- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Як звикнути до знімних протезів

Знімне протезування у стоматології застосовується зазвичай тоді, коли інші види протезування вже неможливі. Багато пацієнтів, яким встановлюється знімний протез, перестають носити його практично відразу, виправдовуючи це тим, що їм незручно і боляче. Але слід пам’ятати, що саме пацієнт винен у тому, що не стежив за зубами, що вчасно не звертався до стоматолога, а просто спостерігав за тим, як втрачається зуб за зубом. Хочу попередити: якщо не носити знімний протез, із часом людина зможе тільки пити, бо жувати буде ніяк і нічим. Єдине, чим можна втішити таких пацієнтів, це розповісти про те, як звикнути до знімного протеза, як доглядати за ним і як звести до мінімуму вплив зубного протеза на повсякденне життя.
Термін звикання до знімного протеза може коливатися від кількох тижнів до кількох місяців. Перший час протез може “заважати” говорити. Щоб позбутися цього відчуття, треба більше говорити і читати вголос.
Також спочатку при навантаженнях може виникати біль. Якщо він локалізується в одному місці, необхідно звернутися до стоматолога, адже з першого разу протез може не підійти ідеально, потрібна корекція. Навантаження на знімний протез треба збільшувати поступово, перший тиждень вживаючи тільки м’яку їжу.
Якщо фіксація протеза нещільна, допоможе тільки спеціальний фіксуючий крем для зубних протезів.
Під час звикання протез необхідно носити не знімаючи. Пізніше його слід знімати на ніч, зберігаючи обов’язково в склянці з водою або у вологій серветці. Вранці й увечері протез потрібно ретельно чистити зубною щіткою з пастою, одягати тільки на очищені від зубного нальоту природні зуби. Рекомендується чистити знімний протез після кожного прийому їжі або промивати під холодною водою.
Секрети швидкого звикання і догляду нескладні, але потребують терпіння.

Світлана ДЕЙНЕКА,
лікар-ортопед КУ “Полтавський  обласний центр стоматології –        стоматологічна клінічна                 поліклініка”.

Print Friendly, PDF & Email [1]