- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Своєю дивною красою зачарувала всіх вона”

Нині у світі відомо близько 300 видів і три тисячі сортів троянд. Їх “вбрання” має безліч кольорів і відтінків: червоний, рожевий, білий, жовтий, помаранчевий… Та чи бачили колись королеву квітів у блакитному, чорному чи зеленому?..
Чорна троянда Halfeti росте лише в одному невеликому селі Альфеті, що в Туреччині. Причому це – не результат селекції. Квіткова королева дійсно має чорний колір і виглядає так, ніби на неї розпорошили фарбу. Турецькі троянди дуже рідкісні. Їх вирощують так, як і червоні, але незвичайне забарвлення вивищує їх серед інших квітів.
Завдяки унікальним умовам ґрунту і рівню pH у воді, яка просочується у місцевий грунт із річки Євфрат, квіти набувають такого забарвлення. Навесні троянди – темно-червоні, а влітку стають чорними. Місцеві жителі вважають, що квіти такого забарвлення – символ надії, пристрасті, а також вісник поганих звісток.
Проте сьогодні троянди Halfeti перебувають під загрозою зникнення, оскільки на річці Євфрат побудовано дамбу, і поселення опинилося під водою. Його мешканці перейшли в інше місце, але там квітка надії і пристрасті приживається погано…
Троянда кольору неба. У 2004 році сталося справжнє диво: японські вчені боролися з проблемою онкології і хворобою Альцгеймера. Під час різних експериментів зі створення необхідних лікарських препаратів вивели певний фермент. Його ввели експериментальним бактеріям, і їхній колір змінився на синій. Це й стало поштовхом до створення нового сорту троянди – Оплески. З того часу минуло десять років, а квіти кольору неба, тобто яскраво-блакитного, ще й досі є рідкістю й коштують надзвичайно дорого.
Сорт Rosa viridiflora, тобто перший сорт зеленої троянди, був створений у далекому 1856 році. Він – із групи бенгальських троянд. Характеризується квітами невеликого розміру (3–4 см в діаметрі), без запаху. Кожна їхня пелюстка – це видозмінений листочок. Зелена троянда дуже легко розмножується вегетативним шляхом. Вона невибаглива, добре росте у вазонах чи у відкритому ґрунті. Вирізняється ще однією особливістю – її квітка протягом місяця не в’яне, а головне – засвоює вуглекислий газ, як і листя.
У Японії виведена троянда сорту Хамелеон, яка змінює своє забарвлення в залежності від освітлення. Так, удень вона яскраво-червона, а ввечері – біла.

Підготувала
Оксана БІЛЕНЬКА.

Print Friendly, PDF & Email [1]