- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Мобілізація людських й економічних ресурсів

Як уже повідомляла “Зоря Полтавщини”, 5 січня відбулася розширена апаратна нарада у голови обласної державної адміністрації Валерія Головка. Розглянуто питання про підготовку й організацію мобілізації в області та виконання регіональної програми “Територіальна оборона” на 2014 рік; про організацію перевезень пасажирів автомобільним транспортом загального користування; про забезпечення заходів щодо профілактики грипу та ГРВІ.
Підсумки мобілізації-2014
У минулому році протягом трьох черг мобілізації з Полтавської області було призвано 4595 чоловік та 193 одиниці техніки. Обласний військовий комісар Борис Павлов доповів зібранню про “слабкі місця” минулорічної кампанії. Він зазначив, що на початкових етапах першої хвилі надходило чимало скарг про звільнення з роботи, невиплату підприємствами середніх зарплат та призупинення виплат пенсій мобілізованим. Були проблеми з призупиненням діяльності у мобілізованих підприємців, із призупиненням кредитних виплат. У Глобинському та Семенівському районах члени сімей військовозобов’язаних блокували військкомати та адмінбудівлі. У Шишацькому, Решетилівському, Новосанжарському, Диканському районах були телефонні повідомлення про замінування райвійськкоматів, висувалися вимоги щодо ротації військовослужбовців.
Не завжди керівники підприємств, установ та організацій охоче надавали транспорт для оповіщення й доставки військовозобов’язаних. Військовим комісарам доводилося організовувати цю роботу за рахунок особистих стосунків та спонсорської допомоги.
Керівники масово бронювали своїх працівників під час мобілізації, що призвело до багатьох незручностей та заміни військовозобов’язаних, суттєво затримало терміни. Також керівники надавали застарілу, непридатну техніку, що не відповідає призначенню для виконання воєнних завдань згідно з нарядами. Після перевірки технічного стану її доводилося повертати. Такі випадки були у Полтаві, Комсомольську, Котелевському та Диканському районах.
Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації Віктор Стеблянко поінформував про колегіальний розподіл п’яти мільйонів гривень з обласного бюджету, виділених на виконання регіональної програми “Територіальна оборона” на 2014 рік. Використані вони були за призначенням – на збереження життя і здоров’я призваних земляків-полтавців. Детально з усіма платіжними документами можна ознайомитися на сайті Державної служби з надзвичайних ситуацій, там же оприлюднена регіональна програма територіальної оборони.
Минулорічні уроки та нові завдання
Перша цьогорічна хвиля мобілізації розпочнеться з 20 січня. За словами Бориса Павлова, щоб уникнути минулорічних помилок, військові комісари разом із керівниками виконавчої та самоврядної влади районів і міст обласного значення мають визначити й залучити до роботи посадових осіб МВС, СБУ, ДСНС. Медичні комісії у райвійськкоматах чи закладах охорони здоров’я повинні бути готові до роботи навіть у вихідні й святкові дні. Органи ДАІ, УМВС України в Полтавській області, служба Держгірпромнагляду повинні надати військовим комісарам дані про наявність та технічний стан транспортних засобів останніх років випуску, що перебувають на обліку. Райвійськкоматам потрібно виділити працівників міліції для розшуку, затримання і доставки громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку. Слід заздалегідь визначити перелік підприємств, що забезпечать транспортними засобами оповіщення та доставку військовозобов’язаних на час виконання заходів часткової мобілізації. Недопустиме масове бронювання працівників керівниками підприємств, установ та організацій. Важлива співпраця з центрами зайнятості населення для максимального залучення непрацюючих військовозобов’язаних.
Районні військові комісари, що запрошувалися до слова по черзі разом із головами райдержадміністрацій, оприлюднили проблеми попередніх етапів мобілізації. Скажімо, правоохоронці досі стояли осторонь, коли підприємства відмовлялися виділяти техніку. Не існує механізму приводу до відповідальності за ухиляння від призову. Інше питання: досі придбанням засобів захисту опікувалися всі разом: від родин мобілізованих до місцевої влади та волонтерів. Хто має нести ці витрати в ході наступних черг мобілізації? Також прозвучав сумнів у пропорційності доведеного плану мобілізації до кількості населення у районах. Січнева хвиля передбачає мобілізацію районними та міжрайонними військкоматами від 70 до 150 військовозобов’язаних, від 4 до 6 одиниць техніки, в тім числі й дорожньо-будівельної. Саме з нею виник клопіт через відсутність спеціалізованих причепів для її транспортування за межі області. Інша проблема: техніка використовується в районі на правах оренди, бо належить підприємству, зареєстрованому деінде. Листування ж із керівництвом потужних агрохолдингів не входить до компетенції військкоматів. Або навпаки: стоїть на обліку на місцях, а використовується за межами області. На пальне для проведення мобілізаційних завдань також коштів не вистачає, а всі АЗС – приватні.
Районні комісари наголошували на негативній тенденції ухиляння від мобілізації, проблемах з розшуком військовозобов’язаних.
Валерій Головко пообіцяв особисто розбиратися з преференціями, наданими у ході мобілізації тим чи іншим підприємствам, установам. Як зазначив голова ОДА, країна в дуже складному економічному й політичному становищі. Тому починати на місцях потрібно зі співпраці з громадськими організаціями, населенням, з аналізу і моніторингу військовозобов’язаних із числа тих, хто перебуває на обліку в центрах зайнятості.
Депутат обласної ради Юрій Цомартов зазначив, що наразі для елементарних навчань призовників міни та автомати доводиться брати… у музеї! Тому протистояти можливій навалі диверсійних груп, які тероризують, наприклад, Одещину, наша область поки що не готова. Цю ж думку підтримав і заступник голови Громадської ради при облдержадміністрації Олексій Шаманенко.
Про триста автобусів-“нелегалів”
Цю цифру назвала голова обласної асоціації автомобільних перевізників Галина Залізняк у ході обговорення питання про організацію перевезень пасажирів автотранспортом загального користування. Доповідач, директор департаменту інфраструктури та туризму облдержадміністрації Сергій Марчишинець поінформував, що на 756 маршрутах по території області задіяно близько 200 приватних перевізників. Працює 36 автостанцій, які обслуговує “Полтаваавтотранс”. При цьому деякі автостанції в районах через низьку прибутковість перебувають на межі закриття. Є проблеми з відшкодуванням пільгових перевезень, через це багато маршрутів невигідні для перевізників. Перед новорічними святами перевізники знову попросили підвищити тарифи. Найприбутковіші, рентабельні маршрути обслуговують “нелегали”: справно платять виставлені їм штрафи і працюють далі, а позбавити їх ліцензії не дозволяє чинне законодавство.
Як розповіла Галина Залізняк, легальним перевізникам конкурувати на ринку перевезень дуже складно. За її словами, з дозволами працюють 198 автобусів, а без дозволів – 300. “Нелегали” не сплачують до бюджету тільки ПДВ на суму 36 мільйонів гривень. Є фото цих авто (з номерами), відомо про існування нелегальної автостанції. Після однієї з нарад минулого року була створена відповідна комісія, але жодних результатів немає. Як пояснив згодом Сергій Марчишинець, діяльність цієї комісії призупинена.
Свої запитання до посадовців поставили голови райдержадміністрацій. Підсумував дискусію Валерій Головко. Він наголосив, що необхідно відпрацювати єдині маршрути і не затверджувати їх без широкого обговорення з населенням. Перш ніж виносити маршрут на тендер, потрібно узгодити і зручні місця зупинок, і зручний розклад для мешканців у найвіддаленіших районах.
Про забезпечення заходів щодо профілактики грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій інформував учасників наради директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак. Він зокрема визначив три основних напрямки роботи: поповнення запасів противірусних препаратів, посилення роз’яснювальної та профілактичної роботи, зміцнення готовності госпітальної бази.
***
12 січня відбулася чергова апаратна нарада у голови обласної державної адміністрації Валерія Головка. У роботі зібрання взяв участь виконуючий обов’язки голови обласної ради, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко. Про виконання постанови Кабінету Міністрів України “Деякі питання забезпечення населення, підприємств, установ та організацій природним газом до кінця опалювального сезону 2014–2015 року” доповідав директор департаменту з питань нафтогазового комплексу, промисловості, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Ігор Піддубний. Він поінформував про те, як область впоралася із доведеним Кабінетом Міністрів 30-відсотковим обмеженням споживання природного газу. Промисловим підприємствам виконати таке термінове завдання було складно: угоди укладалися заздалегідь, вартість планових обсягів сплачена. Деякі підприємства навіть збільшили споживання газу, мотивуючи це збільшенням обсягів виробництва. Валерій Головко запропонував надалі угоди без зменшення обсягів споживання блакитного палива не підписувати. Голова правління ПАТ “Полтавагаз” Ростислав Гринчак зазначив, що дотримання лімітної дисципліни постійно контролюється, за його даними, у серпні-грудні 2014 року в промисловості економія склала 6,6 відсотка, у бюджетних організаціях – 0,5 відсотка. Населення ж економить 15–20 відсотків. Голова ОДА дав доручення розробити конкретний план заходів економії споживання газу, зокрема промисловими підприємствами.
Про підтримку та розвиток позашкільних навчальних закладів доповідав директор департаменту освіти і науки ОДА Сергій Шевчук. Володимир Марченко запропонував підготувати звіт про використання батьківської плати за навчання дітей у цих закладах. Оскільки в Полтаві не вистачає площ для потреб позашкільної освіти, Валерій Головко запропонував шукати інвестора для відновлення приміщення Кадетського корпусу з тим, щоб там розмістити такі заклади.
Також було заслухано питання про виконання Комплексної програми сприяння розвитку громадянського суспільства й інформаційної сфери на 2013–2015 роки та про стан техногенно-екологічної безпеки, надзвичайні події та надзвичайні ситуації на території області.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]