- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Багатогалузевість — перспективи для аграріїв

Запорука успішного розвитку будь-кого підприємства – працьовиті люди. Так вважає директор СТОВ “Агрофірма “Оржицька” Валентин Несен. Півроку тому він прийняв керівну естафету від свого батька, заслуженого працівника сільського господарства України, мудрого хлібороба Володимира Григоровича Несена, який пішов у засвіти, залишивши по собі добру пам’ять земляків і всіх, хто його знав. Разом із посадою у спадок молодий керівник отримав величезну відповідальність за потужне господарство і людей – ветеранів, трудівників, молодої зміни.

– Час зараз дуже непростий: щоб вижити, доводиться максимально економити, але не на людях, бо ж без них не буде урожаїв, села не буде, – ділиться думками Валентин Володимирович.
Ми зустрілися з ним у Золотухах, де знаходиться відділок №2 СТОВ “Агрофірма “Оржицька”. В селі тоді справляли два свята – День села і День працівників сільського господарства.
З цієї нагоди сільський Будинок культури був заповнений вщент. Вихованці й школярі місцевих навчальних закладів приготували для односельців великий концерт. Дорослі прийшли порадіти талантам діток і онуків, разом підбити підсумки сільськогосподарського року. Чимало працівників відділку були відзначені грамотами й отримали з нагоди подвійного свята премії. Грошову винагороду отримали й два кращих трудових колективи золотухинського відділку – місцева тракторна бригада та молочнотоварна ферма.
До речі, під час урочистостей деякі прізвища звучали у святково вбраному залі по кілька разів – у Золотухах є справжні трудові династії, в яких із покоління в покоління передається досвід звитяжної сільськогосподарської праці.

Вихованці дитсадка "Веселка" села Золотухи Оржицького району. [1]

Вихованці дитсадка “Веселка” села Золотухи Оржицького району.

– Нам є чим сьогодні пишатися. І в першу чергу – нашим селом, – зазначив сільський голова Золотух Сергій Несен. – У нас працюють школа і дитячий садок, є ФАП, магазини, тракторна бригада, яка поповнюється новою технікою, і ферма, що розбудовується. Це все дає нам упевненість у завтрашньому дні.
Селяни добрим словом згадали засновника агрофірми Володимира Григоровича Несена, вшанували пам’ять людини, котра понад усе дбала про майбутнє села, добробут його мешканців, хвилиною мовчання.
Серед гостей свята був і житель села Золотухи Андрій Корнієнко. У агрофірмі він працював різноробочим, але мирний плин його життя, як і багатьох українських чоловіків, перервався – Батьківщині загрожують агресори й терористи… Строкову службу чоловік свого часу проходив у військах зв’язку, тепер же – в аеромобільних. Про те, що відбувається на буремному Сході, Андрій розповідає стримано: “Це звичайна робота, – що про неї розповідати? На війні – як на війні. Воюємо… Якщо не захищатимемо східних рубежів, вони (сепаратисти. – Авт.) сюди прийдуть…”
Його, як і всіх, хто боронить свободу рідної землі, чекають удома рідні, робота… Комусь же треба обробляти землю, сіяти й ростити хліб, сідати за кермо трактора, працювати на фермі. Нині в СТОВ “Агрофірма “Оржицька” трудяться понад 400 робітників: доярки, комбайнери, механізатори…
Підбиваючи підсумки сільськогосподарського року, директор СТОВ “Агрофірма “Оржицька” Валентин Несен нагадав про реконструкцію двох старих корпусів на МТФ, в одному з яких упорядкували телятник, а другий обладнали сучасним молокопроводом.
То було рішення, яке приймали разом із селянами, – не розбирати сараї, а поступово переобладнувати їх і нарощувати поголів’я худоби. А воно й зараз уже чимале загалом по агрофірмі – 3,5 тисячі голів ВРХ, у тому числі 800 голів дійного стада. Та в планах директора Валентина Несена – нарощувати поголів’я, бо молоко – це завжди жива копійка.

Доярка МТФ № 2 Ганна Білик. [2]

Доярка МТФ № 2 Ганна Білик.

Молочне скотарство в агрофірмі “Оржицька” – це один із напрямків господарювання. В агроформуванні є свинокомплекс на понад п’ять тисяч свиней. У селі Тарасенковому, де знаходиться свиноферма, будується новий корпус для свиноматок. Його планують обладнати надсучасним обладнанням, обігрівом, встановити решітчасту підлогу. Сільгосппідприємство має власний племзавод по розведенню великої білої породи свиней м’ясного типу. За відбірними поросятками в Тарасенкове приїздять із багатьох районів області. Загалом у нестабільних економічних умовах багатогалузевість господарства – це перспектива для аграріїв.
– Головний акцент нашої роботи – все-таки молочне скотарство, бо ціна на м’ясо нестабільна, а от молоко – це те, що завжди виручає, – зазначив Валентин Несен.
У корпусах молочнотоварної ферми відділку №2 СТОВ “Агрофірма “Оржицька” – пластикові вікна, всюди охайно. Для годівлі худоби у господарстві цього року заготовили понад сім тисяч тонн сінажу, близько 15 тисяч тонн силосу.
Орний клин СТОВ “Агрофірма “Оржицька” становить більше чотирьох тисяч гектарів. Землі цьому агрогосподарству довірили близько 800 пайовиків. Урожай ранніх зернових цього року порадував: пшениця дала більш ніж по 67 центнерів з гектара, ячмінь – понад 58 центнерів з гектара. Щоправда, через посуху урожайність соняшнику й кукурудзи нижча за очікувану. За словами Валентина Несена, ціни на зерно цьогоріч непогані, проте здорожчання пального, запчастин звело майже нанівець можливий прибуток.
Та, незважаючи на непросте фінансове становище, в агрофірмі цього року було прийнято рішення підвищити плату за оренду земельних паїв. Таким чином сума, яку виплачують орендодавцям, відтепер становить 8280 гривень – далеко не в кожному господарстві селяни можуть розраховувати на такі виплати! Тому селяни впевнені у сьогоденні й майбутньому. Є достаток – можна й зайнятися справою до душі. Тож розвивається у селах господарства спорт, зокрема футбол. Звичайно, при допомозі рідного агропідприємства, котре спрямовує на підтримку сільських футболістів чималі кошти – то треба купити нові бутси, то знаряддя для гри. І результат, як то кажуть, не забарився: футбольна команда із села Тарасенкового посіла перше місце в районному турнірі.
Але не тільки підтримка місцевого футболу серед добрих справ агрофірми “Оржицька”. Цьогоріч господарство допомогло викласти тротуарною плиткою пішохідні доріжки, що ведуть до школи в Тарасенковому, й шкільне подвір’я. На це пішло близько 100 тисяч гривень. Директор агрофірми “Оржицька” Валентин Несен переконаний: добра справа завжди повернеться сторицею. До людей, свого села, рідного краю. Тож, як і батько, поспішає творити добро.

Директор СТОВ “Агрофірма “Оржицька” Валентин Несен із працівниками господарства Ольгою Слинько, Василем Корнієнком, Надією Бурою, Марією Юрченко, Андрієм Корнієнком.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
Микола БЕЗНОС (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [3]