- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Коли доля спогад снує

Напередодні Дня української писемності та мови в мистецькій залі Центральної бібліотеки Кременчука відбулася презентація книги “На гостину до Куліша”. Її автор – відома на Подніпров’ї та Поліссі кременчуцька поетеса, лауреат премій імені С. А. Ковпака та імені Василя Юхимовича Ольга Андріївна Пилипчук. Колишня хуторянка з Мотронівки (Чернігівська область) присвятила чергове видання своєму землякові, одному із корифеїв нашої літератури, великому патріоту України Пантелеймону Олександровичу Кулішу. Мотронівська земля, яку вздовж і впоперек босими ногами сходив Куліш, давала йому не лише хліб насущний, а й снагу творити добрі державні справи. Так само ця свята земля стала рідною від народження й для Ольги Глотко-Пилипчук, батьківська хата якої знаходилась за 100 метрів від могил подружжя Кулішів.
До книги “На гостину до Куліша” ввійшли також поетичні твори, в яких авторка оспівує хутір Мотронівку та овіяних славою господарів – Пантелеймона Куліша і його дружину Ганну Барвінок. “Могучий майстер української мови, творець українського правопису, благородний поет “Досвіток”, автор першого в українській літературі історичного роману “Чорна рада”, перекладач творів Шекспіра, Байрона та Біблії на українську мову має право на нашу велику повагу і вдячність”, – так писав про Пантелеймона Куліша інший український світоч – Михайло Коцюбинський.
Ольга Андріївна Пилипчук є авторкою трьох десятків збірок, зокрема: “Осінній зореспів”, “Я – народу свого бранка”, “Ганнусина хусточка”, “Хуторянка”, “Полісянка”, “На березі надій”, “Осінь життя”, “Шляхами України” та інших. Чи не кожна її книга – це різнопланові видання, до яких увійшли вірші громадянської тематики, передусім роздуми над реаліями сучасного буття українського народу, а також пейзажна та інтимна лірика.
Як зазначила авторка, саме Всевишній допоміг їй запалити маленьку свічечку від величного смолоскипа Пантелеймона Куліша. “Ця свічечка все життя зігріває серце і у вигляді Слова пломеніє на сторінках моїх книг”, – зазначила поетеса і додала:
Побіля Куліша й мені тепліше,
Здається, на душі стає миліше.
Й Барвінок Ганна –
світле їй ім’я!–
Зорею у Мотронівці сія.
А ще варто додати, що ніби звичайний захід спільними зусиллями бібліотечних працівників, освітян та музейників, місцевих літераторів та шанувальників друкованого слова перетворився у справжнісіньке свято, де все срібноголосся засіяло, наповнилося духом патріотизму, заукраїнилося: і пісня, і Слово – наче одне серце на всіх.
Ольга Пилипчук (четверта ліворуч) в колі шанувальників її творчості.

Федір ЧУЖА
Член Кременчуцької спілки
літераторів “Славутич”

Print Friendly, PDF & Email [1]