андрія Гетьмана – учнів полтавських музичних шкіл та Малої академії мистецтв. Нині Валерій Омелянович навчає грі на баяні двох дев’ятирічних полтавців – Артема Іщенка та Миколу Синягівського. Завдяки досвідченому педагогу юні музиканти уже стали лауреатами І премії на Міжнародному конкурсі-фестивалі мистецтв “Співограй-2014”, володарями Гран-прі VII відкритого Міжнародного фестивалю-конкурсу музики та академічного вокалу “Золота ліра”, диплома І ступеня на Міжнародному конкурсі баяністів-акордеоністів “Perpetuum mobile”.
Валерій Крятенко покладає великі надії на дует юних музикантів, бачить їх майбутніми зірками інструментальної музичної сцени. Педагог переконаний: без бази знань, яка закладається в юному віці, дороги у велике мистецтво немає. Тож зараз хлоп’ята опановують настанови маестро, а Валерій Омелянович намагається передати юним вихованцям увесь свій досвід.
– У дуеті вони рівні, але різні. Микола емоційний, “згорає” на сцені. Але ця емоція заполонює його, він рветься вперед і порушує ритм. Його потрібно стримувати. Артем зваженіший, його, навпаки, необхідно стимулювати. Перед виходом на сцену, розуміючи переживання хлопців, прошу зіграти індивідуально, налаштовую їх на потрібний лад і лише потім благословляю на виступ. Граючи, потрібно завжди думати хоча б на два кроки наперед, тоді не заплутаєшся. Хлопці – дуже перспективні музиканти. Якщо наполегливо працюватимуть і батьки підтримають, то будуть зірками значної величини, – характеризує учнів Валерій Крятенко.
Після перемоги на VII Міжнародному конкурсі “Perpetuum mobile” юних талантів запросили до участі у Міжнародному конкурсі “Premia lanciano”, що проходив восени 2014 року в Італії. На жаль, без відповідного фінансування вони не змогли взяти участі у цьому престижному турнірі. Для участі в конкурсах на території України батьки ще знаходять кошти, а от поїздка за кордон їм не по кишені. Тим більше, зараз вкрай необхідно купити Артемкові й Миколці нові баяни. Та це лише тимчасові труднощі, стверджують батьки. І гроші знайдуться, і баяни нові придбають, головне, аби хлопці не втратили бажання грати і вдосконалювали своє вміння.

Світлана БОРИСЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]