- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Полтавці зможуть оформляти біометричні закордонні паспорти

З 1 січня 2015 року полтавці матимуть можливість оформляти закордонні біометричні паспорти. Про це повідомила перший заступник начальника управління Державної міграційної служби України в Полтавській області Олена Діденко. Головною особливістю даного документа буде наявність електронного чипа, що міститиме біометричні показники власника документа для його ідентифікації.

Наразі технічним обладнанням для фотографування громадян, зчитування відбитків пальців та внесення даних до відомчої інформаційної системи обладнане лише одне робоче місце при управлінні ДМС України в Полтавській області, що знаходиться у Полтаві за адресою: вул. Пушкіна, 63. Протягом січня-лютого наступного року таких місць буде обладнано ще 26, запевнила Олена Діденко: у Лубнах, Лохвиці, Кременчуці, Комсомольську, Кобеляках, Миргороді та відкрито додаткове відділення у Полтаві за адресою: пров. Шкільний, 4.
Відповідно до чинного законодавства паспорт громадянина України для виїзду за кордон, як і раніше, видаватиметься терміном на 10 років. Після впровадження документів нового зразка “старі” закордонні паспорти будуть чинними до завершення їхнього строку дії і замінювати їх на біометричні необов’язково. Але з 1 січня 2015 року оформлення паспортів старого зразка буде припинено, наголосила Олена Діденко. Вона також зауважила, що з нового року буде введений механізм оформлення біометричних закордонних паспортів для дітей. До          16-річного віку дитині необхідно буде переоформляти документ щочотири роки, а після досягнення повноліття – традиційно кожні десять років.
Також спеціалісти управління ДМС України в Полтавській області звертають увагу на те, що для захисту інформації на електронному носії використовуються новітні технології. Це практично унеможливлює підробку електронних документів. У разі крадіжки чи втрати такого паспорта зловмисники не зможуть скористатися ним. Адже у паспорті будуть вміщені унікальні дані кожної особи.
Зовні біометричний закордонний паспорт схожий на діючий зараз: синя титульна сторінка, на якій лише з’явиться міжнародна позначка біометричного документа. На внутрішній частині форзаца паспорт матиме смугу, яка зчитуватиметься спеціальним пристроєм. Ця смуга і є безконтактним електронним носієм, куди вноситимуть біометричні дані особи.
Перелік документів, які треба подавати для оформлення закордонного паспорта, залишається таким же, як і раніше. Єдиним нововведенням під час такої процедури буде підпис на електронному планшеті та сканування відбитків пальців. Термін виготовлення закордонного паспорта у звичайному режимі становитиме 20 днів, у прискореному – 7.
Водночас Олена Діденко зазначила, що деякі люди відмовляються від документів з електронними носіями. А відтак біометричних паспортів буде три види. Перший – без електронного носія з інформацією, другий – з носієм, але на ньому не буде особистих даних (тобто відбитків пальців), третій – з носієм і з особистими даними.
На запитання, чи не стануть електронні носії засобом додаткового впливу на людей, контролю й обмеження свободи особистості, Олена Діденко пояснила, що всі персональні дані будуть внесені до Єдиного державного реєстру, їх конфіденційність гарантує держава.
Втім оформлення біометричного закордонного паспорта ще не даватиме можливості вільного перетину кордону з країнами ЄС, аж доки не буде прийнята відповідна ухвала між Україною і ЄС про безвізовий режим.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]