- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Коли довірливість – ворог

Правоохоронцям Кременчука з початку року надійшло кілька заяв від громадян про скоєння різного роду шахрайств. Серед потерпілих – люди різного віку та професій, але усіх їх поєднує надмірна довірливість, чим і скористалися пройдисвіти.
Спочатку 60-річна пенсіонерка повідомила про те, що їй зателефонував невідомий. Сказав, що є міліціонером і в нього на розгляді перебуває справа її сина за зберігання наркотичних речовин. Звісно, якщо є гроші, то справу можна закрити. Жінка не вагаючись перерахувала на банківську картку шахраєві 11500 гривень. А вже потім зателефонувала синові й зрозуміла, як жорстоко її обдурили. Інша 66-річна пенсіонерка аналогічним чином рятувала сина від відповідальності за нібито скоєне ДТП. Жінка добровільно перерахувала 6000 гривень на вказані реквізити банківської картки. Як з’ясувалося згодом, ніякого ДТП не було. На подібний гачок шахраїв потрапила й 75-річна громадянка, рятуючи сина за 8 тисяч гривень. Слідом за цим надійшла заява від 55-річного кременчужанина про те, що він постраждав від інтернет-шахрайства. Чоловік намагався придбати відповідний товар та перерахував за нього 11000 гривень.
Також до правоохоронців надійшла низка заяв про зняття з банківських карток громадян різних сум грошей пройдисвітами. Вони телефонували, представлялися банківськими працівниками й повідомляли, що з карток зловмисники намагаються зняти кошти. Щоб цього не сталося, просили назвати пін-коди для блокування карток. Серед потерпілих тільки одна – пенсіонерка, а всі інші – значно молодшого віку, але й вони “повелися” на трюки “доброзичливців”.
Зважаючи на це, кременчуцькі правоохоронці радять усім громадянам не довіряти інформації незнайомців по телефону; завжди перевіряти отриману інформацію, тим більше якщо вона стосується рідних; не поспішати переказувати гроші на незрозумілі рахунки чи передавати незнайомцям. Натомість у таких випадках варто негайно звернутися до міліції.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]