- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Медаль за бій, медаль за труд…”

Для учасників АТО розробили нові нагороди
Спеціальні нагороди бійцям АТО, волонтерам, дружинам солдатів та лікарям розробило київське виробничо-творче об’єднання “Орден”. Медалі “За оборону рідної держави”, “За гідність і патріотизм”, “За вірність і кохання”, орден “За вірність присязі” та відзнака “За мужність і милосердя” вже знайшли своїх власників у деяких регіонах країни. Найбільше – у Вінниці та Києві. А першу медаль “За вірність і кохання” було вручено коханій солдата АТО якраз у день весілля.
Як розповідає голова правління ВТО “Орден”, заслужений працівник промисловості України Олександр Сопов, дизайн цих відзнак розробили ще на початку літа – після того, як почалися активні дії на Донбасі. Над ними працював творчий колектив підприємства. Потреба в таких медалях виникла тому, що відзначити бійця, який, скажімо, не є солдатом строкової служби чи міліціонером, а пішов на фронт добровольцем, державною нагородою дуже важко, а відомчою – просто неможливо! Міліція має право нагороджувати тільки міліціонерів, Збройні сили – військовослужбовців. Те саме стосується й інших відомств.
Тож громадські організації “Звитяга” та “Країна” запатентували ці відзнаки для АТО.
Задля того, аби нагородити бійців, волонтерів, лікарів чи солдатських дружин могли їхні керівники чи представники влади на місцях, спеціалісти ВТО “Орден” розробили спеціальну форму посвідчення, де вказано, що герой нагороджується “за представленням” тієї чи іншої особи, наприклад, голови міста чи району або командира військового формування.
“Солдат повинен бути прикрашений”
За словами Олександра Сопова, свого часу в Україні було досить багато відомчих відзнак і нагород. Скажімо, у МВС та ЗСУ їх кількість сягала близько 100. Після прийняття відповідного указу Президента про відомчі заохочувальні відзнаки у травні 2012 року кількість їх скоротилася до кількох – три нагрудних знаки, чотири медалі, подяка, грамота і почесна грамота. Приблизно те ж – по всіх міністерствах.
– Робилося це задля того, аби навести порядок, щоб не роздавалися медалі “просто так, на день народження”. Але, як завжди, у нас щось не врахували. Наприклад, Міністерство охорони здоров’я не має права нагородити лікаря. Тільки чиновника, – зазначає Олександр Сопов. – Національна гвардія, армія, міліція мають свої відомчі нагороди. Але їх номенклатура обмежена. Ніхто ж не передбачав, що буде війна. В результаті люди отримують поранення, живуть у жахливих умовах, а їх не можна навіть нагородити. А солдат, в якого є мундир, повинен бути прикрашений.  Вважаю, що інформаційну війну ми програли, зокрема, і через те, що таким речам, як моральні стимули, взагалі не приділялася увага, – коментує Олександр Сопов.
Монарші доми Європи роблять нагороди в Україні
В офісі підприємства – на стінах за склом – зразки всіх відзнак, які тут виготовлялися чи виготовляються.
Наприклад, дизайн знака “Почесний працівник МВС України”, який фахівці розцінили як один із кращих в Україні, створили всього за день. А відзнака Міністерства закордонних справ “З’єднаймося, браття, за славу і волю…” розроблялася аж два роки. На жаль, обидві ці нагороди нині скасовані.
– Варто наголосити, що на міжнародному рівні українська фалеристика дуже цінується. З 2009 року тут виготовляються нагороди монарших дворів Іспанії, Італії, Угорщини і сучасні нагороди Азербайджану, Таджикистану, Казахстану, Узбекистану, які раніше робилися в Росії. Але нині навіть Росія не може забезпечити тих якості та рівня, – каже Олександр Сопов.
Свого часу виготовити “власний” знак на ВТО “Орден” вирішили журналісти “Сніданку з “1+1”. Як експеримент, звісно.
Найтиражнішим свого часу був знак “Чорнобиль” – одноразово його виготовили в кількості 26 тисяч екземплярів. Загалом за всі роки існування найбільше видано знаків “За мужність” III ступеня (понад 300 тисяч). А також –”Мати-героїня” – понад 140 тисяч.
Раніше ВТО “Орден” виготовляло також знак “Герой України”, однак законодавчі зміни зробили монополістом з виготовлення державних нагород Монетний двір. Це єдиний знак, який виготовляється з чистого золота. Вартість його – десятки тисяч гривень.
Цікавих знаків і нагород у офісі ВТО “Орден” чимало. Зазначимо, що з 11 державних нагород 8 виготовляються саме тут. Олександр Сопов каже: навести порядок у нагородній системі таки потрібно було, адже чим більше видається нагород, тим більше нівелюється їхнє значення. Якби не прорахунки вищеназваного указу, в який вже 4 рази вносилися зміни…
Та поки законотворці дійдуть до внесення відповідних змін, відзнаки учасникам АТО від громадських організацій – непогана альтернатива.
Ознайомитися з відзнаками, які виготовляються для учасників АТО, можна на сайті ВТО “Орден”:
vto-orden.com.ua

Леся ЩЕРБЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]