- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Подбайте про майбутню пенсію

Від яких факторів залежить сума пенсії? Як проконтролювати роботодавця, щоб пересвідчитися у його соціальних зобов’язаннях, даних вам? На ці та інші запитання відповідає начальник управління Пенсійного фонду України Октябрського району Полтави Олена ПАНОВА.

–  Олено Леонідівно, розмір майбутньої пенсії зазвичай цікавить людей передпенсійного віку. А що треба знати молодим працівникам, щоб бути впевненими у достойній пенсії в поважному віці?
– Час летить невблаганно, і люди активного працездатного віку вже на порозі оформлення пенсії нерідко дізнаються, що не за весь період роботи роботодавець справно сплачував страхові внески з їхньої зарплати. Тому кожен має час від часу перевіряти, чи старанно роботодавець робить це. Адже розмір майбутньої пенсії залежить від страхового стажу та розміру заробітної плати, з якої сплачено страхові внески.
– Практика виплати зарплати “в конверті” досі існує…
– На жаль, так. Приватні підприємці нерідко ухиляються від сплати страхових внесків і тому у такий спосіб оплачують роботу найманих працівників. Які це має наслідки? Заробляючи на життя “в конверті”, люди позбавляють себе не лише пенсійного забезпечення у майбутньому, а й соціальних гарантій сьогодні. Йдеться про оплату лікарняних, включаючи догляд за хворою дитиною і допомогу в зв’язку з вагітністю і пологами; виплату втраченого заробітку в зв’язку із втратою працездатності в разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання; виплату допомоги по безробіттю. А головне – громадяни через несплату внесків втрачають стаж і можливість одержання заробленої пенсії за віком, по інвалідності, у зв’язку із втратою годувальника та в інших випадках, передбачених законодавством.
Тож хочу нагадати, що застрахована особа має право безкоштовно отримувати в територіальних управліннях Пенсійного фонду України за місцем проживання відомості, внесені до її персональної облікової картки у системі персоніфікованого обліку, як через “інформаційний кіоск”, так і безпосередньо у відділі надходження, прогнозування платежів та обліку застрахованих осіб (довідка ОК-5. ОК-7).
– Як це зробити?
– Маючи свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, можна з’ясувати, як і скільки внесків сплачують роботодавці до Пенсійного фонду із вашої заробітної плати. Достатньо прийти до управління Пенсійного фонду України будь-якого району і завдяки “інформаційному кіоску” за лічені секунди отримати інформацію про відомості, накопичені в реєстрі застрахованих осіб. “Інформаційний кіоск” дозволить вам перевірити інформацію про заробітну плату, про те, сплачені страхові внески чи ні, та про ваш страховий стаж. Якщо людина помітить невідповідність між нарахованою заробітною платою та сумами, які надані роботодавцем до Пенсійного фонду, вона може висунути претензії  до свого роботодавця у зв’язку з тим, що він фактично позбавляє її соціальних прав, і вимагати від нього виправити це, навіть у судовому порядку.
Крім даних про себе, через “інформаційний кіоск” ви можете ознайомитися із переліком документів, які необхідно подати для призначення (перерахунку) пенсії, отримати інформацію про години прийому керівництва територіального управління та Пенсійного фонду України, прочитати інформацію про банки, через які виплачують пенсії. Для отримання страхового свідоцтва раджу звернутися до свого роботодавця з цього питання. Якщо ви не працюєте, то вам необхідно прийти в управління Пенсійного фонду України за місцем проживання, маючи при собі паспорт та ідентифікаційний номер, і заповнити тут анкету.
– Чи може громадянин скористатися для цього Інтернетом?
– Так, маючи доступ до мережі Інтернет, у будь-який час за допомогою веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України користувачі отримають інформацію щодо умов, порядку призначення, перерахунку та виплати своєї пенсії, перевірити інформацію про заробітну  плату, з якої сплачені страхові внески, стаж, починаючи з 2000 року. Також можна ознайомитися із формами заяв, необхідних для призначення, перерахунку та виплати своєї пенсії, і заповнити їх, користуючись наданими інструкціями. Наявний електронний ресурс допомагає швидко та зручно одержати корисну інформацію. Нагадую адресу веб-порталу: http://portal.pfu.gov.ua/
Додам до цього, що реєстрація користувачів на веб-порталі здійснюється на підставі заяв, поданих до територіального органу Пенсійного фонду України за місцем взяття на облік (проживання, перебування на обліку) особисто або через уповноваженого представника в установленому законодавством порядку. В присутності громадянина його заяві присвоюється реєстраційний код та видається розписка про її одержання. При реєстрації користувача у базі даних веб-порталу, використовуючи код заяви, проводиться автентифікація користувача та створюється персональна сторінка із зазначенням відомого лише користувачеві логіна та пароля.

Розмову вів
Андрій КАРПЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email [1]