- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Українська осінь”, народжена весною полтавських художників

Саме тут, у мистецькій галереї “Арта”, першою в Україні була відкрита виставка полтавських художників, присвячена Помаранчевій революції. І так само в цій залі з ініціативи художниці, власниці галереї Юлії Петушинської її колеги й однодумці зібралися й провели благодійну виставку під назвою “Українська весна”. То була акція на противагу так званій “Російській весні”, і згодом до неї долучилися митці з інших областей, а подібні вернісажі відтоді відбуваються і в Києві, і в різних куточках України. Затим було “Українське літо”, тепер ось – осіння акція.
– Ми з вами третій раз збираємося… У мене були сподівання, що третьої виставки не буде, що вона вже стане непотрібною. На жаль, схоже на те, що проводитимемо їх і в майбутньому, – сказала, відкриваючи захід, Юлія Петушинська.
Вона прозвітувала про здійснене – поіменно назвала художників і суми коштів, на які були продані їхні роботи під час проведення двох попередніх виставок. Загалом зібрано п’ятдесят сім з половиною тисяч гривень, на які митці придбали спершу бронежилети, а потім, орієнтуючись на потреби бійців, закуповували для них термобілизну, бушлати, берці та інші речі.
– Ми збираємося, щоб заявити про свою небайдужість до того, що відбувається в нашій країні, до вояків, які ціною власного життя захищають наше з вами майбутнє. На жаль, двоє хлопців, котрі особисто тут одержували куплені нами бронежилети, нині поранені. А Валерій Боняківський героїчно загинув під Донецьким аеропортом – наш жилет не вберіг його, бо він не захищає від “Градів”. Але Валера розповідав про те, що багатьом хлопцям наші бронежилети врятували життя, – розповідає пані Юлія.
Валерій Боняківський устиг передати “Арті” один із таких – продірявлений кулями “броник”, на якому автографи бійців – слова щирої вдячності полтавцям за підтримку. І кулі, вийняті з нього. І український прапор, що побував у боях. Ці речі разом із двома вазами стиглих червоних яблук склали зворушливу мистецьку інсталяцію в маленькій затишній залі.
Юлія Петушинська зазначила, що ця благодійна допомога художників не така вже й велика, але це – приклад для інших, це заклик до кожного зробити те, що може він, – не стояти осторонь, підтримати українських військових на Сході, разом із ними йти до перемоги.
“Українська осінь” зібрала небайдужих, справжніх патріотів, якими, на щастя, можна назвати більшість із полтавського осередку митців. На відкритті виставки було сказано багато зворушливих слів, усі присутні разом заспівали Гімн України і вклонилися мужній жінці – матері Валерія Боняківського Марії Карпівні, котра нині підтримує його бойових друзів.
Нинішня виставка не має встановлених часових рамок, вона діятиме постійно, всі, хто захоче долучитися до мистецької акції, можуть у будь-який час прийти і купити твори полтавських художників і їхніх побратимів із Києва та Львова. Ціни робіт значно нижчі, ніж їхня справжня вартість.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]