- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Барвиста емоція щастя

Молода полтавська художниця Юлія Сторожева (Легейда) остаточно визначилася зі своїми захопленнями на першому курсі Полтавського національного педагогічного університету імені               В.Г. Короленка, де навчалася за спеціальністю “Вчитель початкових класів та образотворчого мистецтва”. Майже без жалю попрощалася з серйозними намірами щодо легкої атлетики й пообіцяла сама собі, що зможе стати справжнім художником. У цьому рішенні було тоді все – мрія, азарт, цілеспрямований задум… І талановита дівчина виграла захоплююче життєве парі. Звісно, їй допомогли прекрасні наставники,  зокрема Віктор Савелійович Бабенко, Олександр Олексійович Бабенко, Євген Іванович Пілюгін…

Від минулого року Юлія Сторожева – член Національної спілки художників України, на її творчому рахунку – 17 персональних виставок, а також участь у 11 всеукраїнських виставках. Серед численних здобутків – перемога на Міжнародному конкурсі живопису (Київ, 2012), де її триптих “Осінні барви” визнали кращим у номінації “Натюрморт”.
З 2008 року Юлія працює екскурсоводом у Полтавському художньому музеї (Галереї мистецтв) ім. М. Ярошенка, й цікаво, що сам прихід у цю скарбницю шедеврів став для неї потужним поштовхом до розвитку власної творчості. Високе мистецтво, безсмертна класика щохвилини заповнюють її робочий день і вчать розгадувати свої сакральні таємниці. Кожен предмет у музеї дихає натхненням, тут постійно вирують зустрічі з відомими художниками, сюди приходять тисячі відвідувачів. Чи не найбільше враження на Юлію Сторожеву справила кілька років тому виставка полотен народного художника України, лауреата Національної премії України імені Т.Г.Шевченка, який 2007 року за версією британської газети “The Daily Telegraph” потрапив до рейтингу 100 найвизначніших геніїв сучасності, Івана Марчука.
Молода художниця працює в модерному імпресіоністичному напрямі. Емоція, враження – це її щедрі друзі та щирі музи. Тривалий період головними героями на картинах майстрині були шедеври природи – пані квіти. Але три роки тому в житті Юлії відбулося нове осяяння – вона стала мамою крихітки-донечки. Дякуючи турботливим бабусям і дідусям маленької Яни та, звісно ж, своєму чоловікові Миколі, часу на творчість художниці не бракує. Писатися стало навіть натхненніше й радісніше. До того ж прокинувся несподіваний інтерес до портрета. Звісно, найдорожчий серцю із них присвячений доньці. А ще на картинах оселилися кумедні й зворушливі Янині іграшки, збільшився сам розмір полотен, ніби творчі ідеї мами-художниці почали підростати разом із дитиною. Власне, забавляння доньки й робота над картинами гармонійно поєднались в одну – барвисту, емоційну й щасливу любов.

Вікторія КОРНЄВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]