- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Україну, визволену 70 років тому, знову захищають кращі сини

Діти війни, учасники війни, ветерани праці взяли участь у своєрідному уроці мужності “Пам’ять серця” для учнів ЗОШ №19 у Центральній бібліотеці Полтави. Завідуюча сектором читальної зали Ірина Бабаєва представила перегляд літератури про земляків у Великій Вітчизняній війні під назвою “Вони помирали, щоб жила Україна”.
Нинішні герої відважно й мужньо стали на захист своєї Батьківщини. Нерідко тепер ми проводимо паралелі між далекими вже баталіями Великої Вітчизняної і трагічними подіями сьогодення. Часи й обставини різні, але учасники боїв розповідають про схожі епізоди. Письменники напишуть багато творів про події 2014 року. Постійно ми черпаємо мужність із книжок, у яких показана героїка Великої Вітчизняної.
На уроці мужності, організованому бібліотекарями, перед учнями виступили члени літературної студії Полтавського міського клубу ветеранів війни та праці, читали вірші на воєнну тематику. Народний академічний вокальний ансамбль “Червона гвоздика” Полтавського міського будинку культури (художній керівник – Ірина Сук, концертмейстер – Ірина Потапова) виконав ряд пісень.
Голова міського клубу ветеранів війни та праці Лілія Куколенко розповіла школярам, що визволення України почалося з села Мілового Луганської області. Воїни демонстрували чудеса мужності й героїзму. Багато загинуло на полях далекої Великої Вітчизняної. На превеликий жаль, і сьогодні в боях за Україну гинуть кращі її сини. Біль від цих утрат нестиме в серцях багато поколінь. Людство має звертатися до історичної пам’яті, аналізуючи помилки, які приводили до жахливих лихоліть усю Європу, часточкою якої є і наша Україна. Необхідно якомога швидше проводити “роботу над помилками”, які допускаються й сьогодні.
Лілія Куколенко, котра під час війни була дитиною і в тилу в’язала для радянських військових рукавиці, які потім відправляли на фронт, сказала, що земля наша щедра, вона може нагодувати, напоїти і дати все необхідне, тільки не може захистити себе сама. Тому на захист рідної землі довелося стати кращим синам України і в ХХІ столітті – як це не раз уже було в історії.

Наталія ЖОВНІР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]