- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Удосконалено порядок призначення житлових субсидій

Для підтримки малозабезпечених верств населення в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги змінено порядок призначення житлових субсидій. Із 1 жовтня 2014 року визначення обов’язкового відсотка платежу сім’ї за житлово-комунальні послуги здійснюється для кожної сім’ї індивідуально.
Згідно з удосконаленим порядком призначення житлових субсидій, з метою забезпечення соціального захисту малозабезпечених категорій громадян державою збільшено соціальну норму житла, на яку буде надаватися житлова субсидія (13,65 кв. м площі на одну особу та додатково 35,22 кв. м на домогосподарство, тобто 48,87 кв. м на одну особу). За субсидією може звернутися будь-яка особа, яка зареєстрована в житловому приміщенні, й на яку відкрито особові рахунки. Право на субсидію мають громадяни, які оплачують комунальні послуги більше, ніж визначений Кабінетом Міністрів України обов’язковий розмір платежу.
Порядок звернення за житловою субсидією залишився незмінним. Як і раніше, для її призначення необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації. При цьому слід надати довідку про доходи осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, а також заповнити бланки заяви та декларації про доходи і майновий стан. Пенсіонери мають заповнити лише заяву та декларацію. Інші документи, що необхідні для надання субсидії, збираються безпосередньо спеціалістами управління. З початку опалювального сезону станом на 25 листопада 2014 року до органів праці та соціального захисту населення за призначенням субсидії звернулося понад 39 тисяч сімей.
Одночасно звертаємо увагу, що субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та природного газу (електроенергії), що використовуються для індивідуального опалення, надається на опалювальний період, починаючи з місяця звернення за її призначенням. У разі, коли оплата послуг із централізованого опалення проводиться лише в опалювальний період або за двоставковим тарифом, субсидія призначається на зазначений період, починаючи  з  місяця  звернення за її призначенням. Як виняток, за умови  звернення  із заявою про призначення субсидії протягом двох місяців з початку опалювального сезону вона надається на весь опалювальний період.

Людмила КОРНІЄНКО
Директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email [1]