- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Полтавщина в огні української революції”

Таку назву має книга, яку нещодавно презентували у літературній вітальні Полтавської обласної універсальної бібліотеки імені І.П. Котляревського. Це монографія кандидата історичних наук, викладача ПНПУ імені В.Г. Короленка Віктора Ревегука. Тема української революції 1917– 1921 років зацікавила автора, коли він навчався в аспірантурі. Але, на жаль, тоді все ретельно приховувалося, й лише у роки незалежності України науковець відкрив для себе ще незвідану історію.
Книга “Полтавщина в огні української революції (1917–1921 рр.)” написана для учнів старших класів, студентів, учителів, науковців і тих, хто цікавиться історією рідного краю. “Моя монографія є черговою спробою науково дослідити події української революції 1917–1921 років на теренах Полтавської губернії. Це один із кроків до всебічного і неупередженого висвітлення боротьби краян за свободу та незалежність Батьківщини проти червоних і білих агресорів, про участь у державному будівництві за часів існування національних урядів і життя в умовах “большевицької” диктатури, – розповідає автор книги Віктор Ревегук. – Полтавці опиралися насильницькому насадженню більшовизму. А через замовчування правди та її приховування ми знаємо мало імен своїх земляків – істинних героїв, поборників незалежності. Ось, до прикладу, нещодавно дізнався про особові справи декого із повстанських отаманів, які зберігаються в архіві. Тому роботи з відновлення справедливості ще дуже багато. Сподіваюся, наступні покоління істориків-краєзнавців продовжать мої починання”.
Книга “Полтавщина в роки української революції (1917–1921 рр.)” вийшла тиражем 300 примірників, які автор уже подарував районним і міським бібліотекам нашого краю.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]