- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Що треба знати про застуду

Застудні захворювання викликають віруси, яких налічується більше 250 видів, і в умовах поліклініки неможливо визначити, який із них циркулює саме у вашому організмі. Та й потреби великої в цьому немає, оскільки прояви та лікування застудних захворювань часто ідентичні. Отже, звичайний діагноз “ГРВІ” (гостра респіраторна вірусна інфекція) та вірус грипу – лише представники цієї групи.

Грип – це інфекційне захворювання дихальних шляхів, яке протікає, як правило, в гострій формі. Це одне з найпоширеніших інфекційних захворювань на планеті, до якого сприйнятливі люди будь-якої вікової категорії. Не стільки страшний сам грип, як спровоковані ним ускладнення.
Дорослі хворіють на ГРВІ 2–4 рази на рік, діти – від 4 до 8 разів, що складає до 90 відсотків усіх інфекційних захворювань дитячого віку. Провокує захворювання різке переохолодження тіла, особливо якщо організм ослаблений і стомлений або людина емоційно перенапружена.
Для ГРВІ характерні симптоми загальної інтоксикації – головний біль, слабкість, м’язові болі, втрата апетиту, ломота тіла, підвищена температура, а також  закладання носа, біль та першіння в горлі, сльозотеча і різь в очах, напади сухого кашлю, який інколи супроводжується виділенням слизового харкотиння.
Лікувати застуду потрібно обов’язково, навіть її легкі форми, щоб не ослабити імунну систему боротьбою з вірусами й запобігти ускладненням – бронхіту, пневмонії, запаленню вуха та приносових пазух. Тому, якщо температура підвищилася і з’явилися симптоми погіршення здоров’я, виник кашель з болем в горлі або нежить, варто без зволікань звернутися до сімейного лікаря. Він допоможе правильно обрати препарати для якісного лікування.
Гострі респіраторні захворювання досі вважаються некерованими інфекціями, і радикальних засобів з їх попередження досі не існує. Саме тому профілактика ГРВІ є дуже важливою. Основним методом такої профілактики є вакцинація. Також профілактика зводиться до загальних методів, які при повсякденному виконанні є доволі дієвими. Зокрема не зайвим буде нагадати, що важливо вести здоровий (активний) спосіб життя, дотримуватися режиму праці й відпочинку, повноцінно та регулярно харчуватися. Обов’язково потрібно регулярно проводити вологе прибирання, часте провітрювання приміщень, уникати контактів з хворими.

Вадим НЕДОБОРЕНКО,
лікар-терапевт 1-ї Полтавської міської клінічної лікарні.

Print Friendly, PDF & Email [1]