- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Кременчук відмовився від районних у місті рад

Кременчук, у якому нині проживає понад 230 тисяч мешканців, уже наступного року житиме без районних у місті рад. Саме таке рішення ухвалили депутати Кременчуцької міської ради на пленарному засіданні чергової сесії. Питання щодо функціонування Автозаводської та Крюківської районних рад зазвичай розглядалося напередодні місцевих виборів. Аргументи за існування райрад допоки перемагали. Цього разу дискусія навколо скасування чи збереження районних у місті органів самоврядування набула особливої гостроти і серед громадських активістів, і серед депутатів міської ради.
Майже дві години тривало емоційне обговорення. У підсумку рішення щодо оптимізації управлінської діяльності міста з метою значної економії коштів було прийнято. 34 із присутніх 46 депутатів проголосували за відмову від районних рад. Це означає, що вже наступного року райради у місті припинять діяльність – депутатів до цих органів місцевого самоврядування не обиратимуть під час виборів до місцевих рад, які мають відбутися у жовтні поточного року. Вже зараз депутати міськради думають над тим, яким чином у подальшому урядувати містом, щоб було й ефективно, і не затратно. Щодо районних управлінь праці та соціального захисту, служб у справах неповнолітніх, територіальних центрів, то їх планують зберегти у повних обсягах як дієві й потрібні громаді органи. Стосовно інших структур, то по кожній з них ухвалюватиметься окреме рішення.
Варто нагадати, що Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 3 березня 1975 року в Кременчуці було утворено два райони – Крюківський та Автозаводський. За сорок років районним у місті радам кілька разів змінювали повноваження, але вони залишалися дієвими органами місцевого самоврядування. Однак у кожного починання є свій старт і свій фініш. Вочевидь, ця фінішна пряма добігає кінця. Місцеве самоврядування потребує якісних змін.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

 

Print Friendly, PDF & Email [1]