- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Холоди прийшли зненацька

Минулого вівторка, 18 листопада, ледь на землю спустився мороз із дощем, дороги вкрила перша ожеледь. Мешканці краю, а найбільше автомобілісти, одразу відчули наслідки холодів, які, як правило, настають зненацька. За даними УДАІ УМВС України, лише протягом вівторка в області загалом зареєстровано 19 дорожньо-транспортних пригод. Якщо згідно зі статистикою щодня в області трапляється 2–4 дорожні пригоди, в яких травмуються люди, то цього дня зареєстровано аж вісім таких ДТП. У дорожніх аваріях загинуло четверо людей, 16 – травмовано.
Одна з трагедій сталася близько 8-ї години ранку в Новосанжарському районі на автошляху Нехвороща – Нові Санжари – Решетилівка. Рейсовий автобус “БАЗ-Еталон” курсував за маршрутом “Нехвороща – Полтава”. В ньому було майже 30 пасажирів. На слизькій дорозі поблизу села Галущина Гребля автобус з’їхав у кювет та перекинувся. Унаслідок ДТП дві людини, 78-річний чоловік та 70-річна жінка, загинули, 10 пасажирів отримали різні тілесні ушкодження та були госпіталізовані до Новосанжарської центральної районної лікарні. На місці аварії працювали співробітники ДАІ, медики та рятувальники.
У тому ж Новосанжарскому районі на 22-му кілометрі автодороги Полтава – Олександрія автомобіль “ГАЗ-3302” виїхав на смугу зустрічного руху і зіштовхнувся із легковиком “Мазда-626”. В результаті водій останнього загинув на місці. За фактами дорожніх трагедій правоохоронці проводять слідство.
***
Близько 9-ї години по вулиці Леніна в обласному центрі тролейбус, що слідує за маршрутом №12 “Інститут зв’язку – Левада”, знесло із проїжджої частини на тротуар. Через ожеледицю спуск кам’янкою перетворився на суцільне скло. На щастя, із пасажирів ніхто серйозно не постраждав. Щоб не ризикувати, водії двох маршрутних автобусів, що слідували за тролейбусом, зупинилися і випустили із салону пасажирів. Люди, які поспішали на роботу, обурювалися, що для комунальників холоди знову прийшли несподівано.
А тим часом на кам’яному спуску утворився затор. Близько двадцяти автобусів і тролейбусів зупинилися і чекали, доки дорогу приведуть до безпечного проїжджого стану. Людям довелося виходити із громадського транспорту і добиратися самотужки.
Але це ж тільки початок сезону негод. Чи пройде міська влада тест на зимові випробування? Ще зовсім недавно міський голова Полтави Олександр Мамай запевняв: “Полтава повністю забезпечена усією необхідною технікою, що дозволить підтримувати чистоту міста під час холодної пори року. Є 20 спеціальних тракторів зі щітками, три солетруси та десять піскорозкидачів посипатимуть шляхи піщано-сольовими сумішами, яких, до речі, у нас вдосталь – понад три тисячі тонн. Для порівняння: торік ми витратили лише 300 тонн такої суміші. Тому Полтава взимку буде чистою”. Що ж, чи все так і буде – покаже час.
***
У середу, 19 листопада, нашій редакційній бригаді випало відрядження. Ще з самого ранку, допоки на автошляхах не з’явився великий потік автомобілів, дороги місцями були слизькими. У кюветах лежало три автомобілі – фура, мікроавтобус та легковик. Але при цьому жодного технологічного транспорту на автошляхах області ми не побачили.
З огляду на те, що 21–22 листопада знову очікується погіршення погодних умов – налипання мокрого снігу та ожеледь, УДАІ УМВС України в Полтавській області звертається до водіїв з проханням утриматися від виїзду на автошляхи без крайньої необхідності.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]