- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Бюджет, соцзахист, ремонти шкіл

Постійна комісія з питань бюджету та управління майном розглянула профільні питання, внесені до проекту порядку денного двадцять п’ятої сесії обласної ради. У засіданні, яке вів голова комісії Валерій Пархоменко, взяли участь голова обласної ради Петро Ворона, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко, заступник голови облради Володимир Микійчук, виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Олег Пругло, керівники структурних підрозділів, представники громадських організацій.
Комісія розглянула та підтримала питання про внесення змін до показників обласного бюджету на 2014 рік за рахунок трансфертів з Державного бюджету, інших бюджетів та перерозподілу затверджених асигнувань в межах загального обсягу бюджету на загальну суму 308,9 мільйона гривень. За інформацією директора департаменту фінансів ОДА Павла Кропивки, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України “Про перерозподіл деяких видатків Державного бюджету, передбачених Міністерству фінансів України на 2014 рік, для спрямування місцевим бюджетам на оплату праці” області зменшується обсяг субвенції з Держбюджету на надання пільг і житлових субсидій населенню в сумі 74,6 мільйона гривень, виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям – 19 мільйонів, збільшується додаткова дотація на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів у сумі 64,6 мільйона гривень.
Додатковий обсяг субвенції з Держбюджету на погашення заборгованості з різниці в тарифах на тепло, централізоване водопостачання та водовідведення, що постачалися населенню, яка виникла у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості тарифам, що затверджувалися або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування, в сумі 338,5 мільйона гривень розподіляються між обласним бюджетом (112,9 мільйона) та містами і районами області (225,6 мільйона гривень).
Після детального обговорення депутати підтримали створення тимчасової контрольної комісії обласної ради з питань перевірки фінансово-господарської діяльності підприємств обласної комунальної власності “Полтаватеплоенерго” і “Полтававодоканал”, до складу якої увійдуть депутати обласної ради, спеціалісти, експерти та інші фахівці й яку очолить перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко. Депутати розглянули також інші питання.
* * *
Під головуванням Михайла Кривошея відбулося засідання постійної комісії з питань забезпечення законності та правопорядку, в якому взяли участь перший заступник голови облради Володимир Марченко, представники облдержадміністрації, члени Громадських рад при обласній раді та ОДА.
Депутати заслухали інформацію про хід виконання у 2014 році обласної Програми правової освіти населення на 2011–2015 роки. Також було опрацьовано питання щодо кризової ситуації, в якій опинилися громадяни-позичальники кредитів у іноземній валюті. Дане питання було внесено на розгляд комісії ГО “Кредитний майдан”. Девальвація гривні, яка відбулася у 2014 році, ставить громадян-позичальників у скрутне матеріальне становище, через яке більшість з них не можуть належним чином виконувати свої зобов’язання перед банками. “Кредитний майдан” запропонував прийняти звернення від депутатів обласної ради до народних депутатів України щодо вирішення цих проблем на законодавчому рівні. Комісія підтримала ініціативу громадськості та рекомендувала виконавчому апарату обласної ради разом з представниками організації розробити проект звернення.
* * *
У засіданні постійної комісії з питань освіти, науки, культури, яке провів голова комісії Іван Гальченко, взяли участь заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, представники виконавчої влади та громадських організацій. Були обговорені й підтримані проекти рішень чергової сесії: “Про оголошення 2015 року в Полтавській області Роком українського поета Василя Симоненка”, “Про звільнення батьків від плати за утримання дітей в інтернатних навчальних закладах комунальної власності”.
У порядку контролю заслухано інформацію директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Сергія Шевчука про виконання рішення першого засідання двадцять третьої сесії обласної ради шостого скликання від 27 червня 2014 року “Про внесення змін та доповнень до Комплексної програми розвитку освітньої галузі Полтавської області на 2011–2015 роки”. На пропозицію Івана Гальченка комісія рекомендувала профільному департаменту підготувати проект листа до міністра освіти і науки України стосовно забезпечення принципів демонополізації та конкуренції при проведенні процедури державних закупівель.
* * *
Засідання постійної комісії з питань аграрної політики та земельних відносин провів Валерій Капленко. У роботі зібрання взяли участь перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко, заступник голови ОДА Роман Товстий, представники підрозділів ОДА, громадських організацій. У контексті питання про звіт заступника голови обласної державної адміністрації щодо здійснення облдержадміністрацією делегованих їй радою повноважень з координації діяльності місцевих землевпорядних органів комісія рекомендувала головному управлінню Держземагентства розробити та подати в обласну раду проект Програми розвитку земельних відносин.
Обговорюючи тему визнання земель, що знаходяться в користуванні ПП “Агроекологія”, особливо цінними і такими, що потребують комплексної охорони, учасники засідання підкреслили необхідність збереження земель вказаного агроформування, віднесення їх до природно-заповідного фонду. Звернули увагу на важливість забезпечення компенсаційних виплат тим власникам земельних часток (паїв), які матимуть бажання їх продати. Профільним департаментам ОДА, що займаються аграрними й екологічними питаннями, рекомендовано підготувати відповідний проект рішення обласної ради.
* * *
Під головуванням Анатолія Олійника відбулося засідання постійної комісії з питань соціального захисту населення, в якому взяли участь заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, виконуючий обов’язки голови ОДА Олег Пругло. Депутати заслухали інформацію про Програму економічного і соціального розвитку Полтавської області на 2015 рік в частині соціального захисту населення. За інформацією директора департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Людмили Корнієнко, органами праці та соцзахисту вживаються заходи, направлені на реалізацію чинного законодавства щодо надання державних соціальних гарантій різним категоріям населення. Прийом громадян для призначення державних соціальних допомог проводиться за спрощеним порядком за принципом “єдиного вікна” – за єдиною заявою на підставі одного пакета документів. До єдиної заяви включені допомоги, субсидії, компенсаційні виплати, пільги. Загалом в області щомісячні виплати державних соціальних допомог отримують 166,6 тисячі осіб, в тому числі 118,7 тисячі сімей з дітьми. Для фінансування програм соціального захисту населення з Державного бюджету на 2014 рік передбачено 1821,1 мільйона гривень. Станом на 12.12.2014 року використано 1519,5 мільйона.
Після детального обговорення з представниками громадськості члени комісії підтримали проект Програми економічного і соціального розвитку Полтавської області на 2015 рік в частині соціального захисту.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email [1]