- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Чорнобильці й афганці у вирі сьогодення

Голова обласної ради Петро Ворона, голова облдержадміністрації Валерій Головко зустрілися з керівниками чорнобильських громадських організацій Полтавщини.
Темою розмови, ініційованої учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС, стали прийняті Верховною Радою України зміни до законодавства, які стосуються соціального забезпечення учасників бойових дій і чорнобильців. Ліквідатори акцентували увагу на необхідності виконання у повному обсязі законів із соціального захисту постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, судових рішень щодо погашення заборгованості з пенсійних виплат, відновлення встановлених державою пільг і компенсацій.
Петро Ворона зазначив, що законодавче врегулювання порушеної проблеми є прерогативою Верховної Ради України. Дуже важливо, щоб люди, які ціною власного здоров’я врятували світ від ядерної небезпеки, були соціально захищені. Разом із тим голова обласної ради переконаний у доцільності проведення перевірок з виявлення осіб, які шахрайським способом в умовах корупції отримали статус ліквідатора та незаслужено користуються підвищеними пенсіями та пільгами.
Валерій Головко зауважив, що готується позачергове засідання сесії парламенту, куди Кабмін вносить пропозицію по врегулюванню розбіжностей у чорнобильському законодавстві. Керівники області запевнили, що всі місцеві програми на підтримку постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС працюватимуть і надалі.
***
Із керівниками обласної, міських і районних організацій Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) провели зустріч голова обласної ради Петро Ворона, перший заступник голови ОДА Олег Пругло, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко. Петро Ворона відзначив активну громадянську та патріотичну позицію членів місцевих осередків УСВА в підтримці земляків, які беруть участь в антитерористичній операції на Сході України. Саме завдяки обласному відділенню УСВА заснований благодійний фонд «Єдність 2014», що надає дієву допомогу полтавцям, які захищають суверенітет і територіальну цілісність України. Чимало активістів організації взяли участь у підготовці бійців, долучилися до волонтерської діяльності. Серед безпосередніх учасників АТО є ветерани Афганістану.
– Як і всі, хто пройшов війну, ми прагнемо миру. Треба зробити все, щоб зброя замовкла. Кожний має бути відповідальним за долю України, – зазначив голова обласного відділення Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), депутат обласної ради Юрій Цомартов. Він підкреслив, що на Полтавщині є повне взаєморозуміння і співпраця громадських афганських організацій і влади, що дозволяє вирішувати проблеми ветеранів Афганістану та родин загиблих воїнів-інтернаціоналістів.
Петро Ворона, Олег Пругло та Юрій Цомартов урочисто вручили групі активістів УСВА почесні відзнаки обласної ради та облдержадміністрації.
Більшість проблем, порушених у розмові, стосувалися врегулювання ситуації на Донбасі, надання допомоги учасникам АТО, пораненим, сім’ям загиблих, військово-патріотичного виховання молоді. На запитання ветеранів війни в Афганістані відповіли представники обласних структур.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email [1]