- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дар на віки

Ця подія ще жива в пам’яті багатьох полтавців – дуже теплого осіннього дня, 25 вересня 1999 року, коли наше місто святкувало свій 1100-річний ювілей, на вулиці Фрунзе, 5, відбулося урочисте відкриття Галереї мистецтв за участю тодішнього Президента України Леоніда Кучми.
– І вже п’ятнадцять років у мистецькому просторі України і світу ми впевнено заявляємо про своє існування, – наголошує, нагадавши присутнім історію створення й відкриття цього закладу культури, директор Полтавського художнього музею (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка Ольга Курчакова.
Майже 700 експонатів – саме стільки нових надходжень одержав музей за цей час, і всі вони – то подарунки художників, їхніх рідних, колекціонерів і меценатів. Тому й виставка із фондів музею має таку назву – “Дар на віки. 15 років у мистецькому просторі”. До того ж Полтавський художній музей відзначає і 95-річчя діяльності в нашому місті.
Як і фундатор “Картинної галереї”, український вчений, археолог і музеєзнавець Микола Рудинський, полтавські музейники збирають у першу чергу твори полтавських художників. Але є у їхній збірці й подарунки видатних українських митців, серед яких навіть народний художник України, лауреат Національної премії України імені Т.Г.Шевченка Іван Марчук – його роботи також представлені у святковій експозиції. Вона надзвичайно вражає багатством сюжетних настроїв, барв, неповторністю уже впізнаваних полтавцями творчих почерків митців рідного краю у жанрах живопису, графіки, скульптури, декоративного мистецтва.
На урочистостях усіх шанувальників музею та його працівників вітали начальник управління культури обласної держадміністрації Геннадій Фасій, Високопреосвященніший архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір, голова обласної організації НСХУ Юрій Самойленко, заслужений художник України Микола Підгорний, заступник директора Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Володимир Годзенко. Урочистості велелюдному зібранню додав своїм виступом і давній друг музею – філармонійний камерний оркестр імені Дмитра Ахшарумова під керівництвом Олександра Абрамова. Виставка триватиме до кінця січня уже наступного року.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]