- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Найголовніше завдання – забезпечення теплом та електроенергією

Актуальні питання забезпечення Полтавщини природним газом та електроенергією, а також особливості Стратегії регіонального розвитку краю на період до 2020 року були головними темами розширеного засідання колегії облдержадміністрації, яке відбулося 26 грудня ц.р. Вів його виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Олег Пругло. Участь у засіданні взяв виконуючий обов’язки голови обласної ради Володимир Марченко.
На початку зібрання групі представників полтавської громади було вручено почесні відзнаки.
Першим на розширеному засіданні колегії доповідав директор департаменту з питань нафтогазового комплексу, промисловості, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Ігор Піддубний. Він, зокрема, зазначив, що завдання Уряду зі скорочення споживання газу на 30 відсотків доведено до найбільших промислових підприємств області, а також до теплопостачальних підприємств, бюджетних установ у відповідному листі за підписом голови облдержадміністрації. За 11 місяців поточного року газоспоживання вдалося скоротити на 7,8 відсотка у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Щодо лімітної дисципліни, то в жовтні-листопаді поточного року газ використано в доведених області обсягах, проте за 20 днів грудня промислові споживачі та теплопостачальні підприємства перевищили встановлені ліміти майже на 9 мільйонів кубічних метрів. У результаті в цілому зафіксоване перевищення лімітів.
Багато уваги на колегії приділили проблемам із вимушеними віяловими відключеннями електроенергії, які викликали впродовж останнього місяця хвилю обурення у населення. Ігор Піддубний звернув увагу на те, що диспетчерською службою Північної електроенергетичної системи, до якої входять Харківська, Сумська та Полтавська області, було порушено принцип справедливого розподілу таких заходів і “Полтаваобленерго” отримувало команду про застосування графіка в повному обсязі майже кожного дня, економлячи 253 мегавати, тоді як загалом область споживає близько 800 – 850 мегават. Після порушення цієї проблеми завдання для Полтавщини стали значно скромнішими – у межах 40 мегават.
Щоб пересічні споживачі та підприємства не потерпали від раптових і тривалих відключень електроенергії, наразі у ЗМІ й на сайті ПАТ “Полтаваобленерго” розроблений і оприлюднений новий графік віялових відключень, але, як наголосив Олег Пругло, він не є остаточним і буде змінюватися відповідно до раціональних пропозицій. Застосування графіків відключень у найближчому часі, на жаль, не підлягає сумнівам, причому Уряд уже попередив, що з суттєвим похолоданням ситуація з електропостачанням в Україні може значно погіршитися.
Про Стратегію регіонального розвитку Полтавської області на період до 2020 року доповів виконуючий обов’язки директора департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Дмитро Орлов. Головними її засадами є підвищення конкурентоспроможності регіону, розвиток сільських територій, а також розвиток людського капіталу. Прикметно, що Полтавщина увійшла до п’ятірки областей України, які вибороли право стати пілотними в рамках реалізації проекту ЄС “Підтримка політики регіонального розвитку в Україні” щодо розробки Стратегії. За словами Володимира Марченка, її зміст є шляхом, який допоможе кожному району нарешті відмовитись від прорадянських стандартів і застосувати передовий європейський досвід.
Про підсумки роботи системи цивільного захисту області в 2014 році звітував начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації Віктор Стеблянко. Зазначалось, зокрема, що протягом цього року в області виникло п’ять надзвичайних ситуацій, унаслідок яких загинули 3 та постраждали 11 осіб. Окрім того, сталися 3044 надзвичайні події, які призвели до загибелі й травмування людей. Головною причиною загибелі залишаються дорожньо-транспортні аварії. Окремо йшлося також про систему оповіщення в області та про інвентаризацію захисних споруд (бомбосховищ).
Директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко доповіла про виконання обласної Комплексної програми соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями та ветеранів війни на 2013 – 2020 роки. Серед актуальних проблем у поточному році – допомога учасникам АТО та їхнім сім’ям, підтримка людей, які переселилися на Полтавщину з тимчасово окупованих територій.
З обговорюваних питань прийнято відповідні рішення.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]