- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Матеріальна допомога на догляд за інвалідами

Колегія Рахункової палати України проаналізувала використання коштів міжбюджетних трансфертів, наданих з Державного бюджету місцевим бюджетам Харківської, Сумської та Полтавської областей на виплату допомоги по догляду за інвалідами І–ІІ груп внаслідок психічного розладу.
У 2013 році цю допомогу на Полтавщині отримали 1538 осіб завдяки реалізації Міністерством соцполітики, обласною радою та облдержадміністрацією норм Законів України “Про психіатричну допомогу” та про Державний бюджет у частині виділення місцевим бюджетам відповідних міжбюджетних трансфертів.
Середньомісячний розмір допомоги у другому півріччі 2012-го та 2013–2014 роках у Полтавській області становив 1125 гривень, що більше, ніж у 10 разів, цього показника у першому півріччі 2012 року (середній розмір допомоги тоді був 100 гривень).
За даними департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, збільшення розміру допомоги певною мірою сприяло процесу повернення частини психічно хворих, які потребують стороннього догляду, із психоневрологічних інтернатів додому.
Водночас встановлено, що при здійсненні виплат допомоги загалом по трьох областях у сумі 6,5 мільйона гривень з вини органів соціального захисту і центрів з нарахування та здійснення соціальних виплат допущено затримки на один–три місяці. Виявлено також низку випадків виплати допомоги по догляду за хворими (загалом 20,2 тисячі гривень) під час їхнього тривалого перебування у спеціалізованих лікувальних закладах. Причинами цього є недосконалість системи моніторингу і контролю з боку органів соціального захисту і соціальних інспекторів.

Прес-служба Рахункової
палати України

Print Friendly, PDF & Email [1]