- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Художник у творчому намисті “Лтави”

Напередодні дня працівників радіо, телебачення та зв’язку в обласній державній телерадіокомпанії “Лтава” відкрилася виставка журналістки і художниці Оксани Гордійко під назвою “Усе починається з любові”. Понад 20 років вона працювала на Полтавському радіо, нині – в тележурналістиці, а віднедавна висловлює своє бачення не лише словом та об’єктивом, а й образом. Привітати Оксану Гордійко із її першою виставкою художніх робіт зібралися колеги і друзі.
– Рік тому я почала малювати. Неймовірне бажання писати картини виникло дещо раніше. Спочатку хотілося взяти пензля до рук, а потім мені почав снитися процес, коли кладу олію на полотно, відчуваю в’язкість фарби. І те бажання стало мене переслідувати. Тож я пішла й купила відповідне приладдя. Малюю олійними фарбами. Чому обрала саме їх, пояснити не можу. Протягом нинішнього року створила понад 50 робіт. Більше 20 картин перебувають за кордоном у приватних колекціях Польщі, Німеччини, Швейцарії, Росії. Друзі загітували створити тематичні сторінки в соцмережах і на сайті “Ярмарок майстрів”, де я демонструвала картини, – розповідає Оксана Гордійко. – Мої роботи – мов діти для мене. Проте є дві особливі… Та ні, три – “Лист із літа”, “Балкончик із видом на море” й “Солодке літо”. Чомусь вони найбільше дарують мені настрій.
До вибору назви виставки пані Оксана підійшла, акумулювавши вловлену під час одного з інтерв’ю по телебаченню думку народного артиста СРСР Армена Джигарханяна.
– Він говорив: “Коли людина сягає кінця власного життя, має значення тільки те, що вона любила і любили її. Інше – гроші, слава, визнання, успіх, матеріальні блага – цього не варте. Все, що людина може забрати із собою в інший світ, – тільки любов. І все, що може залишити в нім, – теж любов”. Мене глибоко вразили ці слова. Я замислилася над почутим. І справді, люди, яких ми любимо, надихають нас і роблять щасливими, тож маємо натомість віддавати їм доброту й тепло свого серця. Привітали художницю і журналістку колеги, представники творчих спілок, духовенства. Вони радували винуватицю свята різнобарв’ям квітів і теплими словами, бажали їй натхнення і творчих злетів.
Зазначалося, що картини Оксани Гордійко привертають увагу перш за все сюжетами, нібито простими, але за допомогою кольорів, їх поєднання створюється враження, мов на полотнах закарбовано приємні миті життя – осінь, ранок, море… Квіти такі, що хочеться простягнути руку й доторкнутися до їхніх пелюсток, наче ті мерехтять. Проте чому дивуватися?! Оксана у радіопередачах виписувала характери людей, мов художник. Коли слухаєш передачу, відчуваєш усе. Майстрині вдалося поєднати вміння малювати словом і фарбою. Створюючи картини, вона не прагне фотографічної схожості, сюжети пропускає через серце і робить акцент на тому, що близьке й зрозуміле кожному.

Анна ВАСЕЦЬКА
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]