- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Міжсезоння провокує вегетосудинну дистонію

Цей діагноз зустрічається дуже часто. Нейроциркулярна дистонія – її називають іще вегетосудинною дистонією, нейроциркулярною астенією, неврозом серця – недуга, що виявляється багатьма симптомами з боку серцево-судинної системи. Насправді ж в її основі лежать не хвороби серця, а патологічний стан нервової системи.
Що саме характерно для вегетосудинної дистонії, як її лікувати, як їй запобігти – на ці запитання відповідає завідувач денного стаціонару обласного клінічного кардіологічного диспансеру, лікар-кардіолог вищої категорії Наталія КАПРОВА.

– Наталіє Богданівно, з якими скаргами звертаються до вас хворі, в яких ви констатуєте вищеназваний діагноз?
– Відзначу, що якраз для цієї хвороби характерна велика кількість симптомів. Це – задишка, відчуття нестачі повітря, біль в ділянці серця, часте серцебиття, швидка втомлюваність, запаморочення, непритомність, загальна слабкість тощо. Обов’язково помітними є невротичні розлади: тривога, хвилювання, дратівливість, зниження настрою.
– Як ви діагностуєте вегетосудинну дистонію за такої кількості ознак?
– Справді, лікарю не завжди легко виявити й точно поставити діагноз “нейроциркулярна, або вегетосудинна дистонія”, коли він спостерігає у хворого дихальний дискомфорт, відчуття задишки разом з почуттям тривоги, страху задихнутися. Так само, як і часті перебої в роботі серця, ознаки тахікардії. Хворий навіть може відчувати завмирання серця, його часткову зупинку. Ці розлади можна трактувати як серцеву або легеневу недостатність. Але, уважно вивчивши стан хворого і переконавшись у тому, що всі ці прояви відбуваються на фоні невротичних розладів, можна стверджувати саме про вегетосудинну дистонію.
– Чому виникає ця хвороба і як її класифікують?
– Ми, лікарі, відзначаємо кілька типів астенічного синдрому: кардіальний, гіпертонічний та гіпотонічний. Перший характеризується болями в ділянці серця – ниючими, колючими, ріжучими, стискаючими, пекучими. Напади болю нерідко супроводжуються тривогою, страхом і хвилюванням. Це може бути результатом стресу, перевтоми, фізичних перевантажень, зміни погоди. Біль нерідко виникає після прийому гарячих напоїв та алкоголю. Що характерно – він ніколи не знімається нітрогліцерином – ці ліки протипоказані! У багатьох хворих виникає тремтіння рук, іноді – внутрішнє тремтіння, порушення серцевого ритму, найчастіше – тахікардія з 90–140 ударами за хвилину.
Провідною ознакою гіпертонічного типу цього синдрому є підвищення артеріального тиску до 140– 159/90–94 міліметрів ртутного стовпчика. На відміну від хворих на гіпертонічну хворобу, артеріальний тиск підвищується помірно, залежить  від емоційних факторів. Характерна асиметрія – різний тиск на лівій і правій руках. У половини хворих підвищення артеріального тиску не поєднується зі зміною самопочуття і вперше виявляється під час медичного огляду.
І, нарешті, гіпотонічний тип. Для нього характерні зниження систолічного артеріального тиску менше 100 міліметрів ртутного стовпчика, скарги на швидку втомлюваність, мерзлякуватість, запаморочення.
Слід відзначити, що дистонія найчастіше буває змішаного типу: кардіальний нерідко поєднується з гіпотонічним або гіпертонічним.
– Які обстеження має пройти хворий для підтвердження цього діагнозу?
– Для правильної діагностики дистонії ми призначаємо комплексне обстеження, що дозволяє виключити всі інші захворювання зі схожими симптомами. Висновок про діагноз ґрунтується на відсутності органічних захворювань і патологічних змін при обстеженні пацієнта. Зазвичай для уточнення діагнозу ми направляємо хворого на консультацію до невролога і психіатра.
– У чому полягає лікування нейроциркулярної дистонії?
– Курс лікування цієї недуги досить тривалий. Помірний або сильний біль вимагає призначення лікарських засобів. Але в більшості випадків перевагу ми надаємо немедикаментозним методам лікування. Перш за все слід виключити причину хвороби – стрес, перевтому, тобто нормалізувати спосіб життя: не допускати додаткових навантажень, добре висипатися, загартовуватися, займатися фізкультурою. Застосовуємо психотерапію та фізіотерапію, нетрадиційні методи – фітотерапію та гомеопатію.
Добре себе зарекомендували при кардіальному та гіпертонічному типах дистонії препарати валеріани, собачої кропиви (рос. – пустырник), глоду та їхні комбінації. При гіпотонії допомагають пантокрин, китайський лимонник, беллоід. При тривожних станах застосовуємо більш сильні препарати – феназепам, групу антидепресантів. Для стабілізації нервової системи рекомендуємо спеціальні комплекси вітамінів і мінералів.
– Говорять, останнім часом вегетосудинна дистонія помолодшала…
– Захворювання зазвичай розвивається в юності, але повною мірою клінічна симптоматика проявляється під час вагітності, у зрілому віці (30–40 років) та середньому (46–59 років), в клімактеричний період. На жаль, дійсно почастішали випадки такого діагнозу в підлітків. Його причина – перевантаження у школі, нездоровий спосіб життя. Наші діти мало рухаються, мало часу проводять на свіжому повітрі, шкільні класи часто не провітрюються. Хвороба може виникати і на фоні статевого дозрівання. Про це обов’язково мають знати батьки.
– Як впливає сезонний фактор на загострення недуги?
– Як правило, вегетосудинна дистонія виникає найчастіше восени або навесні. Справді, погодні зміни негативно впливають на стан організму. В холодну пору року даються взнаки брак сонячної енергії, перепади атмосферного тиску, зниження температури повітря. Навесні – авітаміноз, послаблення імунітету. Тому важливо у міжсезоння не перевтомлювати свій організм, “заряджати” його вітамінами, більше проводити  часу на свіжому повітрі, бути в гармонії з природою і собою. Цим ви забезпечите своє фізичне і психологічне здоров’я.

Андрій КОНДРАТЮК
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]