- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Світові перспективи й вітчизняні реалії

Цьогорічний коровай Полтавщини ваговитий, зібрано понад 4,5 мільйона тонн зернових і зернобобових культур, у тому числі – близько одного мільйона тонн висококласної, здебільшого продовольчої пшениці й більше трьох мільйонів тонн зерна кукурудзи. Середньообласна урожайність складає близько 50 центнерів з гектара.
За даними Державної інспекції сільського господарства в Полтавській області, станом на
1 листопада поточного року, з урахуванням зерна урожаю минулих років, загалом у регіоні задекларовано понад 2,96 мільйона тонн збіжжя та більш як 725 тисяч тонн насіння олійних культур. У тому числі пшениці – 439,6 тисячі тонн, з них продовольчої – майже 286 тисяч. Також зберігається жито, ячмінь (загалом близько 140 тисяч тонн), кукурудза (2,32 мільйона тонн), гречка.
До того ж на спеціалізованих зернових складах загалом задекларовано понад 1,6 мільйона тонн зерна, у суб’єктів виробництва, які зберігають збіжжя у власних або орендованих зерносховищах, задекларовано майже 1,23 мільйона тонн, в інших суб’єктів господарювання – 132 тисячі тонн. У Державному продовольчому резерві (зерно Аграрного фонду) задекларовано 97,3 тисячі тонн, у Державному насіннєвому фонді – 0,5 тисячі тонн насіння. Загалом в області подали декларації 1245 декларантів.
Як повідомили фахівці Державної фітосанітарної інспекції в Полтавській області, з початку нинішнього маркетингового року, тобто з початку липня, з нашого регіону вивезено близько 1,7 мільйона тонн продовольчого зерна нового урожаю. Експортери – Німеччина, Нідерланди, Польща, Китай та інші країни. Минулого маркетингового року, наприклад, з області до Білорусі, Литви, Німеччини, Китаю, Нідерландів та Польщі загалом було вивезено 5,1 мільйона тонн збіжжя, у тому числі 3,8 мільйона тонн кукурудзи, 860 тисяч тонн озимої пшениці, 180 тисяч тонн ячменю.
Наповнюються зерном нового врожаю і державні та регіональні ресурси. Так, для забезпечення полтавців хлібом за стабільними цінами створюється запас зерна обсягом близько 24 тисяч тонн.
За даними представництва ПАТ “Аграрний фонд України” в Полтавській області, у цьому маркетинговому році АФ через форвардні закупівлі уже законтрактовано близько 70 тисяч тонн зерна нового урожаю, за яке аграрії нашого краю отримали понад 75 мільйонів гривень. Найбільший внесок до державного ресурсу зробили сільгосппідприємства, які входять до складу ПАТ “Компанія “Райз-Максимко”. Нагадаю, при форвардних закупівлях сільгосптоваровиробникам 50 відсотків вартості зерна виплачують наперед, одразу після укладання угоди, 20 відсотків – через 2 – 3 місяці, решту – після передачі зерна фонду. Стосовно цінової політики, то, наприклад, у першій декаді листопада за тонну пшениці ІІ класу АФ виплачував 2450 гривень, ІІІ класу – 2350 гривень, а це дещо дешевше за закупівельні ціни зернотрейдерів. Загалом же під час остаточного розрахунку з виробниками зерна АФ бере за основу середньозважені ціни, що склалися на даний момент на Аграрній біржі.
* * *
Станом на 12 листопада зернові культури в нашій державі зібрано на 95 відсотках площ, намолочено близько 60 мільйонів тонн збіжжя, у тому числі майже 24 мільйони – кукурудза, інформує прес-служба Міністерства агрополітики та продовольства України. Урожай зернових станом на початок листопада в Україні майже на 13 відсотків вищий минулорічного на цю дату.
Як повідомлялося, Мінагропрод прогнозує урожай зернових в Україні в цьому році на рівні 60,5–64,4 мільйона тонн проти 63 мільйонів тонн у 2013 році. Такий розрив у цифрах в міністерстві пояснюють відсутністю остаточної інформації щодо врожайності кукурудзи на Донбасі, охопленому бойовими діями. Запаси зерна на сільськогосподарських підприємствах України (крім малих) і підприємствах, що займаються зберіганням та переробкою зернових, станом на
1 жовтня 2014 року склали 23,4 мільйона тонн, що на 26 відсотків більше аналогічної дати минулого року. Раніше Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк рекомендував Мінагропроду якнайшвидше підвести баланси зерна з тим, щоб визначити чіткий обсяг експорту, який Україна може здійснити в 2014–2015 маркетинговому році. Нагадаємо: Міністерство сільського господарства США у листопадовому звіті підвищило прогноз урожаю зерна в Україні на 2 мільйони тонн за рахунок кукурудзи – до 62,3 мільйона тонн.
* * *
Станом на 12 листопада, за інформацією журналу “Аграрний тиждень”, фактичні обсяги експорту українського зерна складають 13,114 мільйона тонн, з яких пшениця становить 6,94 мільйона тонн; кукурудза – 2,75 мільйона; ячмінь – 3,28 мільйона тонн, інші зернові культури – 144 тисячі тонн. Завантажено на кораблі 450 тисяч тонн.
Таким чином, обсяги експортованих та підготовлених до експорту зернових складають 13 мільйонів 564 тисячі тонн (пшениці – 7034 тисячі тонн, ячменю – 3280 тисяч, кукурудзи – 3106 тисяч тонн).

Ціни попиту на зернові в даний час коливаються в залежності від регіону: на пшеницю  3-го класу – від 2200 до 2800 гривень за тонну, на фуражну пшеницю 6-го класу – від 1840 до 2450 гривень за тонну. Середні ціни на ячмінь становлять 2116 гривень за тонну, на кукурудзу – 1779 гривень за тонну.
Очікуваний прогноз по українському експорту зернових у 2014/2015 маркетинговому році становить близько 30,5 мільйона тонн. Кабмін очікує до кінця 2014 року отримати від експорту зерна 2 мільярди доларів США. Про це заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у ході недавньої робочої поїздки в Полтавську область.
Арсеній Яценюк підкреслив, що за останні півроку експорт української сільгосппродукції виріс на 32 відсотки, це при тому, що для українських виробників фактично закрився російський ринок.
Глава Уряду наголосив, що бар’єри на російському ринку посприяли зростанню експорту української продукції на інші ринки, включаючи ринок ЄС.
Прем’єр-міністр України навів дані, згідно з якими продаж м’яса і субпродуктів з птиці в Росію впав на 81 відсоток, при цьому експорт цього виду продукції в інші країни виріс на 30–100 відсотків. Експорт соняшникової олії в РФ упав на 50 відсотків, але при цьому експорт олії в Індію, Іран, країни ЄС зріс в середньому на 17 відсотків. Україна, за словами Глави Уряду, істотно зменшила імпорт продуктів харчування – в середньому на 18 відсотків. Арсеній Яценюк також нагадав, що, за даними Держстату, обсяг сільгоспвиробництва за 9 місяців поточного року зріс порівняно з минулим роком на 16 відсотків, а середня урожайність зернових збільшилася на 14 відсотків. Прем’єр підкреслив, що сільське господарство стало одним із рушіїв української економіки:
Продовольча безпека світу залежить від України. Ми тут є одним із ключових гравців. І плани уряду, щоб Україна разом з іншими країнами світу – США, низкою країн ЄС, Канадою – захопила світове лідерство, будуть реалізовані, – підкреслив Глава Уряду.
***
Амбітні плани вселяють певний оптимізм, втім нинішні реалії продовольчого, і зокрема хлібного, ринку викликають небезпідставну, м’яко кажучи, настороженість.

Людмила ДАЦЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email [1]