- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Щастя буває гірким

До 70-річчя визволення України від фашистських загарбників і 70-річчя операції “Френтік” відбулася культурно-мистецька акція “Щастя буває гірким”, яка проходила поблизу Полтавської обласної універсальної бібліотеки імені І.П.Котляревського.
Організатори – Полтавський музей авіації і космонавтики, обласна бібліотека для дітей імені Панаса Мирного, обласна філармонія, Кременчуцький музей історії авіації, Полтавський батальйон небайдужих – під егідою управління культури ОДА потурбувалися, щоб полтавці дізналися якомога більше про перебіг операції “Френтік”, а також вшанували пам’ять тих, хто захищав і захищає незалежність нашої країни.
– Сьогодні ми не святкуємо, а відзначаємо 70-річчя визволення України від фашистських загарбників. Мистецько-культурна акція “Щастя буває гірким” – це не тільки пам’ять, а й патріотичне виховання, яке зараз дуже актуальне, – наголосила заступник начальника управління культури ОДА Валентина Вождаєнко.
Для учнів молодших класів відкрилася театралізована книжково-ілюстративна виставка “Задумайся над словом “Війна”. Дітей ознайомили з діяльністю руху Опору на Полтавщині й, зокрема, з історією нескореної полтавчанки Лялі Убийвовк. Згодом учні Полтавської гімназії “Здоров’я” № 14 взяли активну участь у флешмобі “Маківка пам’яті”. Адже ця квітка є не лише уособленням краси та молодості, а й символом жертв війни. Чорна середина асоціюється із пострілом, кулею, а червоні пелюстки – то кров… Діти виготовляли маківки й прикрашали ними десятиметровий синьо-жовтий стяг на знак вшанування пам’яті про тих, хто постраждав у військових конфліктах минувшини й сьогодення. До флешмобу долучилися й студенти Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка.
У вуличному музеї “Стежками 44-го” протягом дня було велелюдно. Приємно, що полтавці цікавляться історією свого міста. В експозиції представлено світлини воєнної Полтави, її жителів, військових…
– Фото зроблені далекого 1944 року американськими льотчиками у Полтаві. Операція “Френтік”, відома також як операція “Титанік”, – це один із незвичних прикладів взаємодії армій двох ідеологічно різних країн. Це – кодова назва спільної радянсько-американської операції, головним завданням якої було знищення важливих військових і промислових об’єктів Німеччини човниковим рухом бомбардувальників. Американців, які приїздили в Полтаву, дуже дивувало, що знесилені люди, які не мають нічого і живуть у бомбосховищах, знаходили сили боротися за волю й незалежність, – розповіла екскурсовод вуличного музею “Стежками 44-го”, співробітник Полтавського музею авіації і космонавтики Тетяна Авдєєва.
Лише через 70 років уперше жителям міста представили унікальний експонат – триметрову карту Полтави. Це була аерозйомка міста, яку американці зробили 1944 року, а згодом передали до міського музею космонавтики. Вона настільки детальна, що можна знайти будь-яку вулицю й навіть будинок. Організатори культурно-мистецької акції “Щастя буває гірким” підготували й театралізовану демонстрацію одягу й речей воєнного часу. Та особливу цікавість перехожих викликав американський стяг на фасаді Полтавської обласної універсальної бібліотеки імені І.П.Котляревського. Виявляється, цей прапор у Полтаві зустрічав перемогу над німецько-фашистськими загарбниками.
Під час проведення акції “Щастя буває гірким” представники духовенства УПЦ КП разом із небайдужими полтавцями провели спільний молебень за мир і спокій, за вільну Україну та український народ.
Музично-патріотичні композиції виконував пісенно-танцювальний ансамбль “Полтава” під художнім керівництвом Федора Кривенка. А ввечері усі бажаючі мали можливість завітати до відкритого кінозалу й переглянути короткометражний фільм про операцію “Френтік”.
Протягом мистецько-культурної акції “Щастя буває гірким” стояли скриньки Батальйону небайдужих. Тож кожен міг долучитися до благодійної справи – зібрати кошти для наших захисників, які перебувають на буремному Сході.

Оксана БІЛЕНЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]