- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

За журналістське лицарство відзнака

Цю подію в Ізюмі, що на Харківщині, можна назвати знаковою. 20 листопада за участю голови Держкомтелерадіо України Олега Наливайка премію із захисту свободи слова імені Ігоря Лубченка за 2014 рік вручено головному редактору газети “Донбасс”, багаторічному керівнику Донецької обласної організації Національної спілки журналістів України Олександру Брижу.
…Майдан, анексія Криму, події на Донбасі – фактори, що стали лакмусовим папірцем на профпридатність багатьох, хто взявся писати історію буття. Попри столітнє існування більшовицької ідеології щодо преси як “гвинтика і коліщатка” партійного механізму, Україна врешті відкрила шлюзи до формування кращих рис незалежної журналістики. Чимало вихованців національних вузів в умовах інформаційної війни, нав’язаної сусідньою державою, зуміли стати на бік правди, не перейшли Рубікон честі.
До когорти представників журналістського лицарства слід віднести й Олександра Брижа, який в умовах цькування і погроз проявив неабияку мужність, та головного редактора слов’янської районної газети “Вісті” Донецької області Олександра Кульбаку, котрий під тиском терористів змушений був призупинити вихід газети, а після звільнення території від окупантів відновив випуск районки, яка вже з перших номерів зайняла патріотичну позицію. Конкурсна комісія НСЖУ, розглядаючи кандидатури претендентів на цьогорічну премію із захисту свободи слова імені Ігоря Лубченка, вирішила визнати їх переможцями.
… Урочистості з нагоди вручення премії по суті співпали з Днем Гідності та Свободи. Захід вирішили провести в Ізюмі – на батьківщині багаторічного керівника Спілки, поборника свободи слова І.Ф.Лубченка. Участь взяли голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, начальник управління по зв’язках зі ЗМІ Адміністрації Президента України Олександр Бухтатий, директор “Коледжу преси і телебачення”, президент Асоціації молодіжної преси м. Миколаєва Гліб Головченко, голова Харківської обласної організації НСЖУ Олександр Голуб, голова Полтавської обласної організації НСЖУ Григорій Гринь, голова Дніпропетровської обласної організації НСЖУ Олексій Ковальчук, головний редактор газети “Приазовский рабочий” (м. Маріуполь) Микола Токарський та представники громадськості міста.
Мітинг біля меморіальної дошки Ігорю Лубченку відкрив головний редактор газети “Обрії Ізюмщини” Костянтин Григоренко, який представив гостей і надав слово голові Держкомтелерадіо Олегу Наливайку. “Це третій лауреат із числа вже нагороджених. Першим, слід нагадати, став голова Комісії з журналістської етики, засновник газети “Дзеркало тижня” Володимир Мостовий, другим – керівник проекту “Телекритика” Наталія Лигачова”, – сказав Олег Ігорович.
Під час прес-конференції, що була організована для представників регіональних ЗМІ, на запитання відповів Олег Наливайко. Йшлося про роздержавлення комунальних ЗМІ, про відновлення мережі дротового радіо в Україні, про можливості донесення українського інформаційного продукту на територію, яка підконтрольна нині сепаратистам на Донбасі та в Криму.
Учасники урочистостей відвідали Ізюмський міськрайвідділ міліції, де несуть службу прикомандировані правоохоронці з багатьох областей України, у тім числі й з Полтавщини. Під час спілкування з міліціонерами журналісти побажали їм насамперед повернутися додому живими, вручили подарунки. Зокрема головний редактор “Зорі Полтавщини” Григорій Гринь підніс підшивки свіжих номерів газети, буклети сатиричного додатка “Сорочинський ярмарок”, медикаменти і 25 кілограмів меду з особистої пасіки.

Микола КАЛЮЖНИЙ
Член НСЖУ

Print Friendly, PDF & Email [1]