- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Напарники: місяць у зоні АТО

Досвідчений фахівець кінологічного центру при УМВС України в Полтавській області Сергій Кузьменко свою вихованку називає лагідно – Феля. Їй сім років, і шість із них лабрадор ретривер допомагає людям знаходити зброю та вибухівку.

– Сергію Івановичу, де довелося служити на Сході України?
– База дислокації розташовувалася в Ізюмі на Харківщині з виїздами на звільнені від терористів території Донецької області. Обстежували приміщення, лісосмуги, парки, покинуті автівки на наявність вибухових пристроїв. Адже сепаратисти залишили по собі зовсім недобру пам’ять. Саморобні вибухові пристрої маскували не тільки у лісосмугах, парках, а й у побутових речах всередині покинутих приміщень. На блокпостах на межі окупованих територій доводилося перевіряти автобуси, автомобілі, вантажі, що рухаються в обох напрямках. Шукали зброю, боєприпаси, вибухівку.
– Що знаходили?
– Та було всього… Разом з нами працювали шість кінологів із різних областей України. Феля Полтаву не осоромила, впоралася на відмінно.
– Сергію Івановичу, за 16 років у кінології мали справу із чотирилапими “експертами” різних порід. Чим лабрадор відрізняється від своїх “колег”?
– Лабрадор ретривер, на відміну від інших порід, має на додачу до гарного нюху неагресивний, спокійний характер, що дуже важливо при пошуку зброї та вибухових пристроїв. Собака рухлива, активна, але в процесі роботи не відволікається на жодні сторонні подразники. Вся увага зосереджена лише на виконанні поставленого завдання.
– Як навчити собаку пошуку зброї?
– Із шестимісячного віку Фелічіта пройшла спочатку загальний курс, а потім “спеціалізацію” – розвиток пошукових здібностей із поступовим додаванням запахів. Найперше, чому навчилася, – шукати улюблену іграшку. Потім до іграшки додалися запахи пластиду, пороху. Все побудовано на грі. Вона впевнена, що саме так пахне її іграшка.
– Наскільки затребувана “професія” Фелічіти в мирний час?
– Роботи вистачає. Саме треновані собаки допомагають перевірити безпечність місць великого скупчення людей. Працюємо на стадіонах, концертних майданчиках, у парках і скверах перед початком футбольних матчів, свят, масових гулянь. Зазвичай багато роботи на Сорочинському ярмарку. До подій на Сході ці заходи були більше профілактичними. Зараз завдання значно складніші й відповідальніші.
– Школярі, які побували на екскурсії в кінологічному центрі, розповідали, що Фелічіта знає гасло українських патріотів…
– Вона багато чого знає і вміє, що неабияк виручало в напруженій обстановці, наприклад, на блокпостах. Люди там дуже насторожені, ставлення неоднозначне. А побачивши Фелю, одразу добрішають. Коли ж перед змореними солдатами на традиційне фронтове вітання “Слава Україні!” Феля голосно відповідає, то море позитивних емоцій гарантоване всім: і військовим, і цивільним…

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]