- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

В атмосфері дискусій і конструктивізму

Пленарне засідання 27-ї позачергової сесії обласної ради шостого скликання провів голова обласної ради Петро Ворона (фракція УДАР). У роботі сесії взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Головко, народні депутати України Юрій Бублик (позафракційний, ВО “Свобода”), Андрій Река (фракція Політичної партії “Народний фронт”). Голова обласної виборчої комісії Павло Дробітько оголосив про те, що повноваження депутата обласної ради Андрія Прокоф’єва (Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”) припинені у зв’язку з його смертю. Обласна виборча комісія визнала обраним і зареєструвала депутатом обласної ради шостого скликання по багатомандатному виборчому округу від названого об’єднання Віктора Бережного. Він, відповідно до поданої заяви, увійшов до постійної депутатської комісії з питань забезпечення законності і правопорядку.
За традицією у сесійній залі групі представників полтавської громади було вручено почесні відзнаки.
Після обрання секретаріату, затвердження порядку денного і регламенту депутати приступили до розгляду питань. Депутат Олександр Масенко (КПУ) запропонував внести на розгляд сесії питання про фінансову підтримку людей, які перенесли операції на нирках і потребують дорогих ліків, загалом таких хворих в області близько 60. З приводу цієї пропозиції зроблене окреме доручення визначити потрібну суму і на наступній сесії прийняти відповідне рішення. Олександр Масенко також запропонував прийняти звернення до керівництва країни про недопущення проведення масштабної адміністративно-територіальної реформи, яка призведе до скорочення кількості районів і місцевих рад. Депутат Анатолій Шкарбан (депутатська група “Європейський вибір”) зазначив: реформа вимагає великої роботи, а приймати лише звернення неефективно, потрібно створити робочу групу і вивчити питання, чи доцільно проводити реформу в умовах війни і складної економічної ситуації в країні. Це питання до порядку денного не включили.
DSC_05961 (7) [1]Депутати затвердили звіт про виконання обласного бюджету за 2014 рік.
Зміни до показників обласного бюджету на поточний рік представив директор департаменту фінансів ОДА Павло Кропивка. Зокрема на погашення кредиторської заборгованості, що виникла за взятими у 2014 році бюджетними зобов’язаннями, у зв’язку з поверненням непроплачених органами Держказначейства в грудні минулого року платежів, спрямовується 7,3 мільйона гривень. На виконання регіональної програми “Територіальна оборона” на 2015 рік – 7 мільйонів гривень; організацію відпочинку з наданням оздоровчих послуг демобілізованих військовослужбовців, які несли службу в районах проведення антитерористичної операції, та членів їхніх сімей – 2,85 мільйона гривень; на природоохоронні заходи за рахунок коштів обласного екологічного фонду спрямовується 580,7 тисячі гривень.
Депутати затвердили програму “Територіальна оборона” на 2015 рік, яку представив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ОДА Віктор Стеблянко.
Значну увагу приділили депутати темі соціального захисту інвалідів та ветеранів війни. За інформацією директора департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Людмили Корнієнко, зміни та доповнення до відповідної програми підготовлені для створення необхідних умов соціальної адаптації і соціального супроводження демобілізованих військовослужбовців, які проходили військову службу в зоні АТО, та членів їхніх сімей. На заходи з оздоровлення і медобслуговування передбачено 2 мільйони 850 тисяч гривень. Депутати підтримали пропоновані зміни і нову назву відповідної програми – Комплексна програма соціального захисту осіб з особливими потребами, ветеранів війни, учасників антитерористичної операції на 2013–2020 роки. Було внесено пропозицію створити належні умови для проживання людей з обмеженими фізичними можливостями з числа переміщених осіб у селищі Нова Галещина Козельщинського району. Програму депутати підтримали. Зазначалося, що такі заходи соціальної адаптації учасників АТО Полтавська область прийняла першою в країні.
Депутати ухвалили клопотання перед Верховною Радою України щодо віднесення Гадяча до категорії міст обласного значення, враховуючи його історичну роль. Відзначалося, що це місто було гетьманською столицею. У разі схвалення парламентом на Полтавщині буде шість міст обласного підпорядкування.
Бурхлива дискусія у сесійному залі виникла навколо блоку “нафтогазових” питань, які ставилися на голосування повторно. Так, депутати висловили сумнів щодо надання дозволів ПАТ “Укргазвидобування” на геологічне вивчення, дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням нафти і газу на дві ділянки – у Карлівському і Чутівському районах. Директор департаменту з питань нафтогазового комплексу, промисловості, екології та природних ресурсів ОДА Ігор Піддубний наголосив, що підприємство просить 9 дозволів та уклало з облдержадміністрацією угоду про розвиток соціальної інфраструктури. Рішення пропонується компромісне – щоб не припиняти видобуток в області газу, надати дозволи поки що на 2 ділянки і аналізувати, як буде виконуватись угода. В обговоренні виступили DSC_05961 (25) [2]Анатолій Шкарбан, Юрій Кривошеєв (“Батьківщина”), Степан Бульба (СПУ), Лев Жиденко (“Європейський вибір”), голова профільної комісії Олександр Залужний (“Совість України”), голова ОДА Валерій Головко та інші. Питання переголосовувалось, і позитивне рішення було прийняте тільки з третьої спроби. Не менш бурхливе обговорення викликало й надання дозволу на видобування нафти, газу й конденсату ТОВ “Українська бурова компанія” на території Гадяцького району. Думками обмінялися Володимир Беседа (депутатська група “Полтавщина”), Віктор Скочко (“Європейський вибір”), Олександр Залужний, Валерій Капленко (“Совість України”), Юрій Кривошеєв, Юрій Шляховий (“Батьківщина”), Олександр Тимоха (“Європейський вибір”), Лев Жиденко, Дмитро Хрістов (“Європейський вибір”), голова Гадяцької РДА Олексій Матюшенко. Знову було повторне голосування, і лише після цього рішення прийняли.
Цієї ж теми стосувалося питання про необхідні заходи для створення сприятливих умов діяльності підприємств нафтогазового комплексу. З інформацією виступив голова постійної комісії з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр Олександр Залужний. Він зазначив, що з підвищенням рентних платежів у державі галузь перебуває на стадії зупинки, підприємства працюють за межею рентабельності, з ринку йдуть потужні інвестори. Внесено пропозицію скликати відкриту нараду-конференцію за участю представників Кабміну, нафтогазових підприємств Полтавщини і сусідніх областей з тим, щоб виробити спільний план дій.
Обласна рада прийняла заяву щодо підтримки Звернення Верховної Ради України до ООН, Європарламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором.
Депутати проголосували за Звернення до Верховної Ради України про ситуацію із заробітною платою в агропромисловому комплексі, ініційоване депутатом Валерієм Капленком. Підтримано запит групи депутатів щодо надання інформації про підприємства, які отримали дозволи на користування надрами та відповідні ліцензії, а також відносно стратегічного партнерства цих підприємств з органами місцевого самоврядування по фінансуванню розвитку соціальної інфраструктури територій.
У “Різному” Віктор Бережний порушив проблему фінансового забезпечення закладів освіти; Олександр Масенко – проблему отримання архівних довідок для нарахування пенсій. Представник Громадської ради при обласній раді Тетяна Донченко говорила про діяльність нафтогазового комплексу в області; представник Громадської ради при облдержадміністрації Олексій Шаманенко – про екологічні проблеми у районах розробки надр. Представники громадськості порушували питання забезпечення учасників АТО засобами рятування, роботи медиків у зоні бойових дій, проблеми нецільового використання коштів у медичних закладах тощо.
*  *  *
– Ми прийняли програму “Територіальна оборона”, – прокоментував підсумки сесії журналістам голова обласної ради Петро Ворона. – За цією програмою кошти виділяються на ті потреби, які сьогодні держава, на жаль, не встигає або не має можливості задовольнити. Для мене найбільш знакове рішення – це внесення змін до програми соціального захисту людей з фізичними вадами і ветеранів війни, тому що вона закладає можливість надавати матеріальну, соціальну, психологічну, іншу допомогу людям, які будуть повертатися з АТО. Обласна рада не тільки прийняла це рішення, а ще й рекомендувала районним і міським радам прийняти подібні програми. Одне питання сьогодні “не пройшло” – пов’язане з регулюванням і обмеженням зарплат керівників комунальних установ. Є відповідна постанова Кабміну, де обмежуються зарплати працівників державних установ – до десяти мінімальних зарплат, а в органах виконавчої влади і місцевого самоврядування – до семи. Ми виходили з цієї постанови і хотіли обмежити такі зарплати, тому що вони “лягають” у тарифи. Побачив, що в сесійній залі може бути лобіювання. У нас багато депутатів працюють у комунальній сфері.
Сьогодні без обговорень було прийнято рішення про підтримку Звернення Верховної Ради України щодо визнання Росії агресором, а так званих “ЛНР” і “ДНР” – терористичними організаціями. Я думаю, ні в кого не було щодо цього заперечень.
– При розгляді нафтогазових питань я пояснював державницьку позицію. Ми говорили, що потрібно створити умови, щоб видобуток газу збільшився. Це безпека держави, яка має сьогодні залежність від іншої країни, – зазначив у коментарі журналістам голова облдержадміністрації Валерій Головко. – Ми знайшли компроміс з державною компанією “Укргазвидобування”. У 2013–2014 роках співпраці не було, мої особисті зусилля призвели до підписання угоди на 6 мільйонів гривень на соціально-економічний розвиток. Усі кошти, які будуть виділятися компанією, і потреба в яких буде в регіонах, “проводитимуться” через громадські слухання і затвердження сесій районних рад. У разі невиконання угода буде розірвана.

Віктор КІКОТЬ
Ганна ЯЛОВЕГІНА
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [3]