- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Стратегія – розвиток конкурентоспроможності регіону

Близько 70 питань було винесено на пленарне засідання двадцять п’ятої сесії обласної ради шостого скликання. Провів пленарне засідання виконуючий обов’язки голови обласної ради, перший заступник голови облради Володимир Марченко (фракція “Батьківщина”). У роботі сесії взяли участь голова обласної ради Петро Ворона (“УДАР”), нині доброволець-військовослужбовець ЗСУ, та виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Олег Пругло. На початку засідання було вручено Почесні грамоти обласної ради депутатам Юрію Бульбасі (депутатська група “Промисловці Полтавщини”) та Анатолію Олійнику (“Батьківщина”) за вагомий внесок у розвиток місцевого самоврядування і у зв’язку з 55-річчям. Присутні вшанували пам’ять депутата обласної ради Андрія Прокоф’єва, полеглих захисників Вітчизни на Сході країни хвилиною мовчання.
Перед формуванням порядку денного слова попросив представник громадськості Андрій Храмов. Він звернувся до Петра Ворони із запитанням, у якому статусі той є на сесії – голови облради, солдата-добровольця чи просто депутата. Крім того, активіст висловив інші зауваження, а також назвав двох депутатів злодіями. На це Петро Ворона відповів, що відповідно до чинного законодавства він перебуває в лавах ЗСУ, бере участь в АТО у Тельманівському районі Донеччини і протягом року за ним зберігається посада: “Якщо до мене є запитання, голосуйте, висловлюйте недовіру. Я беру участь у сесії як депутат. Якщо вважаєте, що не достойний сидіти на своєму місці в президії, проголосуйте, сяду в залі. Молодому чоловіку раджу поїхати зі мною і побути там, де я служу. І тим громадським активістам, які сьогодні рвуть на собі сорочки і кричать, які вони великі патріоти, – теж. Сьогодні є можливість показати, як ви любите Батьківщину”.
Володимир Марченко запропонував колегіально звернутися до правоохоронних органів із проханням надати правову оцінку публічним висловлюванням громадянина, який оприлюднив недостовірні дані стосовно деяких депутатів і назвав їх злодіями. Такі вердикти може виносити тільки суд. Депутати підтримали пропозицію прийняти таке звернення.
Народні обранці сформували порядок денний, виключивши, зокрема, пункт про Програму економічного і соціального розвитку Полтавської області на 2015 рік – до прийняття Державного бюджету. Президія обласної ради, зазначив головуючий, рекомендує ряд питань, що стосуються надання дозволів на розробку надр підприємству “Укргазвидобування”, не розглядати і перенести на наступну сесію. Так вирішили тому, що Державний бюджет України на 2015 рік ще не прийнятий та відбувається зміна керівництва компанії.
Депутат Олександр Масенко (фракція КПУ) запропонував внести до порядку денного звернення до Кабміну стосовно відключень електроенергії і заслухати керівництво підприємства “Полтаваобленерго” з приводу ситуації, що склалася із електропостачанням населених пунктів, насамперед сіл. Таке звернення депутати вирішили підготувати під час сесії.

Голова обласної організації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів “Союз організації інвалідів України” Сергій Чумак та голова обласної організації інвалідів війни, Збройних сил та учасників бойових дій України Іван Лантух. [1]

Голова обласної організації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів “Союз організації інвалідів України” Сергій Чумак та голова обласної організації інвалідів війни, Збройних сил та учасників бойових дій України Іван Лантух.

Стратегію розвитку Полтавської області на період до 2020 року представив виконуючий обов’язки директора департаменту економічного розвитку ОДА Дмитро Орлов. Він назвав стратегічні цілі, визначені в документі. Це – розвиток конкурентоспроможності регіону, сільських територій і людського капіталу. В обговоренні думки депутатів розділилися. Ставили запитання, висловлювали зауваження, пропозиції і своє бачення щодо прийняття чи неприйняття Стратегії Лев Жиденко (депутатська група “Європейський вибір”), Діонісій Каплін (та ж група), Іван Панасенко (“УДАР”), Петро Ворона, Степан Бульба (фракція СПУ), Володимир Оніщенко (депутатська група “Єдність”), Олександр Масенко та інші. Головні аргументи в опонентів прийняття документа – це те, що Стратегія не обговорювалася у районах і немає “прив’язки” до бюджету, який ще не прийнятий; у прибічників – що вже прийнята Стратегія розвитку країни, отже, потрібно розглядати і затверджувати відповідний документ на рівні областей.
Після тривалої дискусії документ так і не був ухвалений.
Бурхливе обговорення викликало у залі й питання про внесення змін до Переліків об’єктів будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах області, які будуть фінансуватися в 2014 році за рахунок субвенції з Державного бюджету. Представляв документ директор департаменту інфраструктури і туризму ОДА Сергій Марчишинець. Депутати і представники громадськості поставили багато запитань: коли в області будуть нормальні дороги, насамперед у бюджетоутворюючих найбільших містах і сполучення між ними, та до туристичних об’єктів, які є візитівкою краю; чому кошти на ремонти доріг виділяються навесні, а роботи виконуються пізньої осені; як перевіряється освоєння виділених коштів; чи влаштовують департамент керівники дорожньої галузі області тощо. Найбільш небайдужими до дорожніх проблем були депутати Валерій Капленко (фракція “Совість України”), Іван Панасенко, Юрій Кривошеєв (“Батьківщина”), Олександр Масенко, Анатолій Шкарбан (депутатська група “Європейський вибір”), Володимир Оніщенко, Степан Бульба, Михайло Стеценко (фракція КПУ), Володимир Коваль (депутатська група “Європейський вибір”), Олександр Іваніна (“Єдність”), міський голова Хорола Ігор Свириденко.
При розгляді змін до Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища Анатолій Шкарбан зауважив, що, коли кошти з обласного екологічного фонду виділяються районам у вигляді субвенції, немає системності в отриманні інформації про їх використання. Зміни до названих Переліків депутати прийняли.

Депутати обласної ради Григорій Хан, Олександр Коросташов. [2]

Депутати обласної ради Григорій Хан, Олександр Коросташов.

Питання про додаткове надання в користування ПАФ “Подоляка” мисливських угідь на території Диканського, Полтавського, Решетилівського районів сесія не підтримала. В обговоренні думками обмінялися Анатолій Шкарбан, Тетяна Корост (депутатська група “Полтавщина”), Юрій Тараненко (Народна партія), голова Решетилівської районної ради Петро Кошовий та інші.
Були підтримані зміни до регіональної Програми заходів з організації рятування людей на водних об’єктах Полтавської області на 2011–2015 роки, зміни до показників обласного бюджету на 2014 рік. Затверджений порядок фінансування видатків обласного бюджету в 2015 році. Депутати проголосували за оголошення 2015 року в Полтавській області Роком поета-земляка Василя Симоненка. Розглянуто ряд майнових, кадрових, організаційних та інших питань. Сесія схвалила створення тимчасової контрольної комісії Полтавської обласної ради з питань перевірки фінансово-господарської діяльності підприємств обласної комунальної власності “Полтаватеплоенерго” і “Полтававодоканал”, головою комісії буде Володимир Марченко, заступником – Валерій Пархоменко (депутатська група “Полтавщина”).
За 16 питань про надання спецдозволів на видобуток нафти і газу, в тому числі сланцевого, на різних родовищах на території Полтавщини Державній службі геології та надр України, як повідомив Володимир Марченко, депутати на комісіях вирішили не голосувати. І на сесії жодне з цих питань підтримано не було. Це пов’язане з тим, що дозволи на розробку будуть продаватися на аукціонах у Києві. Степан Бульба вніс пропозицію звернутися до Кабміну з тим, щоб 10 відсотків плати за користування надрами Полтавщини залишалися у вигляді податків в області.
Цю пропозицію додали до Звернення до Кабінету Міністрів та Міністерства екології та природних ресурсів України щодо внесення змін до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, внесене комісією облради з питань використання надр, яке прийняли депутати.
Ухвалили й підготовлене профільною комісією Звернення до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, керівників політичних сил, що пройшли до парламенту, народних депутатів від Полтавщини щодо внесення змін до діючого законодавства. Йдеться про використання земельних і водних ресурсів.
Ініційоване громадською організацією “Кредитний майдан” Звернення обласної ради до вищого керівництва країни з приводу ситуації, у якій опинилися громадяни-позичальники кредитів в іноземній валюті, хоч і двічі переголосовувалося, але необхідної кількості голосів не набрало. Все ж депутати вирішили кожному особисто підписатися під Зверненням і таки направити до Києва. Так і зробили.
Сесія погодила кілька депутатських запитів – Миколи Хоменка (депутатська група “Промисловці Полтавщини”), Миколи Ганнущенка (ця ж група), Олександра Масенка, Івана Гальченка (“Єдність”), Володимира Коваля, Івана Панасенка, розглянула інші питання порядку денного.
Депутати заслухали свого колегу Олега Романчука (“Батьківщина”) – директора зі збуту підприємства “Полтаваобленерго” – стосовно відключень електроенергії. Він зазначив, що погоджені нові графіки відключень. Тепер світло відключатиметься не більше, ніж на 2 години поспіль, але таких двогодинних періодів може бути кілька за добу. Буде певна черговість, упорядкують тривалість відключень і оповіщення про це. Графіки опублікують у ЗМІ та на сайті “Полтаваобленерго” орієнтовно до 24 грудня.
Емоції в залі при обговоренні цього питання були бурхливими. Депутати наголошували, що до них звертаються люди з сіл, де світла немає по 8 годин, не працює доїльне обладнання на фермах, не діють пекарні… Цю тему порушили у своїх виступах Петро Ворона, Ольга Дяченко (депутатська група “Полтавщина”), голова Полтавської районної ради Василь Степенко, представники громадськості. Депутати прийняли Звернення до Кабміну з вимогою вжити термінових дієвих заходів для припинення відключень подачі електроенергії.
У “Різному” Степан Бульба оголосив заяву фракції Соціалістичної партії України в обласній раді про неприпустимість скорочення Урядом соціальних програм у 2015 році; Юрій Кривошеєв порушив проблему розвитку мисливських господарств, збереження довкілля; голова обласної ради Петро Ворона, депутати Анатолій Шкарбан, Юрій Цомартов (СПУ) говорили про дотримання виконавчої дисципліни депутатами обласної ради; Іван Панасенко звернув увагу на проблему підтримки фермерів; представник Громадської ради при обласній раді Ігор Головатий розповів про роботу з постійними комісіями обласної ради; громадський активіст Олег Підгорний розкритикував діяльність Громадської ради при обласній раді.
По закінченні засідання голова обласної ради Петро Ворона в короткому інтерв’ю підсумував перебіг подій у сесійній залі.
– Сьогодні була нормальна, конструктивна робота, – зазначив він. – Те, що програми, стратегічні напрямки зняті, “перекинуті” на бюджетну сесію, поліпшить їхню якість і дасть можливість громадам грунтовніше обговорити ці питання. Час такий, що громади мають максимально брати участь в управлінні. Сесія це показує. Депутати чітко стали на позицію захисту полтавських інтересів, зокрема того, що стосується дозволів на добування вуглеводнів. Дає про себе знати й така проблема: депутатський загал у 120 чоловік – дуже багато. Всі по-різному виконують свої обов’язки. Депутатський корпус повинен бути меншим, тут мають бути люди набагато відповідальніші. На наступних засіданнях треба проводити реєстрацію депутатів на початку і в кінці, щоб виборці знали про роботу своїх обранців.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [3]