- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Волонтери координують зусилля

Виконуючий обов’язки голови обласної ради, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко провів нараду з питань координації зусиль органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, силових структур, волонтерських організацій, депутатського корпусу із надання допомоги мобілізованим полтавцям. У роботі наради взяли участь голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, народний депутат України Юрій Бублик, міські голови, голови районних рад, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, силових структур, військові, представники волонтерських, громадських організацій.
Розпочали роботу хвилиною мовчання за загиблими на Сході України. Володимир Марченко подякував усім волонтерам за громадянську свідомість, патріотизм і мужність.
Як повідомив депутат обласної ради, голова обласного відділення Української спілки ветеранів Афганістану Юрій Цомартов, на рахунок фонду “Єдність-2014”, створеного обласною радою та спілкою ветеранів області, надійшло 317 тисяч 821 гривня, з них 249 тисяч 976 гривень були направлені на забезпечення військової частини В2287 – 16-го батальйону територіальної оборони Збройних сил України та окремої санітарної роти – військової частини В2596. За його словами, з коштами фонду працювати значно простіше, ніж із бюджетними грошима, що особливо відчутно, коли проблеми військових доводиться вирішувати терміново. Юрій Цомартов наголосив на потребі створити центр для волонтерів, який координуватиме їхні дії.
Хорольський міський голова Ігор Свириденко, як голова районного відділення спілки ветеранів Афганістану та очільник створеного в районі оргкомітету з підтримки військовослужбовців, мобілізованих у зону АТО, розповів, що з кінця березня на благодійний рахунок, відкритий районною спілкою афганців, надійшла  771 тисяча 205 гривень 30 копійок. Більше 97 тисяч люди принесли готівкою. І це – не рахуючи допомоги сільгосппідприємств, громадських організацій. На сайті оприлюднено, від кого саме ці гроші отримані й на що витрачені. Депутат облради Андрій Прокоф’єв, світла йому пам’ять, забезпечив бронежилетами половину хорольців, які воюють в АТО. Координація волонтерського руху потрібна для того, щоб не “ганяти” автомобілі з сусідніх районів через день у одному напрямку і звести до мінімуму ризики доставки вантажів.
Досвідом роботи поділилися голова Чорнухинської районної ради Надія Кривчун, волонтер з Гребінківського району Надія Бутенко, представник волонтерських організацій Лохвицького району Володимир Рязанов, Віталій Сєров (ГО “Єдиний координаційний центр з надання допомоги патріотам Миргородщини”).
Засновник ТД “Астера” Леонід Гонтар розповів про тісну співпрацю з волонтерською організацією Полтавського батальйону небайдужих при Свято-Успенському соборі Української Православної Церкви Київського патріархату. Волонтерська діяльність архієпископа Полтавського і Кременчуцького УПЦ КП Федора має величезну довіру вірян, військових, громадських організацій. В цьому зібранні владика Федір взяти участі не зміг, бо саме перебував у зоні АТО.
– Нещодавно отримав повідомлення, – розповів Леонід Гонтар, – що переданий нами бійцям прилад нічного бачення допоміг вночі вчасно помітити мінну розтяжку. Хотів би запропонувати зібрати разом підприємців, яких у нас немало, судячи з кількості дорогих автомобілів та маєтків на околицях Полтави, і провести з ними відповідну роботу. Бо якщо ворога не зупинити зараз, жебраками станемо всі: й бідні, й багаті.
Правозахисник Василь Ковальчук порушив проблему визволення та обміну військовополонених. В області потрібен оргкомітет для обробки інформації про бійців, які потрапили в полон.
Народний депутат Юрій Бублик наголосив:
– Очевидно, що забезпечувати армію повинна держава. Утім маємо забюрократизовану державну систему. Тому сьогодні люди повинні єднатися для надання допомоги нашим військовим. Низький уклін усім, хто долучився до цієї благородної роботи. Вважаю за доцільне створити Координаційний центр волонтерської роботи на базі Полтавського батальйону небайдужих.
Депутат обласної ради, генеральний директор СТОВ “Воскобійники” Шишацького району Валерій Капленко запевнив від імені аграріїв, що сільгосптоваровиробники підуть назустріч у розв’язанні проблем військових, які несуть службу в зоні АТО.
Депутат обласної ради, директор ТОВ “Рекламне агентство “Оллан” Анатолій Олійник підтримав ідею створення базового координаційного центру із цілодобовою диспетчерською службою, а допомогти в цьому повинна обласна рада. Щоб інформація доходила до людей, депутат гарантував рекламну підтримку.
В обговоренні питання також виступили волонтери Ірина Бойко (Полтава), Ярослав Химинець (Глобинський район), Владислав Гуленко (Пирятинський район), Олександр Сиваш (Гадяцький район), Сергій Патроша (Кременчук), представники громадських організацій Віра Маслак, Наталія Талипова, Олександр Лещенко та інші.
Фронту потрібен теплий одяг, продукти харчування. Але, за словами волонтерів, наразі багато харчів уже не повезеш – зберігати їх ніде, овочі просто померзнуть. Тому підтримка повинна бути регулярною у розумних межах. Звучали назви відомих в області підприємств-товаровиробників, які постійно відгукуються на потреби воїнів-земляків, і, навпаки, тих, які жодної копійки чи іншої допомоги надати так і не спромоглися.
Один із виступаючих навів приклад: замовляючи зимові штани для бійців, розраховував на тиждень-два терміну виконання. Керівник же приватного підприємства пообіцяла виконати роботу до ранку тільки за те, що замовник не просив “відкату”, а торгувався за кожну копійку, щоб одягу вийшло якомога більше. Бо багато хто навіть на цьому, на жаль, намагається мати зиск. І це – наша реальність.
Отець Іван – представник Полтавського батальйону небайдужих – розповів, що неформально волонтерська організація займається гуманітарною допомогою ще з початку квітня. Але зараз користуватися телефонами для координації пересувань гуманітарних вантажів небезпечно. Викладати в Інтернеті звіти, куди їздили, що возили і куди треба їхати завтра, як пропонував дехто з виступаючих, недоцільно й просто небезпечно. Тим більше, на його думку, нераціональна пропозиція публікувати в мережі списки бійців, хто й де служить і в чому має потребу, – це інформація для сепаратистів.
– Звісно, не кожне село має автобус для такого призначення, – зауважив отець Іван. – Орієнтуйтеся на Свято-Успенський собор у Полтаві. Можу дати телефони волонтерів, але вони себе не популяризують, бо звітувати треба перед Богом і власною совістю. Хто хоче отримати піар на житті й здоров’ї – не робіть так, бо з часом повернеться. Все, що сіємо, доведеться пожинати.
Віктор Бугайчук наголосив на необхідності узагальнення досвіду волонтерської роботи, зокрема накопиченої Полтавським батальйоном небайдужих, а також підтримки народної ініціативи органами виконавчої влади.
Підсумовуючи роботу наради, Володимир Марченко підкреслив:
– Усі пропозиції ми обговоримо з керівником волонтерської організації Полтавського батальйону небайдужих, архієпископом Полтавським і Кременчуцьким Української Православної Церкви Київського патріархату Федором, представниками бізнесу. Спільно відпрацюємо дієву й демократичну модель, яка сприятиме наданню ефективної допомоги нашим землякам, котрі з честю виконують військовий і громадянський обов’язок – захищають Україну.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]