- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Новий Закон України “Про прокуратуру” – старт реформи відомства

Прокуратурою області завершено перевірку стану виконання вимог законодавства органами державної влади та місцевого самоврядування щодо належного утримання об’єктів цивільного захисту. Детальніше це та інші питання висвітлив на прес-конференції прокурор Полтавської області Ян СТРЕЛЮК.

– Перевірки засвідчили, що у містах та районах балансоутримувачі об’єктів цивільного захисту, як правило, займають споглядацьку позицію. Майже кожному з них прокуратурою внесено подання про усунення порушень вимог закону щодо належного утримання об’єктів цивільного захисту та зобов’язано невідкладно вжити заходів, спрямованих на приведення їх у належний для використання стан, – наголосив Ян Стрелюк.
Типовими порушеннями, за словами посадовця, є використання таких об’єктів не за цільовим призначенням. Внаслідок перевірки прокуратурою внесено 61 подання про усунення порушень закону та зареєстровано кримінальне провадження.
– Лише після розгляду цих подань прокурорів будемо мати певні результати, – додав прокурор Полтавської області.
Актуальним залишається досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо вбивства міського голови Кременчука Олега Бабаєва та судді Автозаводського районного суду міста Кременчука Олександра Лободенка.
– Потерпілі у кримінальному провадженні звернулися до слідчого із клопотанням про проведення експертизи, яка б визначила розмір заподіяної їм моральної шкоди. Призначення цієї експертизи – вимушений крок, до якого зобов’язує слідчого Кримінальний процесуальний кодекс України. Окрім цього, ми продовжимо строки тримання підозрюваних під вартою, – зазначив прокурор області.
14 жовтня поточного року прийнято новий Закон України “Про прокуратуру”, який повністю набуде чинності навесні наступного року. Як поінформував Ян Стрелюк, прокуратура позбавляється функції так званого “загального нагляду”. Дана місія буде виконуватися прокуратурою лише у формі представництва в суді інтересів неповнолітніх, недієздатних осіб та інтересів держави у випадку, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган влади чи місцевого самоврядування. Це означає, що прокурори зосередяться на підтриманні обвинувачення у кримінальних провадженнях та процесуальному керівництві досудовим розслідуванням, нагляду за законністю діяльності органів, які проводять оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, а також за діяльністю органів, які виконують покарання згідно із судовим вироком. Відповідно до нового Закону України “Про прокуратуру” на відомство очікують структурні зміни.
– Новацією закону є впровадження двох незалежних від керівництва прокуратури органів прокурорського самоврядування – Ради прокурорів та Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії. Рада прокурорів вноситиме рекомендації про призначення та звільнення прокурорів з адміністративних посад, захищатиме їх від незаконного впливу, в тому числі з боку керівного складу прокуратури. Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія проводитиме добір кандидатів на посаду прокурора, братиме участь у переведенні прокурорів з одного органу прокуратури до іншого, розглядатиме скарги, заяви про вчинення прокурором дисциплінарного порушення та здійснюватиме дисциплінарне провадження. До того ж законом передбачено мінімізацію впливу на діяльність цих органів з боку керівного складу прокуратури, – пояснив Ян Стрелюк.
Окрім цього, прийнятий закон вносить низку важливих системних змін до деяких законодавчих актів, зокрема зміни, пов’язані із забезпеченням прав затриманих, підозрюваних, обвинувачених, засуджених. Усім затриманим, які перебувають у місцях позбавлення волі та тримаються під вартою, безоплатна правова допомога буде надаватися на весь період досудового розслідування. Зараз вона надається лише на перші 72 години. Ці зміни дозволять мінімізувати вплив слідчих органів на права підозрюваних, обвинувачених та захист.
Прокоментував прокурор Полтавської області також дії народного депутата України Сергія Капліна 18 листопада поточного року в Полтавській міській раді.
– Наразі розслідується кримінальне провадження, яке було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 296 Кримінального кодексу України (хуліганство). Уже допитано близько двадцяти осіб, витребувано відеозаписи цих подій в офіційно установленому законом порядку, отримано пояснення безпосередньо від народного депутата України Сергія Капліна, призначена товарознавча експертиза щодо завданих збитків. Що стосується дій кожного, хто брав участь у подіях 18 листопада, то оцінку їм буде надано слідчими по завершенні досудового розслідування, – наголосив Ян Стрелюк.
Нині судовими органами розглядається адміністративний протокол про вчинення Полтавським міським головою Олександром Мамаєм адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Міський голова затягує даний процес: останнє судове засідання, призначене на 7 листопада, було вкотре перенесено у зв’язку із неявкою відповідача.
– Причиною останньої неявки стало перебування міського голови у відпустці. За клопотанням прокурора, який підтримує цей адміністративний протокол у суді, судом доручено інспекції з питань праці в Полтавській області провести відповідну перевірку і надати оцінку законності перебування на лікарняних та у відпустках міського голови саме у ті дні, коли повинен був розглядатися адміністративний протокол. Наступне судове засідання призначено на 16 грудня, – повідомив Ян Стрелюк.
Наразі проводиться досудове розслідування двох кримінальних проваджень про ошуканих вкладників кредитних спілок “Спілка пенсіонерів України” та “Перше кредитне товариство”.
– В одному з проваджень уже перераховано певну суму коштів, але процес затягується, тому що кожен вкладник повинен звернутися до державної виконавчої служби з виконавчим листом. І тільки тоді він буде мати підстави для повернення хоча б частини цих коштів. У деяких осіб ці листи або прострочені, або втрачені, тому зараз ми працюємо із державною виконавчою службою, щоб кожен вкладник отримав свої кошти, – зазначив прокурор Полтавської області.
Ян Стрелюк відповів на ряд інших запитань учасників прес-конференції.

Світлана БОРИСЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]