- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Досвід, відкритий для всіх

Сьогодні вже нікого не здивуєш операціями в оториноларингології із застосуванням ендоскопічної та мікрохірургічної техніки, коли сам хід операції проводиться під контролем її зображення на моніторі комп’ютера. А от хірургічне лікування у такий спосіб фронтальних та клиноподібних (основних) пазух надзвичайно складне саме через місце їхнього розташування – поблизу головного мозку, проводиться лише у кількох обласних центрах. У тому числі й у Полтаві.

У клініці, яка діє при кафедрі оториноларингології Української медичної стоматологічної академії, таких операцій за останні роки виконано вже понад дві тисячі. А з минулого року познайомитися із досвідом полтавців і запозичити його мають можливість хірурги-ринологи з усієї України: за погодженням із МОЗ на базі факультету післядипломної освіти вишу другий рік діють курси на тему “Сучасні ендоскопічні  технології в оториноларингології”.
– Яким чином раніше лікували хірургічно, приміром, фронтит? Доводилося робити розріз на надбрівній ділянці, й у пацієнта “на згадку” про подібне втручання залишався на обличчі шрам, – розповідає завідувач кафедри оториноларингології УМСА, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Сергій Безшапочний. – Із застосуванням ендоскопічних технологій ця операція проходить і максимально точно, й ощадливо, й естетично та безпечно для пацієнта, тому що виконується без будь-яких зовнішніх розрізів. Сьогодні під контролем ендоскопа, – продовжує Сергій Борисович, – ми можемо безперешкодно дістатися і до клиноподібної пазухи, яка знаходиться на основі черепа, й виконати там будь-які дії: видалити гній, пухлину, кісту, міцетому.
Термін “мінімально інвазивна хірургія” набув широкої популярності у багатьох хірургічних спеціальностях. В отоларингології після такої операції пацієнт перебуває на лікарняному ліжку не більше п’яти діб. Методика інвазивної хірургії скорочує термін лікування хворого і прискорює його одужання, а головне – на обличчі пацієнта не залишається жодних слідів.
Полтавські вчені-ринологи не лише освоїли, успішно впровадили в практику, але й удосконалили ендоскопічні технології при хірургічному лікуванні фронтальних та клиноподібних (основних) пазух.
– Ми розробили методику, за якої після операції зберігається природний отвір пазухи, – говорить професор Сергій Безшапочний. – Він не заростає, і це дозволяє пазусі успішно функціонувати довгі роки…
На навчальних курсах “Сучасні ендоскопічні технології в оториноларингології” слухачі мають змогу не тільки ознайомитися із теоретичним матеріалом, а й спостерігати за ходом операції, навіть асистувати хірургу. По їх закінченні кожен лікар отримує спеціальний сертифікат, який дозволяє виконувати подібні операції в своїй клініці. За рік ці курси прослухали кілька десятків медиків.

• Валерій Лобурець (ліворуч) із колегами проводять операцію.

Андрій КАРПЕНКО,
журналіст.

Print Friendly, PDF & Email [1]