- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Свій ВІЛ-статус повинен знати кожен

Щороку збільшується кількість пацієнтів, які перебувають під медичним наглядом з приводу ВІЛ-інфекції та СНІДу в закладах охорони здоров’я області. Станом на 1 листопада 2014 року на диспансерному обліку перебувало 2905 осіб, серед них – 206 дітей; із діагнозом СНІД – 770 осіб, у тому числі 12 дітей.
За 10 місяців поточного року було вперше зареєстровано 347 випадків  ВІЛ-інфекції, а також 76 випадків смерті від захворювань, зумовлених СНІДом.
Основною поєднаною патологією та причиною смерті у хворих на СНІД залишається туберкульоз. В області станом на початок листопада зареєстровано 1365 пацієнтів із ВІЛ-асоційованим туберкульозом, з них померло – 670 осіб, продовжують перебувати під диспансерним наглядом 695 людей. Протягом 10 місяців 2014 року вперше виявлено з ВІЛ-інфекцією/туберкульозом 63 особи.
Основним шляхом передачі ВІЛ-інфекції є статевий. Найбільше ризикує молодь. Чому потрібно знати свій ВІЛ-статус? У першу чергу для власного заспокоєння та планування подальших стосунків. При ВІЛ-позитивному статусі – для своєчасного початку лікування. А найголовніше – для того, щоб захистити себе і своїх рідних.
Для запобігання інфекції слід знати шляхи передачі вірусу. Необхідно дотримуватись “безпечного сексу”: користуватися презервативом; виключити статеві стосунки з особами, стосовно яких немає впевненості, що вони не інфіковані; використовувати одноразові, стерильні інструменти; не допускати потрапляння біологічних рідин (особливо крові) на шкіру та слизові оболонки.
Обстежитися з приводу ВІЛ-інфекції можна в обласному Центрі профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом за адресою: м. Полтава, пров. Госпітальний, 5, або в кабінеті “Довіра”, що по вул. Калініна, 36    (4-та міська поліклініка, каб.              № 302). Усіх бажаючих там чекають з 8.00 до 15.30 щодня, крім вихідних. Отримати консультації можна за телефонами: 69-48-63, 56-21-25.
1 грудня в торгово-розважальному центрі “Київ” буде проведена акція з нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, під час якої також можна буде пройти безкоштовне тестування на ВІЛ. Запрошуємо всіх бажаючих зробити крок назустріч власному здоров’ю і скористатися цією нагодою.

Катерина МИХАЙЛОВА,
заступник головного лікаря
обласного Центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом.

Print Friendly, PDF & Email [1]