- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Військові комісаріати закликають полтавців прибути за повістками

Указом Президента України №15 від 14 січня 2015 року в країні оголошено четверту хвилю часткової мобілізації, необхідну для планової заміни військовослужбовців, які тривалий час виконують бойові завдання в зоні АТО, та зміцнення Збройних сил України. Адже відкрите вторгнення регулярних військ країни-агресора, попри український спротив і європейські санкції, ніхто не відкидає. З цього приводу наша розмова з військовим комісаром області Борисом ПАВЛОВИМ.
– Борисе Єгоровичу, скільки мешканців області було мобілізовано минулоріч? Який відсоток склали добровольці?
– Протягом трьох хвиль мобілізації Збройні сили України та інші формування були доукомплектовані технікою та особовим складом. Зокрема з Полтавщини у 2014 році було призвано понад 4,5 тисячі громадян. Найбільше військовозобов’язаних мобілізовано з міста Полтави – більше 500 чоловік – та з Кременчука – 400 чоловік. До військових комісаріатів багато громадян звернулися добровільно, не чекаючи повістки. На жаль, з різних причин, у тім числі й за станом здоров’я, не всі патріоти були призвані на військову службу. В ході третьої хвилі мобілізації кількість добровольців склала близько 15 відсотків.
– Скільки полтавців буде призвано по мобілізації цьогоріч?
– Протягом першої черги четвертої хвилі мобілізації – понад 2,5 тисячі мешканців області. У зв’язку з тим, що Збройні сили України постійно отримують як зняту з тривалого зберігання відновлену техніку, так і новітні зразки озброєння, армія потребує танкістів, артилеристів, водіїв БТР та БМП, ремонтників, механіків різних систем озброєння. Також призову підлягатимуть десантники, піхотинці, зв’язківці, фахівці з питань логістики, радіоелектронної боротьби, радіаційного, хімічного захисту тощо. Безумовно, особлива увага буде приділятися перш за все людям, які мають професійні навички виконання бойових завдань, а також добровольцям, тим, хто хоче укласти короткостроковий контракт, та військовозобов’язаним, які під час призову тимчасово не працевлаштовані.
– На одній із розширених нарад у голови облдержадміністрації було оприлюднено інформацію про те, що найкраще справляється з мобілізаційними завданнями Кременчуцький район, але загалом явка оповіщених на медкомісії складає близько 50 відсотків. Що змінилося відтоді?
– На цей час явка до військових комісаріатів збільшилась і зараз становить понад 70 відсотків. Але випадки ухилення від військової служби, як і в минулому році, є.
– Чи буде в області свій “чорний” список тих, хто ухиляється від мобілізації, і які наслідки потрапляння до цього списку?
– Відповідно до статті 26 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” громадяни й посадові особи, винні у порушенні законів та інших нормативно-правових актів з питань мобілізації, несуть відповідальність згідно із законом. Міністерство оборони України ініціювало створення реєстру тих громадян, які ухиляються від призову за мобілізацією. Далі цей реєстр передається до правоохоронних органів.
Так, згідно зі статтею 336 Кримінального кодексу України, ухилення від призову за мобілізацією карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років. Наразі в області такий реєстр формується. Але маємо надію, що з часом він буде зменшуватись.
– Скільки наших земляків загинуло від початку бойових дій на Сході?
– Героїчно захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України, загинуло 56 полтавців, які проходили військову службу в Збройних силах України.
– Навіть якщо з міркувань безпеки ми не можемо називати поіменно тих, хто воює на Донбасі, люди мають знати, що ця “гібридна” війна вже викувала своїх героїв. Напевне, є приклади надзвичайної мужності й самопожертви?
– Полтавські солдати виконують свій військовий обов’язок чесно і гідно. За героїзм, самопожертву нагороджені орденом “За мужність” III ступеня (посмертно) Дмитро Шевченко, Руслан Рущак, Сергій Лимарь, Микола Куценко, Борис Козак, Євген Клименко, Юрій Ситяєв та інші наші земляки.
Справжній подвиг здійснив Віталій із Решетилівки, котрий під час обстрілу позицій українських військових закрив своїм тілом товаришів. Три осколки потрапили в каску, двадцять сім нарахували в бронежилеті, ще вісім – у тілі земляка. Із цих восьми осколків лише три медики змогли дістати, решту видаляти поки що небезпечно.
При обстрілі ворожою артилерією загинув доброволець батальйону “Айдар” Сергій Ніконенко з Миргорода: закрив собою боєкомплект, чим врятував життя понад трьох десятків товаришів. Мешканці Гребінківського району віддали останню шану “кіборгові” В’ячеславу Лисенку, який загинув у запеклому бою біля Донецького аеропорту. На службу його призвали одним із перших, свій військовий обов’язок боєць виконував до останнього подиху. Подвиг захисників летовища вже увійшов в історію бойової слави України.
Не можна допустити поширення військових дій на мирні території нашої держави. Сьогодні країну захищають у боях справжні чоловіки. Військові комісаріати готові до призову патріотично налаштованих громадян, які розуміють необхідність захисту незалежності та територіальної цілісності держави.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]