- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Напруженість через напругу

Те, що віяльні відключення електроенергії повернулися у наше життя надовго, є доконаним фактом. Чекати якихось швидких позитивних змін у галузі енергетики за нинішньої ситуації не доводиться. Водночас за умови відповідального підходу до організації таких відключень можна було б зробити цей процес менш болісним і для населення, і для установ, організацій, підприємств. На жаль, допоки такої відповідальності наші енергетики не демонструють.
Зокрема у Кременчуці та Кременчуцькому районі зростає напруженість серед споживачів електроенергії. Більше того, мешканці села Недогарки Кременчуцького району навіть пригрозили акціями протесту. На їхню думку, Великокохнівська філія «Полтаваобленерго» до цієї досить непростої справи поставилася безвідповідально. Зважаючи на це, координаційна рада Кременчуцької райдержадміністрації навіть провела спеціальну нараду, запросивши на зібрання керівника Великокохнівської філії «Полтаваобленерго» Валерія Чечеля. Він зазначив, що енергетики не очікували, що слідом за підприємствами доведеться вимикати електропостачання населенню, а тому й внесли до графіка відключень дві підстанції – у Недогарках і Червоній Знам’янці.
Голова районної ради Володимир Сіора назвав такий підхід вкрай безвідповідальним, адже саме через це нині страждають не тільки громадяни, а й сільгоспвиробництво, зокрема тваринництво. За його словами, постійних відключень зазнають території шести сільських рад, а саме: Недогарківської, Червонознам’янської, Гориславської, Ялинцівської, Максимівської та Піщанської. Усі села на цих територіях щодня залишаються без струму з 6-ї до 12-ї години. Сільгосппідприємства мають значні збитки. У Недогарках вийшла з ладу сушарка для зерна, у хлібопекарні залишилися невипеченими три тисячі буханців хліба. У Максимівці на глибоких свердловинах не працюють насоси, проте понад 200 корів на фермах ПСП «Колос» постійно потребують питної води, не кажучи вже про необхідність прибирання.
Тож голови 19 сільських рад району та районна влада вимагали від Валерія Чечеля негайного припинення вакханалії з відключеннями й наведення чіткого порядку зі встановленням графіка поетапного вимикання струму на дві години у всіх селах району. Більше того, координаційна рада району ухвалила текст звернення до правоохоронців із проханням надати правову оцінку діяльності Великокохнівської філії.
Не менше нарікань, обурення й серед мешканців Кременчука, де також немає чіткого графіка почергових відключень. Одні мікрорайони та вулиці потрапляють під постійні відключення, а в інших відключень не проводять. Громадяни готові терпіти, але вимагають справедливості. У свою чергу керівник Кременчуцької філії «Полтаваобленерго» Сергій Андрієвський найближчим часом обіцяє розробити такий графік, але його мають ще затвердити відповідні служби.
Ось і виходить: хтось десь не подумав, хтось не відреагував, хтось взагалі проявив байдужість, а в цілому піднялася ціла хвиля справедливого невдоволення громадян. Не фактом відключень, а тим, як це розпорядження уряду виконують на місцях.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]