- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Компенсації на оплату комунальних послуг

У  зв’язку з подорожчанням енергоносіїв підвищилися також ціни й тарифи на комунальні послуги. Разом з цим відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 5.04.2014 року № 83 “Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги” з 1 липня запроваджено нову адресну програму підтримки сімей – компенсація додаткових витрат на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води.
Хто може претендувати на компенсацію
Право на отримання компенсації мають родини, середньомісячний сукупний дохід яких за попередні 6 місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї. Середній прожитковий мінімум сім’ї, що обраховується як сума прожиткових мінімумів для кожного її члена з урахуванням належності до основних соціальних і демографічних груп населення, визначається індивідуально для кожної сім’ї – залежно від її складу.
Із 1 січня 2014 року прожиткові мінімуми встановлено у таких розмірах: для дітей віком до 6 років – 1032 грн; для дітей віком від 6 до 18 років – 1286; для працездатних осіб – 1218; для осіб, які втратили працездатність, – 949 грн.
Приміром, у житловому приміщенні мешкає сім’я з двох працездатних осіб і двох дітей віком 5 та 10 років.
Розрахуємо прожитковий мінімум цієї сім’ї: 1218 грн (розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб) х 2 особи (батько та мати) + 1286 грн (прожитковий мінімум для дітей від 6 до 18 років) + 1032 грн (прожитковий мінімум для дітей до 6 років) = 4754 грн. Отже, якщо за попередні шість місяців середньомісячний дохід сім’ї менший за 4754 грн, то така сім’я має право на компенсацію.
До складу сім’ї включаються лише особи, які зареєстровані у житловому приміщенні. Якщо будь-хто із працездатних членів сім’ї надає інформацію про відсутність доходів за будь-який місяць протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, до розрахунку приймається дохід такого члена сім’ї на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Водночас орган соціального захисту перевіряє достовірність даних, отриманих від заявника. Це відбувається шляхом подання запитів до податкових органів і отримання від них інформації про доходи осіб, які звертаються. Надмірно перераховані кошти мають бути повернуті до бюджету.
Як самостійно обрахувати розмір компенсації
Її розмір визначається як різниця між розміром плати за послуги (у межах норм споживання) після підвищення цін і тарифів та розміром платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін. Наприклад, до підвищення цін і тарифів на природний газ і теплову енергію сім’я сплачувала за це 300 гривень на місяць, а після підвищення – 400. Розмір щомісячної компенсації становитиме 100 гривень.
Куди звертатися
Для отримання компенсації необхідно подати заяву і паспорт до управління соцзахисту населення за місцем своєї реєстрації. А також надати довідки про склад сім’ї із зазначенням усіх зареєстрованих у житловому приміщенні осіб і про доходи кожної зареєстрованої особи. Довідки про розмір пенсії та соціальної допомоги подавати не потрібно, оскільки ці дані вже є в базі органів соцзахисту.
Після одержання від організацій – надавачів послуг інформації про розмір платежів сім’ї (до та після підвищення цін і тарифів) орган соціального захисту населення у 10-денний строк здійснює розрахунок компенсації й надсилає заявнику повідомлення.
Компенсація призначається з місяця звернення за її наданням до завершення опалювального періоду 2014/2015 років. Розмір компенсації щомісяця перераховуватиметься органом соціального захисту населення підприємствам – надавачам комунальних послуг і зараховуватиметься на особові рахунки заявника (безготівковий розрахунок).
Компенсація надається на безповоротній основі, її отримання не пов’язане зі зміною форми власності житла і не тягне за собою таку зміну.
Для одержання компенсації сім’я обов’язково має сплачувати свою частину платежу за комунальні послуги, інакше надання компенсації припиняється. Наявність боргів з оплати житлово-комунальних послуг не впливає на право сім’ї отримувати компенсацію. Отримати консультацію з питань призначення компенсації можна в управлінні соціального захисту населення за місцем реєстрації або за телефоном “гарячої лінії” 0800500620.

(Матеріали надано департаментом праці
і соціального захисту населення облдержадміністрації).

Print Friendly, PDF & Email [1]