- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Особливості зовнішнього незалежного оцінювання–2015

Нинішнього року зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) проводитиметься у квітні–червні з 12 навчальних предметів: української мови і літератури, історії України, математики, фізики, хімії, біології, географії, а також з російської, англійської, німецької, французької, іспанської мов. Кожний учасник матиме право скласти тести не більш ніж із чотирьох предметів. Тест з української мови і літератури є обов’язковим для кожного бажаючого вступати до вищого навчального закладу.
Починаючи з 2015 року, в системі ЗНО запроваджуються деякі нові елементи в технології його проведення. Так, тести з української мови та літератури, математики матимуть два рівні складності – базовий і поглиблений, обирати який потрібно під час реєстрації. Рівень складності тесту, необхідний для вступу на навчання, визначатиметься Правилами прийому до вищого навчального закладу. Для визначення результатів ЗНО-2015 з кожного предмета буде встановлено «пороговий бал» («склав/не склав», тобто та кількість тестових балів, яку може набрати мінімально підготовлений абітурієнт). Учасники тестування, які не подолають поріг, не зможуть використати результат ЗНО з цього предмета для вступу до вишу. Той, хто не набрав «порогового бала» з української мови та літератури, не допускається до проходження ЗНО з інших дисциплін. Державну підсумкову атестацію з української мови випускники навчальних закладів системи загальної середньої освіти складатимуть у формі ЗНО. Для вступу до вищих навчальних закладів абітурієнти подаватимуть сертифікати ЗНО лише 2015 року.
Реєстрація учасників ЗНО триватиме до 20 лютого цього року. Перш ніж реєструватися на зовнішнє незалежне оцінювання, необхідно уважно ознайомитись з Правилами прийому до вищих навчальних закладів та з’ясувати перелік необхідних для вступу предметів, а також рівень складності тестів.
Необхідною умовою реєстрації для участі у ЗНО-2015 є формування комплекту документів, який направляється поштою на адресу відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти. Для реєстрації необхідні:
1) копія паспорта або свідоцтва про народження (для осіб, які народилися після 1 вересня 1998 року і не отримали паспорт);
2) дві ідентичні фотокартки для документів розміром 3×4 см із зображенням, що відповідає досягнутому віку;
3) копія документа про повну загальну середню освіту (для випускників минулих років) або довідка з місця навчання, що підтверджує здобуття в поточному навчальному році повної загальної середньої освіти (для учнів (слухачів, студентів) професійно-технічних, вищих навчальних закладів). Зразок довідки є на веб-сайті Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти (ХРЦОЯО) у розділі «ЗНО-2015»;
4) довідка з навчального закладу з фотокарткою (для осіб, які проживають на тимчасово окупованій території (Автономна Республіка Крим, м. Севастополь) або в населених пунктах, зазначених у Переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7.11. 2014 року № 1085-р, але навчаються за дистанційною або екстернатною формою в навчальних закладах, розташованих на таких територіях);
5) висновок, виданий органом або закладом охорони здоров’я, із зазначенням особливих (специфічних) умов для проходження ЗНО (у разі потреби їх надають особи, які мають захворювання, що можуть бути перешкодою для участі у тестуваннях);
6) копія документа про зміну прізвища, імені, по батькові (для осіб, у документах яких є розбіжності в персональних даних);
7) переклади документів державною мовою, завірені нотаріально (для осіб, які подають документи, оформлені іноземною мовою);
8) копія довідки про звернення за захистом в Україні (для осіб, які звернулися за захистом);
9) реєстраційна картка. Сформувати її можна самостійно, відкривши сторінку «Реєстрація-2015», розміщену на офіційному сайті УЦОЯО (www.testportal.gov.ua) або звернувшись до пунктів реєстрації у Полтаві, Кременчуці, Лубнах, Миргороді чи до загальноосвітнього навчального закладу, який закінчуєте у 2015 році.
На копіях документів, які надаються для реєстрації, треба написати: «Згідно з оригіналом» (без лапок); поставити особистий підпис і зазначити власне прізвище, ініціали та дату засвідчення копії.
Випускники поточного навчального року в установлені строки після формування комплекту реєстраційних документів подають його до загальноосвітнього навчального закладу, який закінчують.
Учні (слухачі, студенти) ПТНЗ, ВНЗ, випускники минулих років не пізніше 20 лютого 2015 року рекомендованим листом надсилають реєстраційні документи на адресу відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти. Для мешканців Полтавської області – до ХРЦОЯО за адресою: майдан Свободи, 6, кімн. 463, м. Харків, 61022.
Учасники, зареєстровані для проходження зовнішнього незалежного оцінювання, отримають рекомендованим листом такі документи: 1) Сертифікат; 2) реєстраційне повідомлення учасника ЗНО; 3) інформаційний бюлетень «Зовнішнє незалежне оцінювання. 2015 рік»; 4) повідомлення про створення особливих умов проходження ЗНО (для осіб, які надали відповідний висновок).
Випускникам поточного навчального року Сертифікати та інформаційні матеріали надсилаються за адресою загальноосвітнього навчального закладу, де вони навчаються. Іншим – за адресою в реєстраційній картці.
Для кожного зареєстрованого учасника ЗНО на веб-сайті УЦОЯО створюється інформаційна сторінка, доступ до якої здійснюється за номером Сертифіката та PIN-кодом, зазначеним у ньому.
Якщо за релігійними переконаннями ви не можете взяти участь у тестуваннях, що проводитимуться в окремі дні, то скористайтеся правом на проходження ЗНО під час додаткової сесії, що відбудеться 9 червня – 9 липня 2015 року. Для цього, крім інших документів, необхідних для реєстрації, подайте: заяву на ім’я директора регіонального центру, вказавши причину, через яку не зможете взяти участь у ЗНО під час основної сесії; відповідне клопотання релігійного управління (центру).
Причини відмови абітурієнту в реєстрації на ЗНО:
1) надіслано не всі документи, необхідні для здійснення реєстрації; 2) порушено вимоги до оформлення реєстраційної картки; 3) надіслано реєстраційні документи після завершення встановленого строку реєстрації (після 20.02.2015 p.). Також вам буде відмовлено в реєстрації, якщо ХРЦОЯО не зможе створити особливі (специфічні) умови для проходження ЗНО відповідно до поданого висновку закладу охорони здоров’я. У випадку відмови абітурієнт отримає відповідне повідомлення. Новий комплект документів можна надіслати ще раз, не пізніше 6 березня 2015 року, усунувши причини, що стали підставою для відмови у реєстрації. Сертифікат або повідомлення про відмову в реєстрації ви повинні отримати протягом трьох тижнів із моменту відправлення реєстраційних документів. У разі необхідності внесення змін до переліку предметів, рівнів сертифікаційних робіт або персональних даних зазначте необхідні зміни в реєстраційній картці. Надішліть до ХРЦОЯО необхідні документи та раніше отриманий Сертифікат 2015 року.
Зміни до реєстраційних даних можна вносити лише до 1 квітня, а в разі зміни рівня складності завдань сертифікаційної роботи з української мови і літератури – до 6 березня 2015 року.
Не відкладайте реєстрацію на останні дні! Без Сертифіката вас не допустять до складання тестів. Особи, які не зареєструвалися в установлені терміни, взяти участь у тестуванні не зможуть, а отже, не матимуть шансів цьогоріч вступити до вищих навчальних закладів.
Пункти реєстрації учасників ЗНО-2015 розташовані: у Полтаві – в Державній аграрній академії, Національному педагогічному університеті ім. В.Г.Короленка, Національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка (за двома адресами: просп. Першотравневий, 24, та вул. Жовтнева, 42-а), університеті економіки і торгівлі; у Кременчуці – в Національному університеті                   ім. М. Остроградського, педагогічному училищі ім. А. С. Макаренка; у Лубнах – у лісотехнічному коледжі; у Миргороді – в художньо-промисловому коледжі ім. М.В. Гоголя ПНТУ імені Юрія Кондратюка.
Докладніше про мережу і графік роботи пунктів реєстрації учасників ЗНО-2015 в Полтавській області можна дізнатися на сайті: www.poippo.pl.ua

Олена ОДАРЮК
Методист відділу зовнішнього оцінювання та моніторингу якості освіти Полтавського
обласного інституту післядипломної педагогічної освіти    
ім. М.В.Остроградського

Print Friendly, PDF & Email [1]