- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дні “Дня” у Полтаві

Збираючись у поїздку до Полтави, головний редактор газети “День” Лариса Івшина на своїй сторінці у “Фейсбуці” написала: “Люблю це місто, люблю своє уявлення про нього… Маю питання до реального – і маю надію”. І процитувала власний запис уже тут, на зустрічі із велелюдною аудиторією в Полтавському художньому музеї імені Миколи Ярошенка із нагоди відкриття фотовиставки “День-2014”. В експозиції представлено 200 світлин, автори яких стали переможцями ХVI Міжнародного фотоконкурсу, що його проводить газета “День”.
Атмосфера заходу була особливою – промовляли неймовірно високі почуття і людей, що на світлинах, і глядачів у залі. Рік минулий відкрив і випустив на світ Божий таке світло в душах українців, що за інших обставин ми й не здогадувалися б, що воно ще існує, що воно збереглося, що воно живе й, безперечно, житиме у нових століттях, хоч які труднощі нам іще доведеться долати. З цією виставкою ми наче іще раз перейшли, пережили Майдан. І перші несподівано страшні події на Сході. Усе – в миттєвостях, в очах, в емоціях, які вже належать Вічності завдяки небайдужості, а часто й надзвичайно ризикованій сміливості людей із фотокамерами – любителів і професіоналів із усієї України. Належать Вічності, бо все, що тут відображене, не залишить байдужим жодного із глядачів у будь-якій точці нашої планети.
Голова обласної ради Петро Ворона, говорячи про те, що й сьогодні наші хлопці на Сході, наші волонтери докладають максимум зусиль для того, щоб протистояти агресору, наголосив:
– Хотілося б, щоб ми всі з вами розуміли, що від позиції кожного з нас – від того, як ми тримаємося, від настрою, від поведінки, від того, що робить кожен на своєму робочому місці, – залежить доля і майбутнє України. Я переконаний, що ця виставка – велика підтримка у цей непростий час для всіх, хто є тут і хто протистоїть ворогові на східних кордонах…
Головний редактор газети “День” Лариса Івшина наголосила:
– Цю виставку ми позиціонуємо сьогодні як другий фронт: я вважаю, що духовна сила, енергія, солідарність допоможуть країні вистояти. На цих світлинах – енергетичний потік, струмінь сили українців. Особливо мене вражає фотографія з весілля в госпіталі – це сила почуттів, сила духовна. Ми ще не знаємо самі своєї могутності. Я вірю, що ми обов’язково станемо іншими, відкривши в собі ці приховані потенціали… Я дуже дякую за ваше тепло, за увагу, за підтримку.
Самобутньою, яскравою сторінкою в культурному і духовному житті Полтавщини назвав виставку ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Микола Степаненко. Бо ж вона дає змогу “ще раз доторкнутися до сокровенного виклику дня насущного, до Майдану і помайдання. І нікого не лишає байдужим, і не гоїть час того болю, який пронизав нас усіх, усю Україну…”
Після урочистостей у прес-центрі музею відбулася зустріч головного редактора газети “День” Лариси Івшиної із полтавськими студентами, науковцями, громадськими діячами, журналістами. Вона зокрема представила нові видання із бібліотеки “Дня”, наголошуючи на тому, що ми всі повинні знати свою історію і допомогти всьому світу пізнати і зрозуміти нас, нашу країну. Одне із таких – 25 текстів “Україна Incognita. ТОП-25”: про нього пані Лариса детальніше розповіла присутнім і запропонувала діалог на тему “Як нам перемогти”. Дискусія тривала дві години.
Виставка діятиме до 2 березня, вхід – вільний. Полтавці також мають змогу придбати тут книги і фотоальбоми з бібліотеки газети, а також проголосувати за найцікавішу роботу фотовиставки, яку буде названо у день її закриття.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]