- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Насильство – це сміття, яке потрібно виносити

Під таким гаслом відбулося засідання комісії з питань сім’ї та дітей Громадської ради при облдержадміністрації спільно із відділом сім’ї та молоді ОДА. “Круглий стіл” на тему “Роль державних органів влади, суспільних і громадських організацій у вирішенні проблем насильства та торгівлі людьми” пройшов у межах щорічної всеукраїнської акції “16 днів протидії насильству”.
Нині на Полтавщині зафіксовано 2 тисячі 254 звернення про здійснення насильства. Найчастіше від таких проявів страждають жінки й діти. Та цього року про порушення своїх прав активно почали скаржитися й чоловіки. Так, до відповідних органів надійшло п’ять звернень від дітей, 164 – від чоловіків, понад 2 тисячі – від жінок. Про це на “круглому столі” повідомила начальник відділу у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Наталія Шкоденко.
– Ця проблема стосується не лише України, а й Полтавщини зокрема. Приміром, якщо у 2011 році до місцевих судів області надійшло більше чотирьох тисяч матеріалів про насильство в сім’ї, то за останні роки ці цифри помітно зменшуються, – наголосила головний спеціаліст територіального управління Державної судової адміністрації в Полтавській області Валентина Щербина.
Це є результатом скоординованої роботи місцевого самоврядування, правоохоронних органів та громадськості. Але фахівці переконані, що проблема насильства залишається і потребує максимум уваги. Зокрема начальник Головного управління юстиції у Полтавській області Ірина Пашко зауважила, що багато хто із постраждалих соромиться, а можливо, боїться звертатися до правозахисних органів. “Наше головне завдання – проводити широку інформаційну та роз’яснювальну роботу. Людям не варто боятися розповідати про свої проблеми, адже найгірше – це приховувати злочин”, – наголосила вона.
У Громадській раді при ОДА запевняють, що створять робочу групу, яка буде формувати нову стратегію профілактики насильства.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]