- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Маленькі чудеса для юних полтавців

Двері до казкової країни Новорічно-Різдвяних свят дітлахам уже традиційно відчинив Святий Миколай. Слухняній малечі, яка чекала на нього вдома, таємно поклав дарунки під подушки, сам же поспішив навідати хлопчиків та дівчаток, які мріяли про зустріч із Чудотворцем, в інтернатних та лікарняних закладах. І так у нашому народі було завжди: традиція розраджувати на великі свята всіх, хто потерпає від болю чи смутку, для українців правічна. До того ж у нинішній буремний час значно побільшало дітей, які потребують нашої особливої уваги. Це – і малеча з родин переселенців із зони АТО, і діти загиблих захисників Вітчизни.
Коли урочистий день уже добігав за добрими справами до завершення, зігрівши маленьких фантазерів сотнями приємних вражень та наділивши солодкими гостинцями, Святитель Миколай зробив подарунок усій Полтаві – на Театральній площі засяяла вогниками головна ялинка міста.
Полтавський обласний санаторій для дітей з порушенням опорно-рухового апарату – заклад особливий. З різними захворюваннями хребта та кісток юні пацієнти лікуються тут протягом одного, а то й навіть шести місяців. Їхня рухова активність у цей період значно обмежується, тож на цікавих гостей діти чекають з особливим настроєм.
Головний лікар санаторію Володимир Бойко повідомив, що наразі у закладі перебуває 100 пацієнтів з різних районів області, а також із зони АТО. На жаль, ортопедичні патології сьогодні є найпоширенішими недугами, на які страждають юні українці, оскільки забагато часу проводять перед комп’ютером чи телевізором, не виявляючи належного інтересу до спортивних ігор.
Привітати дітей з днем Святого Миколая до санаторію приїхав голова обласної ради Петро Ворона. Найперше, Володимир Бойко розповів йому про особливості допомоги, яку лікарі надають дванадцятирічному луганчанину. Хлопець отримав тяжку травму коліна внаслідок вибуху міни. Вона розірвалася, коли він грався у рідному місті в дворі. Підлітка прооперували в Дніпропетровську, в полтавському санаторії він лікується вже протягом кількох тижнів. Завдання для медиків, над яким вони справді вболівають, – зробити все можливе, щоб вражений осколками колінний суглоб максимально відновився й не заважав підлітку залишатись рухливим і активним життєлюбом.
Отож, звернувшись до дітей із вітальним словом, Петро Ворона побажав передусім миру, який наші вояки обов’язково відстоять для них на Сході, а також здоров’я, задля якого хлопчикам та дівчаткам треба потрудитися й самим. Передані йому малюнки для бійців АТО й Прапор України з підписами всіх пацієнтів санаторію пообіцяв вручити своїм товаришам у батальйоні “Фенікс”, адже незабаром мав відбувати після відпустки на Донбас. В інтерв’ю журналістам голова обласної ради запевнив, що в бюджеті області на наступний рік фінансові потреби медицини, попри будь-які обставини, будуть враховані максимально.
Пацієнти закладу переглянули святкову виставу, підготовлену для них зразковим театром масових видовищ “Полтавські балаболки”, та отримали солодкі подарунки.
* * *
У рамках обласної акції “Подаруй радість дітям” заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Роман Чабановський відвідав педіатричне відділення №2 Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні. У багатьох дитячих закладах міст та районів області, в окремих родинах побували також керівники департаментів облдержадміністрації, працівники правоохоронних органів, прокуратури та інших організацій і установ.
* * *
Серед численних феєричних дійств, які вирували в обласному центрі в день Святого Миколая та напередодні, було, зокрема, й свято для дітей-інвалідів, яке зібрало хлопчиків та дівчаток у міському Будинку культури. Чимало пораділи дорослі за талановиту юнь, відвідавши концерт “Святий Миколай запалює зірки” в Палаці дозвілля “Листопад”.
Зворушливе свято підготували для малечі артисти Полтавського академічного обласного театру ляльок та працівники служби у справах дітей облдержадміністрації. До театру запросили 263 дитини. Це – хлопчики й дівчатка, яких, на жаль, не обминуло горе сирітства. Хтось із них тепер живе у родинах опікунів, про когось турбуються у дитячому будинку сімейного типу чи в прийомній сім’ї. Були на святі й маленькі тимчасові переселенці із зони АТО та діти загиблих на Донбасі Героїв.
Попри біль, якого так рано зазнали їхні маленькі серця й чисті душі, вони залишаються відкритими до світу й спраглими чудес. Наввипередки розповідають про свої крихітні мрії і отримані “миколайчики”. Зі сцени їх першими привітали янголи, які пообіцяли передати святкові замовлення чемної дітлашні Миколі Чудотворцю.
Начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Інна Конончук також пораділа разом із юною аудиторією святу, зізнавшись, що дорослі на нього також чекають і вірять, що їхні сподівання обов’язково здійсняться, та побажала дітям отримати під час вистави позитивний заряд на майбутні канікули. Маленькі глядачі переглянули всіма улюблену “Лисичку-сестричку”, взяли участь у ігровій програмі й, звичайно ж, одержали пакунки з солодощами.
* * *
Остання і найяскравіша подія святкового дня зібрала сотні полтавців на Театральній площі міста. І дорослі, й діти прийшли помилуватися новорічною красунею ялинкою та з нетерпінням чекали миті, коли вона засяє у зимових сутінках світлом і теплом святкових вогників. Провідниками у чарівну казку для всіх бажаючих були Святий Миколай, Дід Мороз зі Снігуркою, покровителька майбутнього 2015 року Коза з козенятами й ще багато колоритних казкових героїв. Піснями й танцями гостей звеселяли творчі колективи міста.
Міському бюджету штучне новорічне дерево обійшлося в 300 тисяч гривень. Відмінністю цьогорічних Новорічно-Різдвяних святкувань має стати відсутність феєрверків. Таким чином Полтава продемонструє своє співпереживання людям, які ризикують заради нас життям чи потерпають в умовах воєнних дій на Донбасі.

Вікторія КОРНЄВА
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]