- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Вшанували кавалерів орденів Слави

У Великій Багачці серед заходів із відзначення 70-річчя визволення України від фашистських загарбників за ініціативою районної ради вшанували пам’ять уродженців району – повних кавалерів солдатського ордена Слави – Олексія Пудовича Солода та Гаврила Івановича Бехтера, погруддя яких встановлені на Алеї Слави в районному центрі.
Олексій Солод народився в 1924 році у Великій Багачці. Перший орден Слави гвардії єфрейтор Солод отримав у квітні 1944 року в Криму за вдалу розвідоперацію, другий – того ж року в Литві, третій – у березні 1945-го після своєчасного виявлення засідки супротивника. Учасник Парадів Перемоги 1945 і 1995 років. Після війни будував Цимлянський судномеханічний завод, на якому працював 36 років. Погруддя Олексія Солода височить у Цимлянську Ростовської області. Пішов з життя в 2003 році.
Гаврило Бехтер – з села Бутова Долина, 1900 року народження. Воював на 1-му Українському фронті командиром гарматного розрахунку протитанкового артполку. В бою біля Луцька артилерійським вогнем підбив три гітлерівських танки, поблизу Дембиці у Польщі вивів з ладу дві ворожі машини, відбивши атаку з пошкодженою гарматою. На початку переможного сорок п’ятого на околиці Кракова Гаврило Бехтер виніс із палаючої машини бойовий прапор полку і вийшов з бійцями з оточення. За фронтові подвиги нагороджений орденами Слави трьох ступенів. Потім працював у Лебедині Сумської області у відділі робітничого постачання в лісгоспі. Помер у 1948 році.
Славних земляків згадали теплими словами. У церемонії взяли участь Герой України, директор ПАФ «Україна» Іван Балюк, керівник районної організації ветеранів Іван Дудник, почесний ветеран України, почесний житель району Олександр Солод, почесний голова ветеранської організації Анатолій Нагога, керівництво Великобагачанського району, громадськість.

Анна ДОРОШЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]