- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Обговорюються сесійні питання

Хто володіє інформацією, той володіє світом – саме на цьому голова обласної ради Петро Ворона, який прибув із зони АТО в десятиденну відпустку, акцентував увагу учасників засідання постійної комісії з питань регламенту, депутатської діяльності та інформаційної сфери. Зібрання провів голова комісії Микола Ганнущенко. Найактивніше його учасники дискутували про виконання Комплексної програми сприяння розвитку громадянського суспільства та інформаційної сфери області на 2013–2015 роки, а також основні напрямки інформування громадськості про діяльність органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.
Тези Петра Ворони щодо нагальності у фронтових реаліях сьогодення інтенсивного наповнення національного та місцевих інформпросторів патріотичним, державницьким та контрпропагандистським контентом на чіткій договірній основі із ЗМІ, у першу чергу – комунальними, найтиражнішими, разом із депутатами обласної ради Валентиною Петровою, Володимиром Козубом, Миколою Перепелицею, Ігорем Супруненком підтримали і розвинули генеральний директор ОДТРК “Лтава” Євген Лопушинський, головний редактор обласної газети “Село полтавське” Лариса Коба, заступник головного редактора Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини” Віктор Кікоть. Член комісії Михайло Стеценко наголосив на потребі сміливішого висвітлення критики на адресу влади, думок пересічних громадян, депутатів від різних політичних сил. Представник громадськості Володимир Дащенко наголосив на доцільності утримання від оприлюднення названих, у тому числі офіційних, матеріалів у рекламних, розважальних виданнях.
Депутати конкретизували напрями, за якими департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації має вдосконалювати профільну діяльність. Це, зокрема, – надання вичерпної інформації громадянам про роботу владних і самоврядних органів через ЗМІ, залучення широких кіл громадськості до процесів розробки, обговорення, ухвалення та реалізації управлінських рішень. Депутати розглянули  інші питання.
***
Постійна комісія з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр розглянула профільні питання, внесені до проекту порядку денного двадцять п’ятої сесії обласної ради. У засіданні, яке вів голова комісії Олександр Залужний, взяли участь голова обласної ради Петро Ворона, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко, представники ОДА та громадських організацій. Депутати проаналізували матеріали щодо погодження отримання підприємствами без проведення аукціонів спеціальних дозволів на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку ділянок родовищ підземних мінеральних та питних вод; нафтогазоносних надр; родовища піску.
Представники видобувних підприємств розповіли про діяльність своїх підприємств, участь у розбудові соціальної інфраструктури територій. Враховуючи висновки департаменту з питань нафтогазового комплексу, промисловості, екології та природних ресурсів ОДА, виконання договірних зобов’язань підприємств на фінансування соціальних програм, відповідні проекти рішень було погоджено та рекомендовано внести на розгляд сесії обласної ради.
На пропозицію Олександра Залужного, блок питань щодо надання погодження Державній службі геології та надр України на продаж спеціального дозволу на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку родовищ нафти, газу природного, конденсату на території області, комісія рекомендувала зняти з розгляду сесією, зважаючи на непрозорість процедури проведення аукціонів. Ряд питань про погодження отримання подібного дозволу ПАТ «Укргазвидобування» комісія рекомендувала винести на розгляд президії обласної ради після доопрацювання.
Депутати також розглянули лист головного управління Державної фіскальної служби у Полтавській області щодо ініціювання обласною радою зупинки терміну дії спеціальних дозволів на користування надрами на території Полтавської області, наданих публічному акціонерному товариству “Укрнафта”. За інформацією управління ДФС, протягом серпня–жовтня поточного року ПАТ «Укрнафта» не виконує свої податкові зобов’язання з плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату. Комісія рекомендувала заслухати керівника ПАТ «Укрнафта» на засіданні президії обласної ради щодо вирішення даних проблем. Було  розглянуто ряд інших питань.
***
У засіданні постійної комісії з питань охорони здоров’я, яке провів голова комісії Михайло Виноград, взяли участь заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, керівники підрозділів органів влади, представники громадськості. Заступник директора департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Олена Шишкова представила проекти Стратегії розвитку Полтавської області на період до 2020 року та Програми економічного і соціального розвитку Полтавської області на 2015 рік. Після обговорення комісія ухвалила підтримати відповідні проекти сесійних рішень. Про проект обласної Програми забезпечення санітарним автотранспортом закладів і установ охорони здоров’я області на 2015– 2017 роки, розроблений за ініціативою профільної комісії обласної ради, доповів директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак. Передбачається придбати нові санітарні автомобілі за консолідовані кошти обласного, міських та районних бюджетів. Орієнтований обсяг фінансування з обласного бюджету – 92 мільйони 720 тисяч гривень. Проект даної програми комісія схвалила та рекомендувала внести на розгляд бюджетної сесії обласної ради в установленому порядку.
Депутати заслухали та взяли до відома інформацію про діяльність благодійної організації «Лікарняна каса Полтавщини» у 2014 році. Констатувалося, що за 9 місяців 2014 року надано допомогу на лікування та обстеження в стаціонарних та амбулаторних умовах 9860 особам. Виконавчий директор організації Віталій Шевченко та депутат обласної ради Леонід Куроєдов, один із засновників організації, відповіли на запитання представників громадських організацій.
***
Під головуванням Тетяни Корост пройшло засідання постійної комісії з питань екології та раціонального природокористування, в якому взяли участь перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко, заступник голови облради Володимир Микійчук, заступник голови облдержадміністрації Роман Товстий, керівники структурних підрозділів, члени Громадської ради при обласній раді. Депутати розглянули та прийняли до відома питання про використання коштів фонду охорони навколишнього природного середовища області на фінансування природоохоронних заходів у 2014 році.
Комісія заслухала інформацію управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ОДА про хід виконання робіт з утилізації заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин. Як зазначив начальник управління Віктор Стеблянко, залишилось утилізувати 160 тонн отрутохімікатів у шести районах області. Ці роботи будуть продовжені у 2015 році. На це передбачено з обласного бюджету 3 мільйони гривень.
У ході засідання депутати також розглянули питання про хід виконання регіональної цільової Програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро у Полтавській області на період до 2021 року. Члени комісії, представники громадськості піддали гострій критиці рівень підготовки і виконання цієї Програми та рекомендували ОДА підготувати у 2015 році проект нового документа щодо розвитку водного господарства.
***
Засідання постійної комісії з питань житлово-комунального господарства провів її голова Степан Бульба. У роботі зібрання взяли участь перший заступник голови облради Володимир Марченко, заступник голови облради Володимир Микійчук, виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Олег Пругло, керівники структурних підрозділів, представники органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, громадських організацій.
Депутати розглянули звернення до комісії. Голова правління ОСББ «Лисенка-64» Антоніна Фоменко від імені членів ОСББ звернулася з проханням сприяти збільшенню напруги електроструму в житловому будинку, який опалюється електрикою. Комісія ухвалила рекомендувати керівництву ПАТ «Полтаваобленерго» розглянути можливість вирішення проблеми, Полтавській міській раді – розглянути питання відновлення запроектованої системи теплопостачання будинку. Звернення КП «Полтававодоканал» щодо підтримки фінансування систем водопостачання та водовідведення, яке оприлюднив генеральний директор підприємства Олег Кретович, комісія взяла до відома. На пропозицію Володимира Марченка департаменту житлово-комунального господарства ОДА рекомендовано вивчити дане питання та внести пропозиції обласній раді. Володимир Микійчук порушив проблему передачі системи водопостачання села Петрівці Миргородського району до КП «Миргородводоканал». Депутати розглянули та підтримали проекти рішень, внесених на чергову сесію обласної ради.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email [1]