- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Розкриття резонансних злочинів, боротьба з корупцією, люстрація

У продовж минулого року правоохоронні органи області зафіксували 18 тисяч кримінальних правопорушень. Майже 5 тисяч обвинувальних актів направлено до суду в результаті реалізації прокурорами функції процесуального керівництва досудовим розслідуванням. Прокурорами пред’явлено до суду позовів на загальну суму 222 мільйони гривень. Судами задоволено позовів на 191 мільйон гривень, що втричі більше, ніж позаминулого року. Майже 14 мільйонів гривень стягнуто до бюджету. Такі статистичні дані на прес-конференції за підсумками роботи обласної прокуратури протягом минулого року повідомив прокурор Полтавської області Ян Стрелюк. Крім цього, особливу увагу він звернув на розслідування злочинів, що набули значного резонансу. Серед них – вбивство судді Автозаводського районного суду Кременчука Олександра Лободенка та міського голови Кременчука Олега Бабаєва. Досудове розслідування у цьому провадженні завершилося ще наприкінці 2014 року. Чотирьом особам висунуто підозру у причетності до вбивств. Кримінальні справи розглядатимуть у Кобеляцькому районному суді.
Ще одна подія, яка набула розголосу торік, – затримання екс-начальника УДАІ УМВС України в Полтавській області Петра Блажівського при отриманні хабара. На сьогодні прокуратура завершила досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні.
Ян Стрелюк також нагадав, що спершу суд обрав щодо полковника міліції запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а як альтернативу – внесення застави в розмірі двох мільйонів гривень. Але, за апеляційною скаргою прокурора, розмір застави Апеляційним судом області було збільшено до 10 мільйонів гривень. Ці гроші були внесені, й підозрюваного звільнено з-під варти. Сам Петро Блажівський наразі знаходиться в Полтаві. Прокурор запевнив, що він за першим же викликом слідчого з’являється для виконання всіх слідчо-процесуальних дій.
Прокуратура області передала до суду Кременчука матеріали розслідування щодо корупційної справи керівника Кременчуцького центру з надання адміністративних послуг та реєстрації транспортних засобів. Загалом у вчиненні корупційних кримінально-карних дій прокуратурою Полтавщини торік викрито 71 особу, до суду скеровано 56 обвинувальних актів. Корупційні правопорушення виявляли в бюджетній, освітній, медичній галузях та у сферах приватизації землі, паливно-енергетичному комплексі, банківській діяльності.
“Окрім цього, правоохоронні органи області склали й направили до суду 72 протоколи про вчинення адміністративних корупційних правопорушень, до адміністративної відповідальності притягнуто 58 осіб. Серед них – держслужбовці, посадовці органів державної влади, органів місцевого самоврядування, депутати сільських, селищних, районних і міських рад”, – повідомив Ян Стрелюк.
При цьому прокурор області нагадав про голову лікувально-консультаційної комісії Полтавської ЦРЛ та завідуючого хірургічним відділенням Полтавської міської лікарні № 4, яких звинувачують у хабарництві. Обоє медиків отримали майже по 5 тисяч гривень від пацієнтів за вирішення питання про продовження 3-ї групи інвалідності. За вироком суду вони мають сплатити по 18 тисяч 700 гривень штрафу. Ян Стрелюк зазначив: “КПК передбачає інститут укладення угод між прокурором та підозрюваним про визнання вини, – пояснив прокурор області. – Це прогресивний засіб судочинства, який ми активно використовуємо. Цим лікарям, окрім штрафів, призначено додаткові покарання – вони не мають права протягом певного часу обіймати посади, пов’язані зі службовим становищем та з виконанням господарських, адміністративно-розпорядчих функцій”.
Прокурор області розповів, що в прокуратурі, як і в інших державних відомствах, триває процес очищення влади. “На виконання першого етапу Закону України “Про очищення влади” з органів прокуратури Полтавської області звільнено трьох осіб, – поінформував Ян Стрелюк. – З 11 березня розпочинається другий етап люстраційних перевірок. Я вже підписав розпорядження про їхнє проведення. За два місяці ми проведемо перевірки щодо кожного працівника”.
Окрім цього, прокурор області повідомив, що за фактами вчинень сепаратистських та терористичних дій слідчими управління СБУ області розслідувалися 89 кримінальних проваджень. З них до суду торік направили 11 обвинувальних актів, а цього року вже 15. Прокуратурою спільно з правоохоронними органами області запроваджено моніторинг протиправних угруповань, що становлять загрозу державності за фактами вчинень сепаратистських та терористичних дій. “Наприклад, викрили групу місцевих мешканців з чотирьох осіб, які намагалися виїхати до Росії для проведення тактико-спеціальних тренувань та набуття теоретичних і практичних навичок диверсійної діяльності на території України”, – повідомив Ян Стрелюк. Також він зазначив, що всі затримані особи з так званих “ДНР” та “ЛНР”, яким мали винести вирок щодо реальної міри покарання, були направлені на обмін військовополоненими.
Прокурор області відповів на ряд запитань журналістів.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]