- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Як вберегти бронхолегеневе дерево

Хворобами органів дихання (трахеї, бронхів, легень і плеври) займаються лікарі-пульмонологи. До них звертаються пацієнти із загостреннями тяжких хронічних патологій: бронхітів, плевритів та пневмоній різних форм і походження, бронхіальної астми, хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ), бронхоектатичної хвороби. Про причини цих недуг і про те, як вберегтися від них, говоримо з фахівцями: міським пульмонологом, завідувачем пульмонологічного відділення 1-ї міської клінічної лікарні Полтави Олегом КАЛІНІЧЕНКОМ, доцентом кафедри експериментальної та клінічної фармакології з клінічною імунологією та алергологією  УМСА Андрієм ВАХНЕНКОМ, викладачем цієї ж кафедри Наталією МОІСЄЄВОЮ.

На жаль, ми дуже-дуже терплячі…
Про те, що може стати поштовхом для розвитку таких ускладнень, розповідає Наталія Моісєєва:
– Пусковим механізмом для загострення хронічних недуг (наприклад, нелікованого гаймориту або колись пролікованого і забутого тонзиліту, бронхіту) можуть бути розповсюджені вірусні захворювання. Коли до вірусної додається ще й бактеріальна інфекція, виникає комбінація – вірусно-бактеріальне враження. Воно призводить до розвитку вторинного імунодефіциту. У таких пацієнтів дуже швидко розвиваються спазм бронхів, задишка: людина не здатна пройти навіть сотню метрів, піднятися на другий поверх. І все це прогресує, наростає. Не можна терпіти довго погане самопочуття, – наголошує лікар, – задишку, слабкість, пітливість, порушення сну, кашель, закладеність носа. Температура при цьому зазвичай спостерігається невисока: 36,9 – 37,4 градуса. Якщо бронхоспазм викликаний нервовим перенапруженням, це перший крок до бронхіальної астми. У разі повторного випадку треба негайно звертатися за консультацією до фахівців: ми зробимо специфічні аналізи, спірограму і визначимо, чи потрібне лікування. Бо у запущених випадках воно буде складним і коштуватиме дорожче.  Міський пульмонолог приймає навіть без направлення сімейного лікаря.
За словами Андрія Вахненка, санітарно-просвітницька робота, як за часів СРСР, зараз не проводиться. Якісні профогляди також швидше виняток, ніж правило.
– Майже в кожній історії хвороби, – розповідає він, – у графі “місце роботи” позначається: “не працює”. Насправді ж не може не працювати 80 відсотків населення, бо жити людям за щось треба. Це або приватні підприємці, або працівники без оформлення трудової угоди. Про які профогляди мова?
При цьому 30 відсотків населення розуміє, що нинішня ціна здоров’я йому не по кишені. Навіть із тих, хто звертається, частина пацієнтів не можуть купити призначені ліки. А багато хто просто нехтує симптомами. Український народ дуже терплячий – хворіє, мучиться і чекає: а раптом недуга мине сама? Не минає, і врешті-решт людина потрапляє до пульмонологічного відділення не просто з функціональними змінами, а із серйозними ускладненнями: плевритом, тяжким спазмом бронхів, емфіземою легенів тощо.
Імунна система – локомотив здоров’я
– Те, що  ВІЛ-інфекція спричиняє імунодефіцит, відомо кожному, – продовжує Андрій Вахненко. – Але чи всі знають, що сильний стрес також призводить до вторинного імунодефіциту, як і травма, операція, перенесене банальне ГРЗ із наступною суперінфекцією й розвитком тяжкої патології? В умовах військової агресії, фінансових негараздів усі ми зараз живемо у стані стресу – психосоматичної патології. Тому задля власної безпеки на перше місце мають вийти правильний режим харчування, сну, дотримання здорового балансу праці й відпочинку. Працюючи більше половини доби, ми провокуємо виникнення вторинного імунодефіциту. Додайте харчову “хімію”: ковбасні вироби тривалого терміну придатності, яблука незрозумілого походження, що не псуються, м’ясо, вирощене за півроку із застосуванням антибіотиків і гормонів росту, їжу з фаст-фудів.
Імунна система – це локомотив нашого здоров’я, найменший її дисбаланс одразу дає збій усього організму. Людина не виспалася – імунограма показує збій. Ніколи пообідати до пізнього вечора – знову збій. Прості істини про здорове харчування, відмову від тютюну та спиртного вже набили оскому від частого повторення. Але, наприклад, тютюн, за словами Андрія Вахненка, посилює прогресію ХОЗЛ у десять разів.
– У нас він продається вільно, рекламується повсюди, ціна – доступна. Цигарка залишається показником підліткової “крутизни”, та всі ці отруєні димом хлопчики й дівчатка ще не знають, що вони – потенційні пацієнти пульмонолога. У них раніше розвивається пневмофіброз – втрата еластичності сполучних тканин альвеол легенів, зменшується дихальна поверхня легенів, порушується газообмін, що призводить до кисневого голодування. У курця в постійній гіпоксії перебувають серце, мозок, ендокринна система, яка не дає потрібної кількості гормонів, знижуються стресостійкість та імунологічний захист. Паління гарантує постійний імунодефіцит – без ВІЛу чи СНІДу. До речі, препарати, що регулюють і відновлюють нормальне функціонування імунної системи, в Україні дуже дорогі. Я особисто віддаю перевагу природним імуномодуляторам – препаратам на основі елеутерокока, ехінацеї пурпурової, лимонника китайського, аралії маньчжурської, звіробою, компонентів мікроорганізмів (вірусів, бактерій).
Наталія Моісєєва додає, що алкоголь, навіть у невеликих дозах, призводить до такого вторинного імунодефіциту, що будь-яке переохолодження викликає тяжкі патології бронхолегеневого дерева. Випив, розслабився, втратив самоконтроль. Порушується тепловий обмін, підвищується частота дихання, а людина не помічає переохолодження, адже їй “жарко”. Потім ще два дні витрачаються на те, щоб відрізнити симптоми похмілля від простуди, і все закінчується жорстокою пневмонією, плевритом, а лікування супроводжується побічними явищами та ускладненнями на решту життя.
Про самолікування та рекламу
На запитання щодо ініціативи народного депутата України Ольги Богомолець про заборону реклами ліків Наталія Моісєєва відповіла:– Повністю згодна і переконана, що рекламу абсолютно всіх лікарських засобів треба однозначно заборонити. Тільки фахівець може пояснити, у якій ситуації один препарат є доречним, інший – нашкодить. Аргумент, що у Європі існує реклама медичних препаратів, призначений лише для тих, хто ніколи в Європі не був! Там дозволено рекламувати хіба що йод для обробки ран або клей, що наноситься на подряпину замість пластиру. І все! Реклама ліків у ЗМІ – це велика шкода. Скажімо, кашель буває різного походження, і ліки проти нього також мають різне спрямування. Людина “купується” на рекламу, витрачає шалені гроші, а насправді їй потрібен зовсім інший препарат. Крім того, реклама не завжди буває чесною. Зовсім недавно українцям із телеекранів нав’язували один з препаратів при палінні: коли курите, вживайте саме його. Я особисто запитала медпредставника фірми-постачальника: чому конкретно цей препарат рекомендується для курців, який має стосунок до тютюну? Відповідь приголомшила: ніякого – це був просто рекламний хід. Але ж ліки нав’язливо пропонували курцям на всіх телеканалах одночасно! Насправді це гомеопатичний препарат, і ще велике питання, від чого саме він допомагає і чи допомагає взагалі. В Україні за зміст реклами відповідальності не несе абсолютно ніхто.
Крім того, нав’язлива реклама є однією з причин самолікування, що недопустимо. Іноді до нас звертаються пацієнти вже настільки “наліковані”, з такими запущеними гепатозами та іншими побічними явищами самолікування, що доводиться боротися спочатку з цими явищами, а вже потім – з основним захворюванням.
Про шкоду осінніх багать  і гарячого чаю на морозі
Каву з цигаркою Андрій Вахненко вважає замахом на власне здоров’я:
– Часто бачу на вулиці людей із кавою й цигаркою одночасно. В холодну пору року це особливо небезпечне поєднання, адже гарячі напої діють на наші дихальні шляхи як інгалятор. Що вам радили лікарі, коли призначали інгаляції? Правильно, 30–40 хвилин після процедури не виходити на вулицю. Так само й гарячі напої слід пити вдома: у приміщенні, в теплі. Дихальні шляхи відкриваються, стають беззахисними, і якщо туди з усього маху загнати холодне повітря, та ще й із вихлипними газами, вірусами та бактеріями (хтось чхнув поруч), і додати нікотину… Більш небезпечне поєднання придумати важко.
– Восени великої шкоди завдає спалювання листя, – додає Наталія Моісєєва, – особливо поряд із трасами. Листя придорожніх дерев вбирає свинець, що міститься у присадках для підвищення октанового числа бензину, важкий метал із димом втручається у ферментну систему організму і різко знижує імунітет. Тільки-но в місті починаються осінні багаття, всі пацієнти з бронхіальною астмою опиняються у відділенні на стаціонарному лікуванні. Дуже важливо вчасно звертатися до пульмонолога ще й тому, що є різні види астми і точний діагноз можна встановити лише на підставі спірометрії – обстеження, якого сімейні лікарі не проводять. Крім того, на сімейних лікарях зараз величезне навантаження, і якщо під кабінетом замість 20 сидить 40 пацієнтів, важливий для пульмонолога симптом може лишитися поза увагою. Наше завдання, – наголошує лікар, – забезпечити пацієнту з астмою стан стійкої ремісії, коли напади зникають на роки. Хвороба нікуди не поділася, але людина живе повноцінно, недуга їй не дошкуляє. Навчити пацієнта утримуватися у цьому стані якомога довше, поетапно контролювати хворобу може тільки спеціаліст.
Як розповіла Наталія Моісєєва, у 1996 році стартував унікальний проект “Здорові легені України”, завдяки якому було створено мережу із 12 діагностичних центрів “Пульміс” із кабінетами для досліджень функції зовнішнього дихання методом спірометрії. Незабаром такий безкоштовний центр із найсучаснішим обладнанням  запрацює і в Полтаві на базі 1-ї міської клінічної лікарні.
Здоров’я – це загальне  благополуччя, а не відсутність хвороб
На запитання, чи всім пацієнтам може допомогти пульмонолог, відповідь була такою:
– Допомогти можна кожному пацієнту, але вилікувати – не всіх. Є спадкові патології, є специфічні, є хвороби, що спричиняють незворотні процеси. Скажімо, термін “легені фермера” означає недугу людей, які працюють із сіном, зерном, солодом, комбікормами, доглядають птицю. В їхні легені потрапляють дрібні часточки, які вилучити вже неможливо. Те ж саме відбувається на заводах із виробництва цементу, азбесту, під час роботи з гранітним пилом, при фарбуванні з розпилюванням, зварювальних роботах. Нехтування правилами техніки безпеки, захисними масками та респіраторами призводить до незворотних патологій, які вилікувати неможливо, можна лише стабілізувати стан хворого.  Дуже шкідлива робота закрійника в шкіряному цеху –  в легені залітає дисперсний пил фарбованої шкіри.
ХОЗЛ – це зазвичай наслідок раннього паління, хронічних захворювань, коли, не долікувавшись, дитина вирушає до дитсадка, школи. Велике значення має психоемоційний стан. Дитячі страхи, дефіцит родинного тепла, коли батьки працюють більше, ніж спілкуються з дитиною, коли у сім’ї починаються сварки, дуже часто призводять до розвитку бронхіальної астми. Найчастіше корені “дорослих” астм і псоріазу походять із дитинства.
Підсумував розмову  Олег Калініченко:
– Зараз загострення хронічних недуг зумовлене переважно вірусними інфекціями. Рекомендую звертатися до лікаря якомога раніше, особливо тим, хто вже має проблеми з легеневою системою. У нас, на жаль, менталітет інший: люди зволікають до останнього, а потім приходять і говорять: “Лікарю, робіть зі мною, що хочете”. Та ще й ліки дорожчають мало не щодня і пацієнтам просто страшно включатися в процес лікування – це також вагома причина зволікань. Та коли хвороба набуде більш тяжких форм, грошей доведеться витратити набагато більше. А здоров’я починається з простого: дотримання правил особистої гігієни та здорового способу життя, обмеження спілкування з хворими у колективі в період епідемій, щоденного перебування на свіжому повітрі.
Вважаю, що специфічна профілактика – щеплення – також має застосовуватися обережно, тільки за рекомендацією лікаря. Щороку штами грипу, аденовірусної інфекції змінюються, передбачити реакцію імунної системи організму на щеплення важко, хоч вакцини пропонуються наразі так звані полівалентні – широкого спектра дії. Але рішення про доцільність вакцинації лікар має приймати індивідуально, вакцинувати всіх підряд – неправильно.
Насамкінець співрозмовники процитували сформульоване фахівцями ВООЗ визначення самого поняття “здоров’я”. Виявляється, це не лише  відсутність хвороб та фізичних дефектів, а й повне фізичне, душевне та соціальне благополуччя. Тож будьмо здорові!

Ольга ЩЕГЛОВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]