- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Виклики сьогодення і згуртованість громади

Голова облдержадміністрації Валерій Головко провів робочу нараду із керівниками силових структур, головами райдержадміністрацій та міськими головами. Йшлося про готовність регіону протистояти надзвичайним ситуаціям у період російської агресії на Сході України і можливим діям терористів, диверсантів, здатність гарантувати безпеку як важливих об’єктів на Полтавщині, так і пересічних мешканців. У роботі зібрання взяв участь виконуючий обов’язки голови обласної ради Володимир Марченко.
Військовий комісар області Борис Павлов повідомив, що Генштабом Збройних сил України відпрацьовано механізм озброєння стрілецькою зброєю військовозобов’язаних та населення в разі відкритої агресії Російської Федерації. Загони самооборони охоронятимуть об’єкти і комунікації, боротимуться із диверсійними групами, збройними формуваннями агресора. Комплектуються вони із військовозобов’язаних запасу та транспортних засобів підприємств, озброюються за рахунок Міністерства оборони України. Місцева влада має визначити відповідальних за розміщення, харчування (у тім числі й гарячою їжею) особового складу загонів, забезпечення медикаментами, засобами зв’язку та пально-мастильними матеріалами, обладнання кімнат для збереження зброї тощо. На території області буде створено 84 загони самооборони, але роботи попереду в більшості районів ще дуже багато. При цьому Валерій Головко визначив 1 лютого як кінцевий термін, щоб відзвітуватися про вжиті заходи.
У ході підготовки до мобілізації, за словами Бориса Павлова, військовозобов’язані оповіщені, але поки що фіксується низька явка на медкомісії – лише близько 50 відсотків.
Тимчасово виконуючий обов’язки начальника УМВС України в Полтавській області Андрій Балонь доповів, що до забезпечення громадського порядку щодобово залучається в середньому 700 працівників міліції, 67 військовослужбовців Національної гвардії та 140 осіб – представників громадськості. Реальним резервом залишаються громадські формування та небайдужі громадяни, а також власники вогнепальної чи травматичної зброї, яких в області майже 35 тисяч. За безпеку 25 об’єктів державного значення відповідають правоохоронці. Але є важливі об’єкти, які можуть охороняти громадські формування. Місця значного скупчення людей та можливих правопорушень повинні бути обладнані камерами відеоспостереження.
Також в області створено регіональний штаб із надзвичайних ситуацій, завдання якого – сформувати економічний, мобілізаційний, харчовий, пально-мастильний резерви на випадок надзвичайних ситуацій. Як зазначив Валерій Головко, у Маріуполі запасів, попри близькість лінії оборони, не було зовсім.
Для свідомих громадян, які матимуть важливу з точки зору загальної безпеки інформацію, працює цілодобова “гаряча” телефонна лінія за номерами: 51-77-57, 56-22-33. Також можна телефонувати на номер 102.
***
Після наради голова облдержадміністрації Валерій Головко провів брифінг для ЗМІ. Щодо безпеки малих сіл на околицях області він зазначив, що відповідні заходи увійдуть до програми територіальної оборони.
З приводу “експорту” зброї з територій так званих “ДНР” і “ЛНР” очільник області наголосив: міліція та СБУ працюють фахово. Правоохоронці посилюють патрулювання важливих об’єктів, при цьому криміногенна ситуація є контрольованою, стабільною. На запитання, де взяти кадри для запланованого збільшення кількості патрулів, адже багато правоохоронців – на Сході, Валерій Головко відповів, що це можна зробити тільки за рахунок представників громадських організацій та загонів тероборони й самооборони, які будуть створюватися у кожному районі. Наголошувалося, що необхідно значно збільшити кількість камер відеоспостереження (у лікарнях, школах, дитячих садочках, на перехрестях доріг, у торгових мережах). 1 лютого кожен міський голова і голова РДА прозвітуються про виділення додаткових коштів із місцевих бюджетів на це, а також на ліки, продукти, будівельні та пально-мастильні матеріали до резерву на випадок надзвичайних ситуацій. Валерій Головко також поінформував, що Полтавщина вже відправила маріупольцям харчі, найнеобхідніші будматеріали із відповідних резервів області.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]