- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Від рельєфно-лінійного до шрифту Брайля

Майже вісімдесят відсотків інформації про навколишній світ ми отримуємо через зір. Незрячі люди позбавлені такої можливості. Сліпота вважається найтяжчою формою інвалідності, незрячий виживає лише тоді, коли опиняється серед зрячих людей.
13 листопада відзначається Міжнародний день сліпих. У цей день в 1745 році народився Валентин Гаюї – французький педагог, який заснував школи і підприємства для сліпих людей у Парижі та Санкт-Петербурзі. Він першим створив подібні установи, оскільки до ХVІІІ століття в світі не було жодної школи для сліпих. Валентин Гаюї зробив навчання можливим завдяки спеціально придуманому рельєфно-лінійному шрифту.
У 1784 році в Парижі без підтримки уряду та благодійних товариств за власні кошти в своєму будинку він відкрив першу в світі школу для сліпих дітей під назвою “Майстерня трудящих сліпих”. Першим учнем Валентина Гаюї був хлопчик Франсуа де Лезюер, якого підібрали на церковній паперті. Потім до школи вступили ще 11 безпритульних.
Валентин Гаюї розробив рельєфно-лінійний шрифт “унціал”. Цей шрифт отримав назву від латинського слова, що означає “рівний одній унції”. Це були великі рівні літери, видавлені рельєфом на щільному папері. Головна перевага “унціала” в тому, що за допомогою цього шрифту можна було навчати сліпих дітей читати і друкувати книги для сліпих. Шрифт був пересувний, і це допомагало дітям робити набір потрібного тексту. Крім того, Валентин Гаюї сконструював прилади для сліпих і матриці для виготовлення рельєфних наочних посібників, географічних карт і глобусів. Цьому ремеслу він навчав і своїх вихованців. Ідея створення книг для сліпих також належить Валентину Гаюї. За його книгами незрячі навчалися аж до створення шрифту Луї Брайлем у 1829 році.
У 1803 році Валентин Гаюї отримав пропозицію російського імператора Олександра I відкрити в Санкт-Петербурзі навчально-виховний заклад для сліпих. У 1807 році імператор затвердив статут, штат і бюджет Санкт-Петербурзького інституту робочих сліпих. На згадку про зачинателів перших навчальних закладів для незрячих в світі й відзначається Міжнародний день сліпих.

Підготувала Ольга ЩЕГЛОВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]