- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Стартував проект “Синергія в дії”

Полтавщина – одна із пілотних областей, у якій впроваджується проект “Синергія в дії: регіональний діалог задля просування реформ, необхідних для впровадження Угоди про асоціацію (УА) та про глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі, інформування місцевих громадян про переваги Угоди”. У рамках проекту  відбулося засідання регіонального Клубу реформ. У заході взяли участь представники обласної та місцевої влади, бізнесу, громадськість.
Учасники засідання обговорювали переваги, ризики та загрози, які можуть виникнути на шляху до відкриття європейських ринків. Заслухали експертів з питань імплементації Угоди про асоціацію та зони вільної торгівлі, ставили запитання.
Позитивно вплинути на розвиток промисловості й підприємництва в області може співпраця з Великою Британією, переконаний перший заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло. “Досвід британців допоможе нам зробити перші позитивні кроки на шляху до євроінтеграції. Сподіваюся, що робота, яку ми розпочнемо сьогодні, дасть поштовх підприємствам Полтавщини для входу в новий ринок, для розвитку власного бізнесу”, – зазначив Олег Пругло.
На переваги партнерства з експертами Великої Британії наголосив і виконуючий обов’язки голови обласної ради,  перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко.
Заступник Глави Місії Посольства Великої Британії в Україні пан Мартін Дей підкреслив, що важливо використовувати досвід попередників, адже процес євроінтеграції досить складний. Але разом з тим зазначив, що в Україні є великий потенціал та багато можливостей. “Багато ще потрібно зробити, – зауважив пан Мартін Дей, – але уже в цьому році український експорт зріс на 25 відсотків. Це свідчить про те, що українські фірми та компанії здатні виготовляти продукти високої якості, відповідно до євростандартів”.
Виконуючий обов’язки директора департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Дмитро Орлов поінформував, що частка торгівлі з країнами Європейського Союзу збільшилася майже вдвічі. Нині 41 відсоток експорту товарів Полтавщини йде до країн Європейського Союзу. За його словами, зовнішньоторговельний оборот області з країнами ЄС складає 803 мільйони доларів США. Частка експорту становить 614 мільйонів доларів США, імпорту – 189 мільйонів доларів США. Щодо структури експорту, то Дмитро Орлов зауважив, що понад 78 відсотків становлять продукти гірничо-збагачувального комбінату. Поряд з тим зростає об’єм експорту рослинництва та продуктів харчування.
Довідка. Посольство Великої Британії в Україні фінансує проект “Синергія в дії”. Мета проекту – просування реформ в рамках Угоди про асоціацію, зокрема підготовка до роботи в умовах зони вільної торгівлі. Полтавщина підтримує торговельні зв’язки з 27 країнами – партнерами ЄС. Найбільше продукції постачає до Австрії – 36%, Німеччини – 15%, Словаччини – 14%, Чехії – 12%.
До групи найпопулярніших товарів, що надходять з інших країн, належать: машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання; продукція хімічної промисловості.

Прес-служба облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email [1]